Campania "Cuget Liber". "Țară, țară, vrem meseriași! Nu tineri în șomaj!"

"Tinerii sunt interesați să lucreze, dar vor un loc de muncă bine plătit!"

1167

Articole de la același autor

An de an, foarte mulți absolvenți de liceu devin șomeri imediat după absolvirea celor 12 clase. Spre exemplu, numai anul trecut, aproximativ 400 de tineri și-au depus dosarele la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Constanța, iar alți 700 au procedat la fel în 2017.

Dorința de a munci a absolvenților de liceu este minimă, dacă nici bine nu își finalizează studiile și vor bani de la stat, iar toate aceste lucruri au loc în condițiile în care agenții economici se plâng de personal, doar că este mai ușor să iei niște bănuți de la bugetul statului și să stai comod pe banii părinților.

Da, este adevărat. În județul nostru, ca de altfel la nivelul întregii țări, trăiesc mii de tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani care nu urmează nicio formă de învățământ și nici nu au loc de muncă. Datele menționate mai sus sunt doar cele oferite de reprezentanții AJOFM Constanța, pentru că, în realitate, numărul tinerilor puturoși este mult mai mare, doar că adulții sunt cei care nu le permit să capete statutul de șomeri cu acte în regulă, pentru a nu-i face de râs.

Nu este însă mai jenant să ai un copil care să stea degeaba cât este ziua de mare? Nu ar fi mai frumos ca proaspeții absolvenți, deveniți și majori între timp să fie incluși în vreo formă de învățământ superior sau să muncească pentru a-și câștiga existența, dacă nu sunt capabili de eforturi intelectuale?

La ora actuală, unii tineri chiar vor să trăiască din șomaj, bani pe care, însă, nu-i vor primi la infinit și nici măcar nu este vorba de o sumă prea mare - 250 de lei. De asemenea, o parte dintre ei sunt ținuți acasă de părinții "grijulii", care spun: "Unde să muncească? Păi, ăla e salariu?", iar toate acestea în condițiile în care odraslele nu știu să facă absolut nimic. Mai grav este că unii tineri primesc bani de la părinți inclusiv pentru pachetul zilnic de țigări sau alte nevoi și fițe, fără a ridica măcar un deget pentru a face ceva util.

Directorul AJOFM Constanța, Gheorghe Bușu, ne-a declarat că tinerii, în general, vin la agenție în luna iunie.

"Ei sunt interesați să lucreze, dar să găsească un loc de muncă foarte bine plătit. Noi ne străduim să-i educăm, să le spunem că mai întâi trebuie să dovedească la locul de muncă ce sunt în stare să facă, pentru că orice agent economic îi va plăti corespunzător, dacă dovedesc că sunt competenți", a precizat șeful AJOFM.

Tocmai de aceea, se așteaptă ca și anul acesta, absolvenții să îi ia cu asalt. Aceștia au obligația ca în termen de 60 de zile de la absolvire să se înregistreze în evidențele instituției pentru a beneficia de toate serviciile puse la dispoziție de ANOFM, în scopul integrării acestora pe piața forței de muncă. Înregistrarea ca persoană în căutarea unui loc de muncă este o etapă prealabilă și obligatorie în vederea obținerii facilităților acordate potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.

Ca urmare, absolvenții instituțiilor de învățământ care se înregistrează în evidența AJOFM ca persoană în căutarea unui loc de muncă beneficiază de servicii de informare și consiliere profesională, medierea muncii, servicii gratuite de formare profesională, precum și de facilități financiare. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.1293 secunde