Ziua Naţională a României va fi sărbătorită în străinătate prin evenimente online

Sâmbătă, 28 Noiembrie 2020
214
Ziua Naţională a României va fi sărbătorită în străinătate anul acesta prin evenimente online organizate de ambasade sau filiale ale Institutului Cultural Român, potrivit Agerpres.


În Franţa, Ambasada României a pregătit un program video virtual pentru celebrarea Zilei Naţionale ce va fi transmis în direct, la 1 decembrie 2020, între 18:00-18:30 ora Franţei (19:00-19:30 ora României), pe conturile de Facebook, YouTube şi Twitter ale ambasadei. Într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a ambasadei, ambasadorul României în Franţa, Luca Niculescu, precizează că programul online va conţine ''mărturii'', fiind menit să marcheze ''solidaritatea dintre români şi francezi, dintre Franţa şi România în Europa'' în acest an care nu a fost unul ''banal, ci un an dramatic cu o pandemie care ne-a tulburat vieţile şi care provoacă consecinţe economice şi sociale teribile'. Întâi decembrie este o zi în care sărbătorim unitatea şi solidaritatea, deoarece în această zi, acum 102 ani, românii din toate provinciile istorice au decis că vor să trăiască împreună. Celebrarea acestei zile este cu atât mai importantă astăzi, deoarece de luni de zile nu mai putem fi împreună fizic'', scrie ambasadorul.


''Dar chiar dacă sunt distanţate contactele fizice, solidaritatea este prezentă. Şi solidaritatea românilor din Franţa s-a manifestat din plin în ultimele luni. Fie că este vorba de numeroşi medici, asistenţi medicali şi îngrijitori care lucrează aici, sau farmacişti, muncitori în construcţii, brutari şi casieri în supermarketuri - mulţi români care locuiesc în Franţa au fost în primele linii ale pandemiei'', aminteşte Luca Niculescu.


Seria de manifestări dedicate Zilei Naţionale a României de către Ambasada României la Berlin şi partenerii săi, începută la 25 noiembrie prin Conferinţa "100 de ani de muzică şi cultură românească", include o prezentare de carte Mircea Cărtărescu, sâmbătă 28 noiembrie, având ca invitat pe traducătorul Ernest Wichner şi actorul Sabin Ţambrea, conform paginii de Facebook a ambasadei.


Vor fi prezentate publicului german romanul Solenoid şi volumul de poeme Nu striga niciodată după ajutor ale autorului român, distins cu multe premii în spaţiul germanofon. Lectura va fi realizată de actorul de origine română Sabin Ţambrea, unul dintre cei mai bine cotaţi actori din Germania, iar pianistul Cristian Niculescu va fi gazda conferinţei desfăşurată în KunstRaum Niculescu Berlin.Articole din aceeaşi secţiune

Pagina a fost generata in 0.3712 secunde