Vlad Voiculescu a anunțat cele 4 măsuri urgente după incendiul de la Matei Balș

319
Vlad Voiculescu a anunțat cele 4 măsuri urgente după incendiul de la Matei Balș - vladvoiculescu-1612029650.jpg
Ministrul Săătății, Vlad Voiculescu, a anunțat sâmbătă seară patru „măsuri urgente” pentru a fi implementate după incendiul de la Institutul „Matei Balș” din București, unde erau tratați pacienți COVID, în urma căruia au murit șase persoane.


„Sistemul sanitar are păcate vechi, de 30 de ani. Mai ieri am avut infecții nosocomiale, azi vorbim despre incendii și pandemie. Nu se știe ce altă grozăvie va veni peste noi mâine”, a spus Voiculescu, într-o conferință de presă la Ministerul Sănătății.


El a precizat că va detalia săptămâna viitoare cele patru măsuri urgente pe care le-a enumerat astăzi.


„Lucrăm deja cu IGSU la măsuri urgente care să vină să repare neregulile constatate, Marți, vom avea un raport care să prezinte stadiul măsurilor luate de la controalele din 2020”, a spus el.


„Nu știm încă nu exactitate cauza incendiului de la Matei Balș. Pandemia și tratamentul pacienților au pus o presiune suplimentară pe sistemul sanitar. Vom anunța la sfârșitul săptămânii viitoare măsuri vizavi de ce o să se constate după anchetă”, a completat ministrul.


„A doua mare problemă: ruptura de informare dintre spitale, pacienți și respectiv aparținători. Personalul medical, fiind suprasolicitat, nu mai găsește resurse să comunice cu rudele pacienților. La incendiu, pacienții au fost greu de găsit de către rude. Lucrăm deja de câteva săptămâni la un serviciu de informare la fiecare spital, unde rudele să găsească informații și chiar să comunice cu pacienții”, a mai spus Vlad Voiculescu.


„Al treilea lucru: un fond național pentru siguranța pacienților în spitale. Avem bani europeni prin PNRR, avem bani din bugetul național. Ne vom asigura că vor fi folosiți prioritar pentru infrastructură. Ne referim la securitatea la incendii, la cutremure și la unul dintre marii criminali: infecțiile nosocomiale”, a mai spus ministrul Sănătății.


„O ultimă măsură, cea legată de aglomerarea spitalelor. Avem nevoie de fiecare spațiu disponibil, să ne asigurăm că mai puțini oameni trebuie să fie internați. 85% din decese sunt la persoane peste 65 de ani, 91% din decese la persoane care aveau deja boli cronice. Am propus premierului și avem acceptul dânsului ca în perioada următoare pentru toate locurile care vor fi scoase pentru programare în platforma de vaccinare eligibili să fie doar vârstinicii, cei cu boli cronice, persoanele cu handicap”, a completat Vlad Voiculescu.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeaşi secţiune

Pagina a fost generata in 0.3001 secunde