Ziua mondială Braille. Louis Braille, inventatorul alfabetului tactil cu puncte în relief s-a născut pe 4 ianuarie

121
Ziua mondială Braille. Louis Braille, inventatorul alfabetului tactil cu puncte în relief s-a născut pe 4 ianuarie - braille-1578129338.jpg

Articole recomandate

Ziua mondială Braille este marcată, în fiecare an, la 4 ianuarie. În această zi, în anul 1809, s-a născut francezul Louis Braille, inventatorul alfabetului tactil cu puncte în relief pentru persoane cu deficiențe de vedere, folosit și astăzi de nevăzători.


Louis Braille s-a născut la Coupvray, localitate situată la 40 de kilometri de Paris. Și-a pierdut vederea la vârsta de trei ani, în urma unui accident. Potrivit site-ului www.nbp.org, a studiat la Institutul Național pentru Tinerii Nevăzători din Paris, dar cea mai mare parte a timpului liber și-o dedica încercărilor de a găsi o modalitate eficientă de a reprezenta, tactil, literele și numerele. Pe atunci, nevăzătorii încercau să citească folosind reproducerea în relief a literelor obișnuite, o metodă ce se dovedea a fi destul de anevoioasă. Gândul de a găsi un sistem de scriere ce poate fi descifrat cu ajutorul degetelor îl obseda.


Louis Braille a aflat, însă, despre căpitanul de artilerie Charles Barbier, care folosea, pentru trimiterea de mesaje secrete, un sistem de comunicare prin puncte embosate, pe care-l numea ''scriere pe timp de noapte''. Sistemul consta în puncte imprimate pe carton. Cum în armată acest sistem de comunicare nu a avut un succes prea mare, Barbier l-a făcut cunoscut la Școala pentru nevăzători. Louis a fost foarte impresionat și și-a petrecut următorii trei ani încercând să dezvolte proiectul lui Barbier.


Așa a apărut alfabetul cu puncte în relief, folosit și în prezent de nevăzători. Alfabetul Braille folosește 6 puncte pentru 63 de semne (litere, sunete, semne, cifre, note muzicale). În 1847, a fost pus la punct tiparul Braille, cu ajutorul căruia puteau fi tipărite cărți pentru nevăzători. Louis Braille a murit la 6 ianuarie 1852, la Paris.


În 1878, cu ocazia unui congres internațional organizat la Paris, alfabetul Braille a fost adoptat oficial ca metodă de învățare a cititului pentru copiii nevăzători.


Pentru meritele sale, Louis Braille a primit din partea guvernului francez Ordinul Legiunii de Onoare, iar la Coupvray a fost ridicat un monument pentru cinstirea memoriei sale.


La începutul anului 2019, o companie britanică a anunțat intenția de a lansa un e-reader Braille pentru nevăzători, ce ar putea să stimuleze considerabil experiența lecturii și să scutească aceste persoane de efortul de a răsfoi cărți tipărite și voluminoase, potrivit Reuters.


Numele produsului este Canute 360, noul "Kindle pentru nevăzători", considerat primul e-reader Braille multiliniar din lume, capabil să afișeze nouă linii de text dintr-o dată, reprezentând aproximativ o treime din tradiționala pagină tipărită.


În România, revista "Litera noastră" apare în scriere Braille, potrivit https://www.anvr.ro. Publicația conține materiale originale, create de nevăzători sau de oameni care lucrează cu aceștia. Revista se remarcă și prin dimensiunea științifică pe care unele articole o au, ele constituind adevărate documente pentru cei interesați de studiul problematicii complexe a existenței în condițiile absenței totale sau parțiale a vederii.


Sursa: agerpres.ro


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6509 secunde