Vom ajunge să "importăm" moașe? Cadrul legal, pus pe hârtie!

333
Vom ajunge să

Articole de la același autor

Profesia de "moașă" este una cu tradiție în țara noastră. În ultimii ani, însă, numărul practicantelor s-a redus în mod alarmant, iar programele educaționale prin care erau formate s-au închis. În aceste condiții, este posibil ca, în curând, România să ajungă în poziția de a "importa" aceste specialiste din alte state membre UE. Cadrul legal a fost realizat, la începutul săptămânii trecute fiind publicat în Monitorul Oficial hotărârea care permite moașelor formate în alte state membre UE să profeseze în țara noastră. 


"Poarta" prin care se va permite moașelor din alte state ale Uniunii Europene să profeseze în țara noastră o reprezintă Hotărârea 13/11 septembrie 2019, a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, publicată în Monitorul Oficial din 21 octombrie 2019. Hotărârea vizează "îndeplinirea prin mijloace electronice a formalităților de recunoaștere a calificării sau de acces la exercitarea temporară și ocazională a profesiei în România de către moașele și asistenții medicali formați în celelalte state membre UE, SEE sau în Confederația Elvețiană și pentru aprobarea procedurilor electronice aplicate prin punctul de contact unic electronic în aceste situații". 


"Este ceea ce prevedeam cu ceva timp în urmă, ca urmare a faptului că România nu a fost capabilă să mențină viabil sistemul de învățământ pentru moașe", a semnalat moașa Vania Limban, purtător de cuvânt al Coaliției Moașelor din România. 
"Această prevedere legală este o cerință a UE, iar lumea își spune probabil că nu vor veni moașe din alte state europene. Dar vor începe să vină. Să nu uităm că în România s-au mărit salariile, este o țară frumoasă, relativ stabilă. În acest timp, noi ne confruntăm cu un cerc vicios, căruia nimeni nu vrea să-i găsească o soluție de rezolvare", a afirmat Vania Limban pentru "Cuget Liber". 


Posturi puține în spitale, programe universitare închise


Concret, una din cerințele UE către România, în momentul aderării, a fost practicarea profesiei de "moașă" în conformitate cu directivele europene. Moașele nu lipseau din sistemul medical, dar se impunea armonizarea legislației și realizarea unor programe educaționale de instruire. Între timp, toate programele universitare deschise în perioada 2004 – 2005 (nouă la nivelul întregii țări, la Iași, Constanța, Craiova, București, Cluj, Târgu Mureș, Arad, Timișoara și Craiova) au fost sistate din lipsă de cursanți. Ministerul Sănătății nu a mai scos la concurs posturi, astfel că numărul moașelor a scăzut drastic. În prezent, în țara noastră mai sunt aproximativ 1000 de moașe licențiate, din care profesează în sistemul de stat puțin peste 500. De exemplu, la nivelul Spitalului Clinic Județean de Urgență "Sf. Andrei" Constanța sunt angajate 18 moașe. 


Prea puține pentru nevoile reale ale sistemului medical, atrage atenția reprezentanta coaliției. "În conformitate cu legislația, în orice maternitate trebuie să fie moașe pregătite în conformitate cu normele UE. Dar încă sunt spitale unde nu au nicio moașă în schemă. În condițiile în care vorbim despre cea mai crescută rată de mortalitate infantilă și de o rată a natalității în scădere. Au început să dispară moașele. De ce? Pentru că nu mai există interes pentru această profesie, pentru că Ministerul Sănătății nu a mai scos posturi la concurs, pentru că sistemul de învățământ nu mai pregătește moașe", a afirmat Vania Limban. 


Tinerele de la sate, încurajate să devină moașe 
Având în vedere reducerea drastică a numărului moașelor, asociațiile din domeniu au pus pe hârtie un proiect de lege și l-au transmis parlamentarilor, încă din toamna anului trecut. A rămas "înțepenit" însă în comisia de sănătate de la nivelul Camerei Deputaților. Pe de altă parte, se are în vedere lansarea unui proiect de creștere a interesului pentru această profesie în mediul rural. "Încercăm să promovăm ideea de moașe la nivelul satelor, pentru a genera interes în rândul tinerelor care termină liceul și se întorc acasă. Ar putea să facă studii și să ajungă moașe în zonele lor, unde ar putea aduce beneficii. Dar ne lipsesc sponsorii", a mai arătat reprezentanta moașelor din țara noastră. 


Pe de altă parte, în luna iunie 2019, Ministerul Sănătății a introdus în legislația și termenul de "moașă comunitară", cea care ar urma să se preocupe de gravidele și lăuzele din mediile defavorizate. Dar, în condițiile în care lipsesc specialistele, în acest moment atribuțiile acesteia sunt preluate de asistenta comunitară – o categorie de asemenea deficitară, în acest moment. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0672 secunde