Campania "Cuget liber". "Țară, țară, vrem meseriași! Nu tineri în șomaj!"

5335
Campania

Articole de la același autor

Criza forței de muncă din România este cunoscută în forurile superioare ale țării și, cu toate acestea, cei abilitați nu fac nimic pentru a redresa situația. Ba, mai mult, dau legi care chiar îngreunează situația. 


Nu există zi în care să nu vezi anunțuri de genul angajărilor de sudori, stivuitoriști, lăcătuși mecanici, dulgheri, șoferi, tubulatori, strungari, macaragii, tâmplari sau fierari betoniști. Și, cu toate acestea, în loc să se insiste pe formarea profesională a tinerilor care nu au posibilități materiale, capacitate intelectuală și, poate, nici dorința de a urma obligatoriu un liceu, cei din Parlament aduc fel și fel de modificări legislative aberante care mai rău bulversează în loc să clarifice anumite aspecte din domeniul învățământului. 
Recent, în ședința plenului Senatului a fost reexaminată, în virtutea deciziei Curții Constituționale nr. 528/17.07.2018, propunerea legislativă de modificare a art. 16 din Legea Educației Naționale, astfel încât învățământul general obligatoriu să fie prelungit, treptat, de la 11 la 15 clase până în 2030. 
Mai exact, Senatul, fiind cameră decizională, a decis că grupa mare de la grădiniță și liceul devin obligatorii până cel târziu în anul 2020. 
Concret, senatorii au adoptat un proiect de lege care prevede că "învățământul secundar superior și grupa mare din învățământul preșcolar devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030". 
Așadar, dacă până acum elevii erau obligați să stea la școală de la clasa zero și până la clasa a X-a, noua lege a Educației o să-i oblige pe copii să facă doi ani în plus de grădiniță, ciclul primar, ciclul gimnazial, dar și întreg ciclul liceal. La un simplu calcul, 15 ani de învățământ obligatoriu.
15 ani care, din păcate, pentru unii nu vor însemna mare lucru din moment ce se vor duce la școală forțați de lege, iar la sfârșit nu vor avea nicio meserie. Ba, mai mult, vor ajunge direct în șomaj dacă nu vor urma studiile superioare. 


XXX 
O să fie bine, o să fie rău cu noua lege a Educației Naționale? Va crește sau nu calitatea învățământului? Și cum vor putea obliga autoritățile pe cineva să meargă neapărat la școală până la 18 ani, din moment ce legislația îi permite să muncească încă de la 16 ani? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care vom încerca să găsim răspuns prin intermediul elevilor, actualilor profesori, foștilor profesori, inspectori școlari, agenți economici, parlamentari, primari și alți reprezentanți ai autorităților, pe parcursul campaniei inițiate de "Cuget liber", campanie ce se va desfășura sub titulatura "Țară, țară, vrem meseriași! Nu tineri în șomaj!" 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3523 secunde