Cerul Constanței va fi luminat de artificii, de Ziua Marinei Române, datorită Sindicatului Liber al Navigatorilor

1653
Cerul Constanței va fi luminat de artificii, de Ziua Marinei Române, datorită Sindicatului Liber al Navigatorilor - cerulconstanteivafiluminatdearti-1565725523.jpg

Articole de la același autor

Interviu cu Adrian Mihălcioiu, președintele SLN și șef al Inspectoratului ITF România 


- Domnule Adrian Mihălcioiu, pe data de 15 august este Ziua Marinei Române. Ce reprezintă ea pentru navigatorii români aflați pe mările și oceanele lumii, pe nave străine? 


- În primul rând vreau să vă precizez că această zi de sărbătoare este înscrisă, încă din anul 2000, în toate contractele de muncă ale navigatorilor români semnate de SLN. Ziua Marinei Române este o sărbătoare națională. Noi, marinarii, ne-am fi dorit să fie și Ziua Constanței, a județului, a ținuturilor dintre Dunăre și mare. Aici sunt cei mai mulți navigatori, lucrători portuari și constructori de nave. Să sperăm că autoritățile locale vor lua în considerație acest lucru. În acest an, festivitățile dedicate Zilei Marinei Române se vor ridica la un nivel deosebit. Vor participa și efective ale NATO la demonstrațiile de pe mare.




- În schimb, la sărbătoare nu vor fi prezente nave maritime comerciale înmatriculate sub pavilion românesc. 


- Într-adevăr, este încă un an fără nave maritime comerciale sub pavilion românesc. În 1995, flota maritimă a României sărbătorea o sută de ani de existență. De aproape două decenii, aceasta nu mai există. Sperăm ca demersurile întreprinse de Sindicatul Liber al Navigatorilor, de Liga Navală Română, de comunitatea shipping-ului românesc să determine Guvernul României să reia proiectul reînființării flotei maritime comerciale, pe principii corecte, care să încurajeze investițiile în nave. 


- Ziarul "Cuget Liber" duce o campanie în acest sens. Este nevoie de o presiune și din partea mass-media, a opiniei publice, asupra partidelor politice și Guvernului, pentru a fi reluat proiectul flotei naționale. 


- Într-adevăr, sprijinul presei ne este de mare ajutor. Pe lângă un pavilion românesc, dorim reluarea investițiilor în nave "curate", nepoluante. În prezent, șantierele navale au proiecte de nave mult mai prietenoase față de mediu și eficiente energetic, care să satisfacă cerințele anilor 2020 – 2025. 


- Cum este sărbătorită Ziua Marinei Române pe mare?


- În prezent, pe navele străine aflate în rada portului Constanța sunt și câțiva navigatori români. Sperăm că, de la bord vor putea urmări festivitățile dedicate acestei sărbători. În general, pentru navigatorii români aflați în voiaj, deși sărbătoarea este trecută în contractele lor de muncă și vor beneficia de un plus la salariu, va fi o zi normală de lucru. 


- Pe vremuri, când aveam flotă, cum era sărbătorită Ziua Marinei Române la bordul navelor?


- Pe-atunci, Ziua Marinei Române era sărbătorită pe navele aflate în marș printr-o masă festivă și prin activități recreative la bordul navei, pentru cei ce nu erau de cart. 




- Cu ce contribuie Sindicatul Liber al Navigatorilor la această sărbătoare națională?


- De aproape 30 de ani, SLN este coorganizator al festivităților dedicate acestui eveniment. Participăm la proiectarea și organizarea lor, contribuind financiar totodată. Tradiționalele jocuri și concursuri marinărești organizate în portul Tomis în fiecare an sunt susținute de SLN. Acestea se bucură de o mare audiență din partea localnicilor și a turiștilor, a copiilor și vârstnicilor, care vin, de fiecare dată, în număr foarte mare să le urmărească. De zece ani, SLN se implică în organizarea turneului de tenis de la Clubul Idu din Mamaia, dedicat Zilei Marinei Române. La această ediție au fost peste 70 de participanți, din care 35 de navigatori și alți 15 – 20 lucrători din shipping. S-au desfășurat, în total, 90 de partide de tenis, pe șase secțiuni. Concursul a atras atenția Federației Române de Tenis, care ar vrea să-l înscrie în rândul competițiilor desfășurate sub egida sa. Totuși, noi ne dorim să-i menținem statutul de competiție locală, a navigatorilor în primul rând, nicidecum să devină una a profesioniștilor. Tot de zece ani ne implicăm în premierea copiilor care participă la concursul de yachting, de pe lacul Siutghiol: Regata Ziua Marinei Române. Mulți dintre ei sunt copii de marinari și de portuari. Este esențial ca SLN să sprijine sportul, să încurajeze copiii care fac sport. Din când în când, contribuim la festivitățile dedicate acestui eveniment și cu lucruri ce revin autorităților, dar pe care bugetul de austeritate le împiedică să le facă. Anul acesta, constănțenii, turiștii, navigatorii și familiile lor ar fi fost văduviți de tradiționalul spectacol al focurilor de artificii, care încheie sărbătoarea Zilei Marinei Române. Nu ne-am îndurat să lăsăm lucrurile așa. Ca urmare, SLN va organiza jocurile de artificii de la ora 22, din fonduri proprii. Mulțumim celor care ne-au acordat ajutorul, inclusiv companiei Histria care a contribuit și financiar. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5991 secunde