Vreţi să faceţi vaccinul anti-HPV? Scoateți din buzunare 2.100 de lei și vă imunizați!

438
Vreţi să faceţi vaccinul anti-HPV? Scoateți din buzunare 2.100 de lei și vă imunizați! - fondvaccin-1622656540.jpg

Articole de la același autor

La ora actuală, infecţia cu HPV este cea mai întâlnită infecţie virală a aparatului reproducător, care provoacă o mulţime de afecţiuni, atât la femei, cât şi la bărbaţi, inclusiv leziuni precanceroase care pot evolua către cancer. Din fericire, toate acestea pot fi prevenite cu ajutorul unui vaccin.



Medicii spun că HPV este al doilea agent patogen care cauzează cancer, provocând 30% din cancerele noi atribuibile unei infecţii la nivel global. Majoritatea infecţiilor cu HPV nu cauzează simptome sau patologie şi se rezolvă spontan, însă o infecție persistentă poate evolua în cancer de col uterin. Mai mult decât atât, această boală este responsabilă pentru sute de mii de decese anual, pe plan global.

Vestea bună este că vaccinul nonavalent Gardasil 9, singurul vaccin anti-HPV care protejează împotriva infecţiei cu şapte tipuri de HPV implicate în producerea cancerului, este acum disponibil în farmacii şi poate fi făcut şi de către persoanele adulte, nu doar de fetiţele cu vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani, cum era până acum.

Din păcate, pentru adulţi, acesta este contracost, o fiolă putând fi găsită, în farmaciile din municipiul Constanţa la preţul de 700 de lei, şi asta numai o doză. „Vaccinul se aduce numai la cerere şi costă 2.100 de lei, pentru că este nevoie de trei doze. Oricum, acesta nu este comercializat în toate farmaciile, dar nici nu am avut persoane care să fie interesate de el. Poate că oamenii nu au aflat că şi-l pot cumpăra”, ne-a declarat o farmacistă.

De ce trei doze? Pentru că Gardasil 9, cum se numește vaccinul, poate fi administrat conform unei scheme cu trei doze. A doua doză trebuie administrată la cel puţin o lună după prima doză și cea de-a treia doză trebuie administrată la cel puţin trei luni după cea de-a doua doză. Per total, cele trei fiole trebuie administrate în decursul unei perioade de un an.Pentru a veni în sprijinul populației doritoare, pe viitor se intenționează extinderea vaccinării gratuite și pentru adulți. „În acest moment, Ministerul Sănătăţii face demersuri pentru ca programul de vaccinare anti-HPV să fie extins. Până acum, în Constanţa au fost vaccinaţi 154 de copii”, a precizat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa, Tudorel Ene.

Întrebată care este situaţia în cabinetele medicilor de familie, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie „Tomis”, dr. Zitta Popa, a declarat că la ei se fac momentan doar vaccinări HPV fetiţelor, şi doar acelora pentru care părinţii şi-au dat acordul şi au depus cereri în acest sens.

Aşadar, persoana care doreşte să se vaccineze trebuie să ia în considerare riscul de expunere anterioară la HPV şi potenţialul de a avea beneficii ca urmare a vaccinării. Dacă până când îl veţi putea face gratuit, decideţi să îl cumpăraţi, dragi constănţeni, trebuie să ştiţi că vaccinarea trebuie amânată dacă sunteţi diagnosticaţi cu o boală febrilă acută severă. Cu toate acestea, prezenţa unei infecţii minore, cum este o infecţie uşoară a tractului respirator superior sau febra cu valori mici, nu reprezintă o contraindicaţie pentru imunizare. Atenţie, însă! Vaccinul Gardasil 9 este destinat doar pentru utilizare profilactică şi nu prezintă nici un efect asupra infecţiilor cu HPV active sau bolii clinice instalate. De asemenea, el nu este indicat pentru prevenirea progresiei altor leziuni deja instalate determinate de HPV. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3009 secunde