Zi importantă pentru persoanele aflate în concediu maternal!

145
Zi importantă pentru persoanele aflate în concediu maternal! - indemniyatie80630900-1519288436.jpg

Articole de la același autor

Guvernul ar urma să adopte, în ședința de astăzi, o nouă Ordonanță de Urgență, de această dată pentru a rezolva problemele din Legea salarizării legate de concediile medicale, inclusiv cele maternale, în condițiile în care persoanele aflate în concediu maternal ar putea să plătească în prezent contribuții mai mari din cauza ultimelor modificări legislative. Anunțul a fost făcut miercuri de către ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.


Și premierul Viorica Dăncilă a anunțat luni că în următoarea ședință de Guvern va fi adoptată o nouă ordonanță care să corecteze "defecțiunile" din legea salarizării legate de indemnizațiile pentru mame și concediile medicale. Dăncilă a spus că principalele elemente ale legii salarizării au fost îndeplinite.


"În următoarea ședință vom avea încă o ordonanță să reglăm pentru mămici, pentru concediile medicale, acolo unde avem deficiențe", a declarat Dăncilă.


Zeci de persoane au participat, duminică, la un protest în fața Guvernului, nemulțumite de scăderea indemnizațiilor de concediu medical, inclusiv prenatal. Oamenii au arătat cartonașe roșii guvernanților. Protestul a debutat la prânz, iar mobilizarea s-a făcut pe rețelele de socializare.


Indemnizațiile au fost reduse întrucât s-a modificat baza de calcul, ca urmare a majorării salariului minim. Astfel, în decembrie 2017, contribuția CAS era plafonată la suma de 115 lei (calculata ca 10,5% x 35% x salariu mediu brut pe tara). În decembrie, salariul mediu brut pe țară era de 3.131 de lei. Însă, în ianuarie, 2018, a crescut atât salariul mediu brut pe țară (la 4.162 de lei), cât si procentul care se aplică, suma CAS fiind de 364 lei (25% x 35% x salariu mediu brut pe țară). După OUG 3/2018, pentru calculul CAS se elimina plafonul de 35%, iar CAS se calculează ca 25% din indemnizația de concediu efectiv primită de fiecare.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5953 secunde