Vot în comisiile Parlamentului: Noul indice ROBOR să fie valabil și pentru creditele în curs

148
Vot în comisiile Parlamentului: Noul indice ROBOR să fie valabil și pentru creditele în curs - indiceroborinscadereusoara-1555412889.jpg

Articole recomandate

Noul indice ROBOR s-ar putea aplica și creditelor în curs, nu doar celor noi - așa cum prevede ordonanța de urgență a Guvernului. Amendamentul formulat de senatorul ALDE Daniel Zamfir a trecut de Comisia Economică a camerei superioare, deși băncile s-au opus vehement.


Vești bune pentru românii cu credite în lei. Propunerea urmează să ajungă pentru vot în plenul Senatului. Susținătorii spun că actualul ROBOR este trucat. De celalată parte, băncile se opun și spun că nu le garantează rate mai mici și, în plus, va crea haos în sistemul bancar.


Daniel Zamfir a declarat marți că se va crea o "discriminare" dacă indicele nu ar fi aplicat la toate creditele.

"Este nefiresc să existe doi indici, unul calculat corect pe bază de tranzacții, și unul calculat incorect", a spus el.


Deputatul a respins ideea că e o măsură populistă și că ratele nu vor scădea.

Analistul financiar Dragoș Cabat a afirmat, într-o primă reacție, la Digi24, că "e o chestie de nuanță". "Cine stabilește ce e calculat corect și incorect? E un mod de calcul față de un alt mod de calcul. Deci, este o poveste. Ceea ce nu spune senatorul, fie că nu știe, fie că nu vrea, este această volatilitate mai mare a indicelui corect", a adăugat el.

Cabat a mai atras atenția că noul ROBOR, dacă va fi aplicat, va avea o mai mare volatilitate la termen scurt și că în termen lung diferența va fi insesizabilă. Asta înseamnă că pe termen lung ratele pot fi mai mici, dar și mai mari.

"Întreaga poveste cu a refinanța creditele cu noul ROBOR nu se justifică în niciun fel, a fost doar o inițiativă populistă a politicienilor", a subliniat analistul financiar.


sursa: romaniatv.net




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 21 Februarie 2019
Stire din Economie : ROBOR-ul a crescut din nou!
Vineri, 22 Iunie 2018
Stire din Economie : Economia, pe scurt
Pagina a fost generata in 0.3562 secunde