Susțin stagiul militar obligatoriu! Învățăm să supraviețuim sau stăm cu mâinile încrucișate?

48318
5
Susțin stagiul militar obligatoriu! Învățăm să supraviețuim sau stăm cu mâinile încrucișate? - stagiu-1525420607.jpg

Articole de la același autor

Recunosc din start că nu i-am simpatizat prea tare pe francezi, și asta pentru că nu le-am apreciat niciodată aerul de superioritate afișat, de cele mai multe ori nejustificat. O știre provenită din "Hexagon" mi-a atras maxim atenția și, de data aceasta, acord o notă de 10. Este vorba despre un concept pe care îl consider benefic României, dar uite că francezii s-au mișcat mai repede.

Despre ce anume este vorba, în rândurile următoare, preluate de pe agenția Agerpres.

Deși Franța a suspendat serviciul militar obligatoriu în urmă cu aproape 20 de ani, un grup de lucru creat de președintele Emmanuel Macron propune un serviciu național de o lună pentru toți tinerii francezi începând de la 16 ani, informează Radio Canada, citând săptămânalul Journal du Dimanche (JDD).

O parte din această perioadă obligatorie ar putea fi efectuată în condiții de internat și ar urma să fie consacrată activităților sportive, învățării noțiunilor elementare de acordare a primului ajutor și formării reflexelor în caz de situații de criză, precum și transmiterii valorilor civice și republicane, a subliniat generalul Daniel Menaouine, responsabil de acest raport.

O astfel de măsură a fost evaluată recent între 2,4 și 3,1 miliarde de euro pentru statul francez, potrivit diferitelor scenarii.

XXX

Din punctul meu de vedere, este o propunere excelentă. În România, serviciul militar obligatoriu nu a fost desființat, așa cum crede marea majoritate a populației, ci doar suspendat. Tinerii nu mai sunt luați "la oaste", ca pe vremuri. S-a considerat că nu mai este necesar acest serviciu, optându-se pentru varianta militarilor plătiți pe bază de contract. Adică soldați profesioniști.

S-a făcut, cel mai probabil, o economie semnificativă în bugetul armatei. Dar efectele încep să se vadă, ușor-ușor, și Doamne ferește să avem nevoie de personal instruit pentru o eventuală stare de conflict…

Susțin maxim propunerea francezilor, pe care am avut-o, personal, undeva la finele anilor 90, când încă tinerii, fie că terminaseră, fie nu o facultate, pierdeau minimum 6 luni din viață cu acel "stagiu militar". Am folosit ghilimelele, fiind în acea perioadă se desfășurau mai mult activități ce aduceau cu tabăra școlară, nu cu milităria…

Ce aș face? Aș reintroduce un serviciu militar obligatoriu de exact o lună, în care accentul să fie pus în principal pe supraviețuire. Să știi cum să acționezi în cazul unor inundații, unui cutremur, unei catastrofe feroviare/rutiere, să ai deprinderi minime în ceea ce privește mânuirea unui armament ușor.

An de an, se produc asemenea calamități, armata intervine, iar mare parte a populației stă cu mâinile încrucișate, așteptând ajutor din partea altora. Lăsăm la o parte bătrânii neputincioși. Dar tinerii, civilii neinstruiți cum îi "alint", de ce nu intră în acțiune? Nu vor? Nu știu cum? Tocmai ce li se oferă șansa de a învăța! 

Comentează știrea

Radu
4 mai 2018
Oare stii ce sustii?

Nu stiu ce varsta ai dar probabil nu ai prins perioada cu stagiul militar obligatoriu. Era un stagiu in care tinerii proaspat iesiti de pe bancile liceului erau supusi unor umilinte si batai de joc din partea gradatilor si a ofiterilor care lasau traume adanci in psihicul lor.

