Vreţi să vă plătiţi anii de pensie lipsă? Grăbiți-vă, au mai rămas trei luni!

1717
Vreţi să vă plătiţi anii de pensie lipsă? Grăbiți-vă, au mai rămas trei luni! - pensii-1621536570.jpg

Articole de la același autor

Anul trecut, a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 163/2020, care reglementează posibilitatea asigurării retroactive în baza unui contract de asigurare socială pentru o perioadă de maximum şase ani. Din păcate, încheierea unui astfel de contract de asigurare socială poate fi solicitată numai până la data de 31 august 2021, aşa că persoanele care doresc să îşi completeze stagiul de pensionare trebuie să se grăbească.

Până la acest moment, în judeţul Constanţa au fost încheiate 347 de astfel de contracte, în valoare de 4,1 milioane de lei. Trebuie precizat că în intervalul de şase ani poate fi solicitată asigurarea pentru una sau mai multe perioade de timp, continue sau disparate. Contractul de asigurare socială poate fi încheiat de orice persoană, indiferent de cetăţenie, care îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii: nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială; nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre UE sau în alte state.


Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii Constanţa, Kristina Mutiş, contractul de asigurare socială se încheie doar în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă şi numai pentru perioade anterioare.

„Perioadele de timp pentru care se poate încheia contract sunt perioadele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare. Documentele necesare pentru încheierea contractului de asigurare sunt, după caz: actul de identitate al persoanei care urmează să beneficieze de asigurare, respectiv al mandatarului, în original şi copie; o declaraţie pe propria-răspundere; procură specială autentificată în condiţiile legii şi care trebuie să conţină, în mod expres, datele de identificare ale mandantului şi ale mandatarului, respectiv cel puţin: numele, prenumele, data naşterii, adresa şi CNP. Obiectul procurii îl constituie împuternicirea mandatarului de a încheia contractul de asigurare socială prevăzut de OUG nr. 163/2020, în numele persoanei care va beneficia de asigurare şi de a achita contribuţia de asigurări sociale, datorată de persoana asigurată”, a declarat aceasta.

Baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, respectiv venitul asigurat la care se achită contribuţia de asigurări sociale, înscris în contractul de asigurare socială, este ales de persoana care încheie contractul şi nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.

Pentru anul 2021, valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată utilizat la calculul contribuţiei de asigurări sociale datorate, este de 2.300 lei. Cota contribuţiei de asigurări sociale pentru anul 2021 este de 25%, ceea ce înseamnă că suma minimă lunară de plată este de 575 lei.

Atenţie! În situaţia în care, pe perioada aplicării OUG 163/2020, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată sau cota contribuţiei de asigurări sociale se modifică, contractele de asigurare aflate în derulare nu vor fi afectate.

Plata contribuţiei se poate face prin orice mijloace de plată prevăzute de lege, inclusiv în numerar, la casieria CJP sau în contul deschis la Trezorerie. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7239 secunde