Zeci de mii de constănțeni vor fi afectați. "Căpșunarii" și navigatorii vor plăti asigurare de Sănătate

4793
6
Zeci de mii de constănțeni vor fi afectați.

Articole de la același autor

Oficial, aproape 16.000 de constănțeni sunt absenți temporar din țară, neoficial, însă, numărul este mult mai mare. Pentru ei și pentru alte câteva milioane de români plecați la muncă în străinătate, Guvernul a pregătit o măsură legislativă menită să aducă bani la buget.

Este vorba despre obligativitatea de a plăti, anual, o contribuție la Sănătate de 792 de lei, adică 5,5 la sută din salariul minim pe economie, calculată pentru 12 luni. Practic, indiferent dacă sunt în țară sau nu, indiferent dacă beneficiază sau nu de servicii medicale, toți românii care nu sunt înregistrați la Fisc cu venituri vor fi obligați să plătească această asigurare la Sănătate. Măsura apare în articolele 180 - 182 din noul Cod Fiscal și este deja combătută, pornind de la ideea că nu poate fi impusă o astfel de contribuție persoanelor care nu au venituri.

În prezent, persoanele fără venituri au dreptul la servicii medicale dacă își plătesc contribuția la Sănătate pe ultimele șase luni. Deși noua prevedere legislativă îi vizează direct pe cei cu venituri la negru, sunt afectați și persoanele care muncesc în străinătate și vin în țară numai două săptămâni pe an, în vacanță, dar și tinerii proaspăt absolvenți care nu își găsesc imediat un job.

"Este inadmisibil să ni se ceară să plătim așa ceva. Eu am venit în țară acum o săptămână și plec pe 30 septembrie. Anul trecut am stat tot trei săptămâni. Cu toate acestea, avem nevoie și de adresa din țară. Copiii locuiesc aici pentru a-și termina liceul, peste doi ani. Nu putem să renunțăm la casă pentru că acolo locuiesc ei, dar noi nu locuim acolo. Ce trebuie să facem acum, să ne schimbăm cetățenia pentru a nu ne mai jumuli statul român?", ne-a spus, indignată, Maria S., care locuiește în Paris.

Cum vor plăti dacă nu au de unde?

Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța confirmă că, începând de anul viitor, ar putea apărea schimbări în sis-temul asigurărilor sociale de sănătate, astfel ca și persoanele fără venituri să fie puse la plată. "Nu ne putem pronunța în privința acestei propuneri, însă plata se face la finanțe, iar persoana care achită cuantumul asigurării vine cu chitanța la CJAS. Aici este înregistrată în sistem și va figura ca asigurat în luna imediat următoare plății. Cât privește obligativitatea, nu știm cum îi va putea obliga statul pe cei fără venituri să plătească, dacă nu au de unde. Așteptăm să apară legea și metodele de aplicare în Monitorul Oficial", a precizat, recent, Dragoș Poteleanu, președintele CJAS Constanța.

Comentează știrea

Solon
17 septembrie 2015
Romania nu mai vrea romani

Foarte correct,cei care deja se decurca bine afara ar trebui sa-si schimbe catatenia. Nimeni nu le ridica statuie daca se lasa jefuiti doar ca sa fie considerati de unii ,,patrioti''.Ce folos sa fii roman daca nu poti fi tratat civilizat in propria tara? Nu ai de lucru,daca ai esti platit in scarab doar cat sa supravietuiesti,pai mai bina pa,pa,Romania ! Sa stea aici interlopii,mafiotii,securistii si toti ceilalti ,,patrioti''

europeanu
17 septembrie 2015
parlamentul de puslamale hoate

ia sa vedem noi daca le luati banii la tigani...

ath
17 septembrie 2015
Cu Adeverinta de Sărman

Draga Guget Liber,nu ai inteles nimic.Asa cum am mai spus,romanul trebuie sa inteleaga ca bunastarea lui vine de la fesene/guvern si nu din munca lui.Asta este un principiu vechi inventat de bolsevici si pus in practica incepand cu anul 1946.Partidul e-n toate.....Cu alte cuvinte,saracul este impozitat de guvern ca sa primeasca ajutoare sociale tot de la guvern.Problema celor care nu realizeaza venitui(sarmanii) se rezolva simplu.Sarmanul se va prezenta la Fisc cu o Adeverinta de Sarman,aprobata de FSN, ca sa fie scutit de contributie si in plus sa primeasca ajutoare sociale de la taticul lui,adica de la guvern sau fesene.La mijloc au cazut oile Domnului,oile ratacite prin lume care platesc asigurari de sanatate in tara unde muncesc si... la......Partidul Muncitoresc Roman(adica FSN).Ei nu pot obtine Adeverinta se Sarman pentru ca ar fi ceva absurd.Sa ne aducem aminte ca Mazare a procedat aproape la fel in Constanta.A majorat pretul la caldura ca sa-i ramana bani de subventii la "sarmani".Mecanismul asta de subordonare politica si economica, eu l-as numi Algoritmul Stalin-Ponta sau "Socoteala" lui Mazare,daca ne raportam la Constanta.Cu pretul benzinei/motorinei la fel,taxa de drum la fel,au ajuns un fel de pusculita/purcelusul guvernului.

Cornel
17 septembrie 2015
ba sa plateasca

gata cu mocangeala, s-a terminat si cu suptventiile, la munca ! Vrei servicii medicale ? Platesti ! Vrei sa-ti dai copiii la scoala ? Platesti. Hai la munca, cu curaj!

marius
19 septembrie 2015
taxa sanatate

Eu platesc de ani de zile desi lucrez in strainatate.Beneficieaza si sotia. Totusi, cei plecati afara mai au copii ramasi in tara, cineva trebuie sa plateasca si pt ei.Da, e gratuit serviul medical pt copii, dar se presupune ca sunt niste parinti platitori de taxe.Probabil ca o fi un sistem inventat candva in trecut, cine stie cu cate sute sau mii de ani inainte.Exista o balata in toate, iei si dai.Sa fim seriosi si lucizi totusi.

din Romania
14 iulie 2016
taxa pentru toti

Sunt o gramada de romani care muncesc in afara Romaniei si care detin locuinta in Romania unde solicita subventie de caldura, pt ca ei, saracii, nu au venituri. Sunt si persoane care incaseaza indemnizatia de somaj desi lucreaza in afara Romaniei si au venituri dar nu le declara pt ca nu sunt obtinute pe teritorul nostru drag si mafiot. Mi se pare normal sa fie revizuite aceste "drepturi" strambe pt cei care NU declara veniturile efective, din Romania si din afara ei.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6331 secunde