Emiliano Sala, constrâns să-și aranjeze personal zbor către moarte

534
Emiliano Sala, constrâns să-și aranjeze personal zbor către moarte - fotbalsala-1551431958.jpg

Articole de la același autor

Atacantul argentinian Emiliano Sala, decedat într-un accident de avion, a fost "abandonat" de clubul de fotbal Cardiff City și constrâns să aranjeze el însuși zborul care i-a fost fatal, a afirmat, joi, intermediarul Willie McKay, citat de AFP.

Willie McKay, al cărui fiu Mark a fost mandatat de clubul FC Nantes pentru a găsi un club care să-l cumpere pe Sala, l-a ajutat pe fotbalist să organizeze voiajul.

După ce a semnat la Cardiff, Emiliano Sala a revenit pe 19 ianuarie la Nantes, echipă la care joacă și portarul român Ciprian Tătărușanu, pentru a-și lua rămas bun de la coechipierii săi și pentru a-și recupera lucrurile înainte de a pleca din nou, două zile mai târziu, spre capitala galeză la bordul unui mic avion. Aparatul a căzut în Canalul Mânecii, antrenând decesul fotbalistului și al pilotului, David Ibbotson.

"El era mai mult sau mai puțin abandonat într-un hotel pentru a organiza singur călătoria", a declarat Willie McKay într-un interviu acordat BBC.

"Nimeni la Cardiff nu părea interesat să facă ceva. Ei cumpăraseră un jucător pentru 17 milioane de euro, iar apoi l-au lăsat singur într-un hotel ca să intre pe computer și să-și caute un mijloc de transport. Este rușinos modul în care s-au comportat până în prezent", a declarat Willie McKay.

Clubul galez a indicat că i-a propus un zbor comercial lui Emiliano Sala, dar acesta a refuzat.

Willie McKay și fiul său au precizat că au plătit în totalitate călătoria lui Emiliano Sala. De asemenea, Willie McKay a explicat că apelat la un pilot experimentat, David Henderson, pentru a organiza călătoria.

Familia McKay consideră că a devenit un fel "țap ispășitor", dar speră ca ancheta să demonstreze că accidentul s-a datorat unei "erori de pilotaj".

Biroul britanic de anchetă a accidentelor aeriene (AAIB) a stabilit, deja, că avionul care îl transporta pe Emiliano Sala și care a căzut în Canalul Mânecii pe 21 ianuarie, antrenând moartea fotbalistului argentinian, nu era autorizat să opereze zboruri comerciale.

Aparatul, înregistrat în Statele Unite, "nu putea fi utilizat pentru zboruri comerciale fără autorizația FAA și CAA", autoritățile de reglementare din aviația civilă a Statelor Unite și Regatului Unit, au anunțat anchetatorii în raportul intermediar. "Nicio dovadă nu există că o asemenea autorizație a fost solicitată sau acordată", au precizat anchetatorii.

"Baza în care pasagerul (Emiliano Sala) a fost transportat nu a fost încă stabilită", au adăugat anchetatorii. Ei precizează că David Ibbotson, pilotul avionului, a transportat pasagerul în baza "unei împărțiri a costurilor", autorizată însă de legile în vigoare.

În acest caz, reglementarea americană impune ca pilotul "să nu plătească mai puțin decât cheltuielile stabilite în raport cu numărul de persoane de la bord, respectiv cel puțin jumătate din cheltuielile ocazionate de zbor".

În toate cazurile, AAIB reamintește că pilotul și pasagerul trebuiau să împartă un "obiectiv comun pentru zbor. Zborul nu trebuie făcut cu singurul scop de a transporta un pasager", a mai precizat biroul britanic de anchetă a accidentelor aeriene.

În fine, anchetatorii subliniază că David Ibbotson dispunea de o licență de pilot stabilită de Agenția europeană de securitate aeriană. O astfel de licență nu conține însă o autorizație de zbor de noapte, dar AAIB nu este în măsură să afirme dacă David Ibbotson deținea sau nu o asemenea autorizație. Avionul decolase de la Nantes la ora locală 19:15.

Emiliano Sala a jucat trei sezoane și jumătate la Nantes, pentru care a marcat 42 de goluri în campionat. Atacantul de 28 de ani a dispărut pe 21 ianuarie, alături de pilotul David Ibbotson, la bordul unui avion de turism, deasupra Canalului Mânecii. Sala se deplasa în Țara Galilor, după ce se transferase de la Nantes la Cardiff City.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8688 secunde