42 de ani de la o performanță uriașă. "7.000 de oameni strigau că vor record!"

384
42 de ani de la o performanță uriașă.

Articole de la același autor

Ilie Floroiu este un nume uriaș în atletismul românesc. Fostul mare campion a realizat performanțe inegalabile și își amintește întotdeauna cu plăcere de aceste reușite.

Astăzi, 23 iulie 2020, se împlinesc nu mai puțin de 42 de ani de când Ilie Floroiu a stabilit un nou record național, la Campionatul Național din 1978, care nu a fost egalat încă și probabil va mai trece mult timp până cineva va reuși această performanță.

Într-un interviu acordat pentru "Cuget Liber", Ilie Floroiu a explicat cum s-a pregătit pentru celebra cursă și ce a simțit atunci când și-a dat seama că a stabilit un nou record.

"Înainte să particip la acest Campionat Național din 1978, am efectuat un stagiu de pregătire la Piatra Arsă, acolo unde am stat 30 de zile. Nu am văzut decât oi, ciobani, câini, jepi și oameni de la cabană. Am stat sus, la 2020 de metri. După 30 de zile de stat acolo, am venit la București într-o joi, pe data de 20 iulie 1978. Vineri, am concurat la 10.000 de metri, sâmbătă, am avut pauză, iar duminică am luat startul în cursa de 5.000 de metri. După prima cursă, cea de 10.000 de metri, văzând că am realizat record, eram convins că voi realiza record național și la 5.000 de metri. Recordul anterior era de 13 minute, 27 de secunde și 2 sutimi. Îmi cunoșteam toți adversarii și știam că nu mă poate învinge nimeni", a declarat Ilie Floroiu.

La un pas de record european

Ilie Floroiu și-a adus aminte și de neplăcerea pe care a trăit-o la finalul cursei.

"După ce am trecut linia de sosire la 13 minute și 15 secunde, mi-am dat seama că puteam să dobor recordul european, care era la 2 secunde în spate. Am făcut o mare greșeală și îmi pare rău și acum. Cu câțiva pași înainte de finish, am ridicat mâinile în semn de victorie și m-am relaxat, astfel că am redus viteza. Dacă alergam serios, doboram și recordul european. Din păcate, nu mi-am dat seama. În timpul cursei, aproximativ 7.000 de spectatori din tribune strigau că vor record. Și acum mi se face pielea de găină când mă gândesc. Erau oameni cunoscători de atletism", a recunoscut Ilie Floroiu.



Antrenamente pe stadionul "1 Mai"


Recordul lui Ilie Floroiu a rămas nedoborât și acest lucru poate aduce un semn de întrebare asupra actualilor sportivi, care au condiții de pregătire mult mai bune decât existau la acele vremuri.

Fostul mare atlet este conștient că este aproape imposibil ca pe viitor cineva să depășească acest record, însă speră că situația atletismului românesc se va îmbunătăți.

"Nu m-am gândit niciodată cât va rezista acest record. Pe vremea aceea, m-am antrenat foarte mult pe stadionul «1 Mai», pe pistă de zgură, care mai avea pietre. Măturam, udam cu furtunul, ne adaptam. Pantofii de atletism sunt speciali. Au cuie și acestea intră în pista de atletism. Te ajută foarte mult să alergi bine și să faci o cursă bună. Nici nu aveam voie să alergăm cu altfel de pantofi de sport, așa era regulamentul", a spus Ilie Floroiu.



Sfat important pentru copii și părinți


După retragerea din activitate, Ilie Floroiu s-a ocupat foarte mult timp de tinerii sportivi care au activat la CS Farul Constanța.

Fostul mare atlet spune că greșeala majoră a părinților este că le cumpără copiilor telefoane mobile sofisticate de la vârste fragede și aceștia nu mai practică sportul. Iar pe parcurs, chiar dacă practică o disciplină sportivă, copilul poate fi influențat de anturaj și în acest mod se poate pierde pe drum.

"Dacă nu ai o viață echilibrată, nu poți să faci sport de performanță. Părinții ar trebui să îi ducă la sport pe copii, mai ales că avem foarte multe cazuri de obezitate. Alimentația trebuie să fie una sănătoasă. Fără exagerări, fără discoteci, fără șprițuri, pentru că atunci te pierzi. Trebuie să fii foarte atent la corpul tău dacă vrei să ajungi pe culmile succesului", a declarat Ilie Floroiu.

XXX

Ilie Floroiu poate fi pus fără nici un fel de probleme pe aceeași treaptă cu alți sportivi români care au făcut istorie în sport, cum ar fi Ilie Năstase, Gheorghe Hagi sau Nadia Comăneci.

Recordurile de la 5.000 de metri, dar și cel de la 10.000 de metri au rămas în istoria atletismului românesc, iar lumea nu uită acest lucru.


Ilie Floroiu s-a născut în satul tulcean Iulia și a ajuns în județul Constanța cu ocazia admiterii la Liceul Agricol din Agigea.

Ulterior, a început atletismul, la CS Farul. Era vara anului 1971, iar tânărul Ilie avea 18 ani. A fost legitimat la clubul Farul între 1971 și 1973 și între 1974 și 1987, iar între 1973 și 1974, a reprezentat Steaua București, în perioada stagiului militar. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4776 secunde