Zeci de tineri se tratează împotriva dependenței de droguri. Și tot sunt puțini!

388
Zeci de tineri se tratează împotriva dependenței de droguri. Și tot sunt puțini! - drog-1568570023.jpg

Articole de la același autor

Traficul și consumul de droguri, ca fenomen, este concentrat în municipiul București și în județele Timiș și Constanța, potrivit Raportului Național privind Situația Drogurilor 2018, realizat la nivelul Agenției Naționale Antidrog. La Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog din județul nostru fac terapie, în prezent, aproximativ 50 de persoane. 


Analiza realizată, an de an, de specialiștii în lupta antidrog evidențiază că, în continuare, cele mai multe capturi de droguri sunt cele făcute la nivel stradal, când oamenii legii depistează cantități mici - sub 5 grame/captură, respectiv sub 250 comprimate/captură. Iar cel mai "capturat" drog rămâne canabisul, care este de altfel și preferatul consumatorilor de droguri, arată același raport. 


În această situație, așa numita "justiție terapeutică" - prevederea Codului Penal, intrată în vigoare în 2014, care oferă consumatorilor de droguri posibilitatea includerii într-un program de asistență medicală, psihologică și socială, în locul aplicării pedepsei cu închisoarea, este din ce în ce mai solicitată în ultimii ani. Scopul acestei prevederi este de a reduce traficul și consumul de droguri, dar în același timp de a "forța" consumatorii să primească ajutorul de care au nevoie pentru a renunța la adicție. În Constanța, beneficiarii acestei "justiții terapeutice" ajung la evaluare și ulterior la consiliere la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog. 
"În cazul infracțiunii de posesie de droguri de risc sau de mare risc pentru consum propriu, procurorul dispune evaluarea persoanei consumatoare de droguri de către centrul de prevenire, evaluare și consiliere antidrog, în scopul includerii acesteia în circuitul integrat de asistență. Evaluarea reprezintă prima etapă a procesului de acordare a serviciilor de asistență, prin care se identifică particularitățile persoanei, în vederea selectării programului și individualizării serviciilor. Ulterior evaluării, tot procurorul dispune, cu acordul persoanei evaluate, includerea în programul de asistență. În acest context, din experiența specialiștilor centrului nostru, justiția terapeutică și-a dovedit eficiența. Pentru fiecare persoană, procesul terapeutic și de obținere și menținere a abstinenței este diferit. În cazul persoanelor referite prin sistemul de justiție terapeutică, se adaugă motivație extrinsecă, juridică (n.r. - dacă nu participă la ședințele terapeutice ajung în închisoare!), ceea ce contribuie pozitiv la întregul proces de obținere și menținere a abstinenței", a afirmat comisarul șef Cristian Marius Oprișan, șeful centrului. 


XXX 
La sfârșitul lunii august, în evidențele centrului se aflau 47 de beneficiari, în rândul cărora sunt și cei incluși în programul de "justiție terapeutică", dar și cei care vin voluntar la sediul centrului, pentru a cere sprijin. Numărul lor este mic, dacă este să ținem seama de faptul că, în ultimele luni, constănțenii întâlnesc pe stradă din ce în ce mai mulți tineri cu simptomatologie specifică consumului de substanțe psihotrope: tineri care zac prin scări de bloc, pe bănci în parcuri, aproape inconștienți. Dar, așa cum au subliniat specialiștii în repetate rânduri, tinerii consumatori de droguri nu pot fi ajutați decât dacă vor și ei. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9869 secunde