Vrei să adopți un copil? Care sunt criteriile și ce pași trebuie să urmezi

1224
Vrei să adopți un copil? Care sunt criteriile și ce pași trebuie să urmezi - adoptii2-1522771542.jpg

Articole de la același autor

Adopția unui copil este un proces de lungă durată, timp în care viitorii părinți trebuie să se înarmeze cu foarte multă răbdare și nervi de oțel.

Potrivit reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța, în decursul anului 2017, au fost finalizate 57 de încuviințări de adopție.

Anul acesta, a declarat purtătorul de cuvânt al DGASPC, Oana Manoilă, au fost încredințați în vederea adopției cinci copii, au fost aprobate alte cinci încuviințări pentru adopție, iar patru copii se află în etapa de potrivire practică cu familiile atestate.

Persoanele sau familiile care doresc să adopte un copil trebuie să se adreseze DGASPC Constanța în vederea obținerii informațiilor referitoare la documentația necesară, demersurile și durata procedurilor adopției interne.

"Când s-au hotărât asupra continuării acestui demers, vor formula o cerere scrisă, împreună cu documentele necesare soluționării cererii de evaluare. Procesul de evaluare a adoptatorului/familiei adoptatoare se realizează de echipa de evaluare formată din asistent social și psiholog, unul dintre aceștia având și calitatea de responsabil de caz al familiei și cuprinde următoarele etape: evaluarea socială (minimum șase întâlniri), evaluarea psihologică (minimum patru întâlniri), pregătirea pentru asumarea în cunoștință de cauză a rolului de părinte. Procesul de evaluare a adoptatorului/familiei adoptatoare durează 90 de zile și se concretizează cu propunerea privind eliberarea sau, după caz, neeliberarea atestatului", a explicat Oana Manoilă.

Ulterior obținerii atestatului, pentru persoana/familia atestată urmează o perioadă de așteptare. Pentru fiecare copil aflat în evidență cu hotărâre definitivă de deschidere a procedurii de adopție se generează lista cu adoptatorii/familiile adoptatoare atestate. Exceptând persoanele atestate care îndeplinesc criteriul priorității, ierarhizarea în listă va avea în vedere adoptatorii care locuiesc în fapt la adresa de domiciliu/reședință din același județ cu cel al copilului, iar în cazul în care sunt mai mulți, se va aplica criteriul vechimii atestatelor.

În cazul în care adoptatorul/familia adoptatoare răspunde nevoilor copilului, se inițiază procedura de potrivire practică. La finalul procedurii de potrivire, se sesizează instanța judecătorească pentru încredințarea copilului în vederea adopției pentru o perioadă de 90 de zile persoanei sau familiei care dorește să îl adopte.

Ulterior, se introduce fie de către adoptatori, fie de către direcție cererea de încuviințare a adopției la instanța competentă.

Monitorizarea postadopție se realizează de către DGASPC la domiciliul copilului pe o perioadă de cel puțin doi ani după încuviințarea adopției.

Ca urmare, din momentul în care ați decis să adoptați un copil și până când îl veți putea lua, efectiv, acasă, va dura cel puțin un an… 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2788 secunde