Violența în familie, între ordin de protecție și împăcarea victimei cu agresorul

1335
Violența în familie, între ordin de protecție și împăcarea victimei cu agresorul - violenta-1547224112.jpg

Articole de la același autor

O femeie din Constanța a pus pe jar mai multe echipe de polițiști, pe care, mai întâi i-a chemat să-i vină în ajutor într-un conflict cu soțul violent, apoi a cerut ordin de protecție provizoriu, după care s-a împăcat cu partenerul și l-a chemat înapoi acasă. Acest lucru se întâmplă în cele mai multe cazuri de violență domestică, victimele retrăgându-și plângerile și acceptând să se împace și să își reia viața alături de partener. Însă, Poliția atrage atenția că de multe ori abuzurile se repetă, iar victimele ajung chiar în pericol de moarte.

La începutul acestei săptămâni, polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Constanța au fost sesizați de o femeie despre producerea unui scandal în familie la domiciliu. Deplasați la fața locului, oamenii legii au stabilit faptul că un bărbat, în vârstă de 27 de ani, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, și-ar fi agresat fizic soția.

"Având în vedere situația, în baza Legii 217/2003 și a dispoziției OMAI 146/2018, polițiștii aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu au constatat că în cazul expus există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea victimei să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică. Astfel, polițiștii constănțeni au emis un ordin de protecție provizoriu față de bărbatul în cauză, acesta fiind evacuat din locuință. De la intrarea în vigoare a legii, este primul ordin de protecție provizoriu emis de polițiștii constănțeni. Totodată, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie", precizează subinspector de poliție Andreea Munteanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.

De asemenea, joi după-amiază, 10 ianuarie, polițiștii Secției 5 au fost sesizați de către o femeie din municipiul Constanța, despre faptul că în locuința familiei are loc un scandal. Patrula de siguranță publică deplasată la fața locului a stabilit faptul că între aceasta și fiu a avut loc un conflict spontan, în urma căruia tânărul de 20 de ani și-ar fi lovit mama. Și în acest caz, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu.

Ordin valabil cinci zile

Potrivit legii, începând cu data de 28 decembrie 2018, polițiștii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecție provizoriu, valabil cinci zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aștepte unul încuviințat de judecător.

Pentru a veni în sprijinul victimelor, legislația privind violența domestică a fost modificată și completată (prin Legea nr. 174 din 13 iulie 2018), fiind reglementată modalitatea de intervenție a polițiștilor în cazurile de violență domestică și emiterea ordinului de protecție provizoriu de către aceștia. Astfel, la sfârșitul anului trecut, a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului Afacerilor Interne și al ministrului Muncii și Justiției Sociale nr. 146/2578/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică de către polițiști.

Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Ordinul prevede și modul în care polițiștii trebuie să acționeze în situații speciale, spre exemplu în cazul evacuării agresorului din imobil.

"Cu ocazia intervenției, în vederea stabilirii existenței unui risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică, polițiștii evaluează situația de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabilește dacă există realmente riscul ca viața sau integritatea fizică a victimei să fie puse în pericol. De asemenea, în cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate", adaugă reprezentantul IPJ Constanța.

"Cu astfel de fapte nu este de glumit!"

Totuși, în cazul în care cei doi se împacă și se revine asupra declarației, ordinul poate fi contestat în termen de 48 de ore. Dacă procedura este încă în faza de Parchet, iar Parchetul este sesizat cu o cerere a părților că nu mai doresc continuarea pentru că s-au împăcat, se sistează procedura acolo, așa cum s-a întâmplat și în cazul prezentat mai sus.

"Persoana vătămată a revenit asupra declarației, susținând faptul că s-a împăcat cu soțul care a agresat-o, solicitând ca acesta să revină la domiciliu. În acest caz, demersul polițiștilor de a separa părțile în conflict și de a lua măsuri cu celeritate pentru aplanarea stării confictuale și prevenirea faptelor cu potențial criminogen reprezintă o muncă asiduă, care necesită întocmirea multor documente. De aceea, atragem atenția asupra faptului că nu trebuie minimalizată oportunitatea legislativă aflată acum la îndemâna persoanelor vătămate, deoarece cu astfel de fapte, cazuistica ne arată că nu este de glumit. Polițiștii constănțeni încurajează inițiativa persoanelor vătămate de a cere sprijinul, în condițiile legale, iar demersul acestora să fie dus până la capăt", recomandă subinspectorul de poliție Andreea Munteanu.

Andreea PERHAIȚĂ

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3804 secunde