€ 4.7584
£ 5.4956
$ 4.2306

Mai multe ştiri online:

Sute de misiuni de război, zeci de lupte aeriene! Generalul-maior (rtr.) Ion Dobran împlinește 100 de ani

Ştire online publicată Luni, 04 Februarie 2019. Autor: Cuget Liber Online.
sursa foto: captura video Youtube mihaiursu100
Sute de misiuni de război, zeci de lupte aeriene! Generalul-maior (rtr.) Ion Dobran împlinește 100 de ani - untitled-1549272435.jpg
Marți, 5 februarie, generalul-maior (rtr.) Ion Dobran împlinește 100 de ani. Cu acest prilej, Statul Major al Forțelor Aeriene organizează, la sediul instituției, de la ora 9.30, o ceremonie în onoarea veteranului aviator, în cadrul căreia eroul va fi înaintat în gradul de general-locotenent (rtr) și i se va conferi Ordinul „Virtutea Aeronautică în grad de Cavaler”, cu însemn pentru militari.

Veteran aviator, erou al celui de-al doilea război mondial, generalul - maior Ion Dobran - singurul pilot în viață din Grupul 9 Vânătoare ai cărui piloți au scris multe pagini glorioase în istoria aviației militare - a devenit un simbol, model de onoare și demnitate militară, sursă de admirație și respect pentru tinerele generații.


Absolvent al Școlii Militare de Ofițeri de Aviație, promoția 1941, generalul Dobran a luptat împotriva sovieticilor pe frontul de est, împotriva americanilor în timpul bombardamentelor din 1944 și împotriva germanilor după 23 august 1944, îndeplinind misiuni inclusiv în ultima zi a războiului, 9 mai 1945.


Activitatea sa pe front însumează 340 de misiuni de război, 74 lupte aeriene, 11 victorii aeriene și un avion distrus la sol. A fost doborât de trei ori, scăpând cu viață fără răni grave.


Dăruit cu pasiunea pentru zbor, generalul - maior Ion Dobran și-a modelat viața după principii ferme și idealuri în care crede cu tărie și astăzi.Distribuie :

Armata. Onoare şi Patrie!

Top ştiri din ultimele 7 zile

Social
vineri, 19 aprilie Foto : A murit unul dintre cei mai gospodari primari din judetul Constanța 3576 vizite, 0 comentarii A murit unul dintre cei mai gospodari primari din judetul Constanța
Eveniment
miercuri, 17 aprilie Foto : UPDATE - Mașină răsturnată, în stațiunea Mamaia 2919 vizite, 0 comentarii UPDATE - Mașină răsturnată, în stațiunea Mamaia
Cultură-Educație
vineri, 19 aprilie Foto : "Sunt prea multe și prea dese schimbările". Dar de buget nu vorbește nimeni? 1245 vizite, 0 comentarii "Sunt prea multe și prea dese schimbările". Dar de buget nu vorbește nimeni?
Sport
miercuri, 17 aprilie Foto : Astăzi, HCDS - CSM București.  "Se poate deschide drumul către finală!" 921 vizite, 0 comentarii Astăzi, HCDS - CSM București. "Se poate deschide drumul către finală!"
ziare & stiri Revista presei
Inchide
Pagina a fost generata in 1.4573 secunde