Vrem sute de milioane de euro de la U.E. ca să schimbăm fața litoralului!

675
Vrem sute de milioane de euro de la U.E. ca să schimbăm fața litoralului! - fonddadlbaniverzi-1610738570.jpg

Articole de la același autor

Noi proiecte pentru accesarea de fonduri europene urmează să fie demarate anul acesta de specialiștii Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral. Este vorba despre „proiecte verzi”, prin care se dorește atragerea de sute de milioane de euro, atât pentru stoparea eroziunii costiere, cât și pentru creșterea spațiilor verzi.

În prezent, este în plină desfășurare etapa a II-a din ceea ce este Master Planul „Proiecția și reabilitarea zonei costiere”, care include, printre altele, reabilitarea și lărgirea plajelor de pe litoralul românesc. Dar aceste demersuri nu sunt suficiente, atrag atenția specialiștii ABADL, urmând ca anul acesta să demareze procedurile pentru etapa a III-a, care presupune, în primul rând, o reactualizare a Master Planului după care sunt realizate lucrările pe litoral.

„Master Planul «Protecția și reabilitarea zonei costiere» a fost elaborat în 2012 și stabilește viziunea strategică privind managementul întregii coaste românești și asigură o abordare prioritizată, sustenabilă, orientată pe termen lung (30 - 50 de ani), în vederea administrării și combaterii urmărilor eroziunii și a implicațiilor aferente asupra mediului, ecosistemelor marine, valorilor economice și sociale ale zonei costiere. Însă acest Master Plan ar fi trebuit revizuit/actualizat la un interval de 5 - 6 ani - anterior prioritizării proiectelor pe termen lung, pentru a putea ține cont de implementarea pe termen scurt și mediu. Această actualizare este o necesitate ce decurge firesc din faptul că de la data elaborării au intervenit aspecte esențiale: finalizarea și implementarea Fazei I, respectiv a Fazei II a proiectului de înnisipare și procesul continuu de eroziune cauzat de furtunile extreme și schimbările climatice”, a afirmat Bogdan Bola.

Obiectivele pe care și le-au propus specialiștii de la Apele Române, cuprinse în actualizarea Master Planului, sunt cele prin care se dorește atragerea de fonduri în etapa a III-a de reabilitare a litoralului. „Este o nouă etapă, care presupune implementarea unor proiecte verzi, cu atragerea de fonduri europene de sute de milioane de euro, este nevoie de realizarea documentațiilor de asistență tehnică, prin care demonstrăm UE că spațiul dobrogean are nevoie de continuarea proiectelor de stopare a eroziunii costiere și de implementare a unor proiecte verzi. Apreciem că pregătirea acestei documentații poate avea o durată de 18 luni, iar cheltuielile eligibile pentru finalizarea acestui prim pas ajung la 200 de milioane de lei”, au mai arătat reprezentanții instituției.

Concret, planurile pentru următorii ani, până în 2027, sunt: diminuarea riscurilor de deteriorare și pierdere a habitatelor din rezervațiile și siturile naturale ale Dobrogei, modernizarea infrastructurii de monitorizare și avertizare a fenomenelor hidro-meteorologice și utilizarea infrastructurii verzi pentru prevenirea inundațiilor în Delta Dunării, identificarea unui program de măsuri actualizat privind protecția costieră și conservarea biodiversității marine, etapizat pe termen scurt (2021 - 2027), mediu și lung, o analiză comparativă a evoluției stării ecosistemului marin a întregii zone costiere românești, de la Golful Musura la Vama Veche în intervalul 2010 – 2020 etc. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7446 secunde