Dobrogean
4 mai 2018
Stagiu militar

Ai perfecta dreptate Radu...numai cei care au facut stagiul militar obligatoriu stiu...cata prostie era,,,,,

anomin
4 mai 2018
pregatire militara

Eu facut 6 luni la teristi undeva prin 2000. Ca timp 6 luni e pierdere de vreme. Pt. a invata sa folosesti arma standard, sa arunci citeva grenade, inveti comenzi de baza, elemente specifice (mersul in formatie) nu ar fi nevoie de mai mult de 1 luna. (in conditiile in care nu ar fi obligatoriu sa fii tot timpul in cazarma. De ex: 8-14 instructie, ulterior acasa si in weekend liber). Unele notiuni de baza pe care armata te poate invata ar fi mereu utile.Dar totusi conteaza si virsta la care ai primul contact cu mediul respectiv, instructorii, etc. Adica iti trebuie si putina motivatie personala altfel devine o activitate pe care o faci pt. ca asa "scria atunci" in lege ( cazul meu). La 24 ani dupa facultate prea mult interes pt. mediul respectiv nu mai era, iar dupa primele zile cu toata curiozitatea initiala am vazut ca mediul respectiv exprima parca o bucla in timp cu ceva zeci de ani.(in conditiile de atunci) Sintetic, o pregatire militara ar fi buna oricind si nediscriminator de sex. Ca virsta ar fi mult mai util sa fie inclusa intr-o maniera adecvata in programa de liceu. De ex: in clasa 11-a poti sa ai 2 saptamini la sfirsitul anului dedicate pt. practica militara, si alte 2 sapt in clasa a 12-a. Ulterior cei interesati de o cariera militara pot continua pe domeniu, iar ceilalti isi pot face o impresie mai buna si despre mediul respectiv.

Capitanul Burcea din "Serparie"
4 mai 2018
Cercetasia vs PTAP

Da domn Sorin , te referi la o chestie de genul cercetasiei, asa cum era pe vremea regelui.Ok, sunt de acord sa se introducă un scoala generala la materii optionale. Ptr asta esti in stare sa ne dai cateva nume de ofițeri militari care sunt buni psihologi si pedagogi,care sunt in stare sa sustina astfel de cursuri practice in fata unor tineri fără sa-i traumatizeze? Nu prea cred, ptr ca armata romana este încă plina de idioți si parveniți, si ma refer la cadre cu funcții inalte.De ex. zi domn Sorin , ce te faci daca copilul tau da peste un imbecil gen Gabriel Oprea?Ce crezi tu că pot invata tinerii de la un retardat mintal ajuns din izmenar general cu 4 stele?Sa-ti mai dau exemple de genul Mos Teaca?Nu cred că e cazul ptr ca ai simtit pe pielea ta. PS.1.Francezii fac ce făceau englezii acum 100 de ani.Chestia cu cercetasia , un fel de premilitara cum făcea celebrul Nila sau un TOTAL pe vremea lui Nea Nicu, a fost inventată de catre un englez dupa razboiul cu burii.Tipul a scris si o carte,prima despre tehnici de supravietuire si antrenament. 2.Daca e sa cauti pe net o sa vezi ca exista cluburi de cercetasia.Cine este amator mai bine isi duce copilul acolo decat sa-l lase pe mâinile unor imbecili gen "Căpitanul Burcea"(vezi "Batalion Disciplinar")

Gigi
4 mai 2018
Cam tarziu !

Romanii nu mai pot fii obligati sa faca nici macar o zi de armata ! In primul rand , pentru ca ar incalca Constitutia , apoi Conventiile internationale , la care Romania este parte . Si nici macar nu mai exista o baza materiala in acest sens si nici cadre pregatite pentru instructie . Si nici materiale didactice suficiente , apoi poligoane , spatii de cazare , sali de pregatire , simulatoare ... Despre ce vorbim ? Am fost instructor militar in anii '80 si am vazut prea multe ca sa mai fiu de acord sa-mi dau baiatul intr-o asemenea intreprindere . Chiar ca unii tineri vor trebui sa faca tratament ani indelungati ca sa se recupereze dupa o luna de asemenea experienta . Avem in armata romana o multime de killeri , care abia asteapta sa-i reguleze la greu pe bibanii eventuali ... Nu ! Este altceva pentru Franta . Pentru Romania , nici macar ca idee ... Sa inveti sa tragi cu arma , tehnici de supravietuire , modalitati de atac si aparare , se pot invata foarte rapid in caz de nevoie ...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3707 secunde