Visul copiilor adoptați. "Vrem să ne cunoaștem părinții biologici!"

681

Articole de la același autor

Mii de tineri din străinătate, adoptați în anii ´90 din România, despre care se vorbea pe la colțuri că au ajuns victime ale traficului de organe, încearcă să-și găsească familiile biologice. O româncă stabilită în Irlanda a găsit o metodă de a le veni în ajutor: a pus bazele unei comunități, pe o rețea de socializare, cu ajutorul căreia caută informații. Până în prezent, aproximativ 20 de tineri originari din Constanța au aflat de soarta părinților sau fraților.

Adopția pe plan internațional a fost, în ultimii trei decenii, un subiect sensibil în țara noastră. În primii ani după Revoluție, străinii au adoptat din România peste 10.000 de copii – cifrele sunt orientative, după cum ne-au declarat oamenii din sistemul de protecție, căci nici până în prezent autoritățile centrale nu au reușit să centralizeze un număr exact, lipsind multe acte din arhive, din perioada 1990 – 1998! Însă, de mai bine de zece ani s-a pus "stop" adopțiilor peste hotare. Degeaba încearcă organizațiile umanitare să convingă autoritățile că răpesc o șansă la o viață mai bună miilor de copilași greu adoptabili din centrele de plasament. Isteria care a cuprins țara la începutul anilor 2000, cum că micuții ajungeau victime ale traficului de carne vie, dar și suspiciunile privind ilegalități din procesele de adopție, care încă nu au fost elucidate, sunt motive puternice pentru ca autoritățile să fie reticente la deschiderea granițelor pentru adopții.

Dar, dacă micuții nu pot fi adoptați peste graniță, nimic nu îi oprește pe cei adoptați în primii ani după Revoluție să încerce să-și găsească părinții biologici. Iar numărul lor crește de la an la an.



În 70% dintre cazuri, se reușește identificarea familiei biologice


Una din posibilități este să apeleze la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție. Dar, ca în orice demers în care este implicat statul, acesta poate să fie de durată. Motiv pentru care din ce în ce mai mulți tineri își îndreaptă atenția spre comunitatea realizată de o româncă stabilită în Irlanda, Ileana Cunniffe Băiescu. Aceasta a realizat pagina de Facebook "The never forgotten romanian children" în urmă cu mai bine de cinci ani, când își căuta fratele dat spre adopție peste hotare. Între timp, și-a găsit fratele, dar comunitatea strânsă în jurul acestui demers s-a tot mărit. La fel, a crescut și numărul celor care caută aici sprijin. Până în prezent, ne-a declarat Ileana Cunniffe Băiescu, peste 2000 de tineri au cerut sprijin pentru a-și găsi familiile biologice și peste 1000 de familii biologice și-au trimis datele, în speranța că vreodată vor fi căutate. "Sunt din ce în ce mai mulți, câteodată nu facem față solicitărilor. Noi îi sprijinim în demersurile pe care vor să le facă, cu informații, cu pașii pe care trebuie să-i urmeze. Le indicăm calea legală, unde să se adreseze, ce acte au nevoie. Prin intermediul comunității noastre au două posibilități: cea publică, în care postăm demersul lor pe rețeaua de socializare, sau cea privată, în care contactăm mai departe contacții noștri, dar în privat", a explicat Ileana Cunniffe Băiescu. Iar în peste 70% dintre cazuri, tinerii adoptați și-au găsit rudele din țară. "Un caz poate fi soluționat în câteva ore, dacă tinerii au informații despre familiile biologice, un nume, o adresă. Sau poate să dureze și câteva luni sau să rămână nesoluționat, dacă nu sunt informații suficiente. În general, au mai multe șanse să fie soluționate cazurile când tinerii provin din localități mici, unde în general membrii comunității se cunosc între ei", a adăugat Ileana Cunniffe Băiescu.



Peste 20 de tineri din Constanța și-au găsit familiile biologice


Din momentul în care a fost pusă baza comunității, peste 20 de tineri născuți în Constanța și-au găsit familiile biologice. De exemplu, este cazul unei femei de 35 de ani. Anul trecut, Elena a lansat un apel pentru a găsi mai multe informații despre familia biologică, știind doar că s-a născut în 1985, în Medgidia, numele părinților și că proveneau din comuna Poarta Albă. În urma demersului comunității online, tânăra și-a găsit o mătușă în doar câteva ore.

Un caz fericit este și al Mihaelei Călin, adoptată în New Jersey, SUA. Aceasta a povestit voluntarilor de la "The never forgotten romanian children" despre faptul că a fost mutată dintr-un orfelinat în altul din Constanța și că la 3 ani a fost adoptată în America. Cu ajutorul celor aproximativ 15.000 de membri ai comunității de pe rețeaua de socializare, tânăra a aflat că mai are două surori, de asemenea înfiate în America.

"Înainte să încep acest demers și eu credeam că acești copii au ajuns victime ale traficului de carne vie. Așa mi se spusese de când eram mică, așa se vehicula. Iar aceste aspecte m-au traumatizat la acea vreme. Dar nu am găsit niciun caz, niciun indiciu care să ne ducă spre această concluzie", a subliniat Ileana Cunniffe Băiescu. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.1072 secunde