Vreți să vedeți ce jucării aveau copiii în epoca romană? Mergeți la Muzeul de Istorie!

628
Vreți să vedeți ce jucării aveau copiii în epoca romană? Mergeți la Muzeul de Istorie! - vretisavedeti2-1564426141.jpg

Articole de la același autor

Copiii au avut dintotdeauna jucării. Chiar și în trecutul nostru îndepărtat, părinții micuților încercau să confecționeze, din tot felul de materiale, mici  jucărioare, pentru a-i amuza pe cei mici. Reprezentanții Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) spun că în depozitele sale se află numeroase jucării de epocă romană descoperite în vechiul Tomis.


"Imaginația copiilor era stimulată în antichitate prin practicarea unor jocuri sau prin utilizarea unor jucării similare cu cele mai îndrăgite de copiii zilelor noastre. Precursoarele jucăriilor moderne erau confecționate manual din lut, piele, lemn, paie sau diferite alte materii organice. Surse antice scrise amintesc inclusiv broscuțe sculptate în coaja tare a rodiilor. 


Prima jucărie avută de un copil era zornăitoarea, pe care o putea manipula singur, de la o anumită vârstă. Dimensiunile mari ale unor astfel de piese sugerează, însă, că ele erau acționate și de părinți, pentru a-și distra pruncii. Puteau fi confecționate din diferite materiale, dar numai cele din ceramică sau metal s-au păstrat până astăzi. Aveau forme diferite, cele de animale fiind cel mai des întâlnite. Piesele din colecția MINAC provin din mediul funerar, fiind găsite în morminte de copii din necropola romană a orașului Tomis", au declarat muzeografii constănțeni.


În ceea ce-i privește pe copiii care ajunseseră la vârsta la care se puteau deplasa singuri, ei se jucau cu un tip de zornăitoare mai avansat: zgomotul era produs de bilele sau boabele din interior prin tractarea jucăriei, prevăzută de obicei cu două sau chiar patru roți. Exemplarul din inventarul MINAC, singurul întreg, reprezintă un căluț, pe două roți ceramice, cu un orificiu în partea anterioară, prin care era introdus șnurul de care era tras de copil.


Păpușile, în schimb, puteau fi confecționate din cârpe, paie, lemn etc. Cele considerate de lux erau produse de meșteri specializați, din ceramică, uneori chiar pictate în culori vii. Unele aveau chiar membre mobile, putând fi așezate în poziții ce imitau posturile umane. De obicei, acestea erau jucăriile preferate de fetițe. 


Piesa din inventarul MINAC, însă, se numără printre jucăriile băieților, deoarece reprezintă un soldat. Aici, sunt încă vizibile detaliile de uniformă și scut ale soldatului roman. Specialiștii au precizat că picioarele mobile arară că era o jucărie atractivă, de care beneficiau numai copiii familiilor înstărite. Uneori, acest tip de păpuși avea sulița din mâna dreaptă detașabilă. Piesa provine dintr-un mormânt de copil din necropola Tomisului roman.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.46 secunde