Mai multe ştiri online:

Arhiva de Aur "Cuget Liber". Trei mari profesori. Amintiri cu Gheorghe Dumitrașcu, Puiu Enache și Ioan Popișteanu

Ştire online publicată Vineri, 20 Octombrie 2017. Autor: Sorin MIHALACHE
Imagini document, realizate, în urmă cu două decenii și jumătate, de fotoreporterul „Cuget Liber” Mihail Șerbănescu. 


6 iulie 1994. Prof. Gheorghe Dumitrașcu, senator PDSR, este prezent la o ceremonie în portul Constanța. 
Reputat istoric, profesor, cercetător științific, Gheorghe Dumitrașcu a avut o contribuție semnificativă la înființarea Universității „Ovidius”. 


A încetat din viață, la începutul acestui an, cu o mare mâhnire în suflet, aceea de a i se refuza titlul de Cetățean de Onoare al Constanței. 
2 noiembrie 1992. Prof. Puiu Enache, la un eveniment cultural, la Muzeul de Artă. 


Profesor, poet, istoric, critic literar. Student al lui Tudor Vianu, devenit ulterior doctor în filologie, conferențiar al Facultății de Litere din cadrul Universității „Ovidius”. 


„Să nu stâlciți limba română, să nu vă bateți joc de limba noastră, să pronunțați corect fiecare sunet. Să citiți mult, să duceți mai departe tradiția noastră literară, să promovați poeții, scriitorii români”, era mesajul pe care ni-l transmitea nouă, studenților săi, profesorul de ILR (Istoria Literaturii Române), Puiu Enache. 


Îl supăra adesea vulcanicul Marin Mincu, dar pentru noi, studenții de atunci, era disputa lor era o îmbinare perfectă între tradiționalism și contemporaneitate. 
10 octombrie 1993. Prof. Ioan Popișteanu, invitat special la redacția „Cuget Liber”. 


Absolvent al Facultății de Filologie, a condus timp de peste patru decenii Biblioteca Universitară. Are meritul de a fi fost unul dintre membrii marcanți ai comitetului de inițiativă ce au pus bazele Universității „Ovidius”. 
XXX 


Niciunul dintre cei trei mari profesori evocați în ediția de astăzi nu mai trăiește, însă amintirea lor va dăinui pentru totdeauna. Trei mari personalități care au marcat istoria culturală a Cetății Tomisului, trei caractere care merită tot respectul. 
Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Arhiva de aur Cuget Liber

Top ştiri din ultimele 7 zile

Eveniment
sambata, 23 martie Foto : Cine este judecătoarea decedată în accidentul de sâmbătă 9531 vizite, 0 comentarii Cine este judecătoarea decedată în accidentul de sâmbătă
Sport
sambata, 23 martie Foto : Doliu în sportul constănțean. A murit un mare arbitru 6193 vizite, 0 comentarii Doliu în sportul constănțean. A murit un mare arbitru
Actual
marti, 19 martie Foto : Român "angajat" ca sclav personal pentru fiul unui milionar din Anglia 5297 vizite, 0 comentarii Român "angajat" ca sclav personal pentru fiul unui milionar din Anglia
ziare & stiri Revista presei
Inchide
Pagina a fost generata in 0.9183 secunde