Vrei să lucrezi în străinătate? Ce trebuie să știi pentru a nu ajunge sclav!

226
Vrei să lucrezi în străinătate? Ce trebuie să știi pentru a nu ajunge sclav! - vretisalucratistrainatate-1427642030.jpg

Articole de la același autor

Exploatarea prin muncă este, în prezent, o formă răspândită a traficului de per-soane. Pentru a nu ajunge victime ale grupărilor de traficanți de sclavi, specialiștii Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane și cei ai Poliției Române, îi sfătuiesc pe cei care doresc să plece peste hotare: 
- Verifică legalitatea firmei de intermediere a forței de muncă (certificatul de înregistrare eliberat de Registrul Comerțului, statutul firmei etc.)
- Pentru a lucra în străinătate ai nevoie de un contract de muncă sau de o invitație oficială de la un angajator din afara României. Începând cu 2009, cetățenii români pot munci pe teritoriul U.E fără invitație din partea unui angajator.
- Poți lucra legal în străinătate numai dacă ai o viză de lucru, pe care o poți obține doar de la Direcția consulară a Ambasadei țării de destinație, numai după un interviu cu reprezentantul acestei direcții. Viza de lucru se deschide în baza unui contract de muncă sau a unei invitații oficiale din partea angajatorului. Durata perfectării este de cel puțin câteva zile și poate ajunge la câteva săptămâni.
- Contractul de muncă trebuie întocmit în cel puțin două exemplare și scris într-o limbă pe care o cunoști foarte bine (română). 
Înainte de a semna contractul de muncă, pentru siguranță și dacă este posibil, consultă un jurist. Nu semna niciodată un document fără a-i cunoaște conținutul.
- Verifică dacă la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă se găsește înregistrat contractul de muncă semnat de tine; angajatorul din afara României sau firma intermediară, de obicei, nu acoperă cheltuielile pentru obținerea pașaportului, vizei sau cheltuielile de transport, deci nu accepta aranjamente în contul firmei de intermediere.
- Viza turistică, de studii sau alt tip de viză nu îți dă dreptul să muncești legal. Angajarea având la bază o astfel de viză este ilegală și poți fi amendat/ă, arestat/ă, sau deportat/ă. În acest caz angajatorul te poate manipula, impunându-ți să faci tot ceea ce dorește.
- Interesează-te care este salariul mediu în țara în care ți se propune să lucrezi.
- Evită semnarea unui contract cu specificații evazive de genul: "și alte tipuri de activități" sau "toate activitățile la cererea angajatorului".
- Învață limba țării sau câteva cuvinte uzuale în limba țării de destinație pentru a cere ajutor dacă vei avea nevoie.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 28 Martie 2015
Stire din Social : Plătiți ca să învețe o meserie
Pagina a fost generata in 0.3218 secunde