Vinerea Mare. Ce trebuie să faci azi dacă vrei să nu ai necazuri tot anul

1023
1
Vinerea Mare. Ce trebuie să faci azi dacă vrei să nu ai necazuri tot anul - paste2018cesefaceinvinereamarepe-1522995012.jpg

Articole recomandate

Vinerea Mare este o zi de doliu, în care creștinii își amintesc de moartea lui Iisus pe cruce. 




Conform credinței populare, în Vinerea Mare trebuie să se evite mersul pe câmp, semănatul sau alte activități asemănătoare. Această zi mai poartă și numele de Vinerea Seacă și asta pentru că tot ceea ce se seamănă nu rodește, scrie realitatea.net

De asemenea, în zorii zilei, casa se afumă cu tămâie, înconjurând-o de trei ori, pentru ca gânganiile și lighioanele să nu se apropie de ea.

Vinerea Mare. În Vinerea Mare, femeile nu umplu borș, ca nu cumva să se scalde în el Necuratul. Astăzi nu se coc cozonaci, pâine, sau orice altceva, de teamă să nu ardă mâinile Maicii Domnului;

Totodată, în Vinerea Mare femeile nu cos, ca nu cumva să orbească. Nu se țese și nu spală, pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri.

Dacă plouă în Vinerea Mare va fi un an bun și mănos, iar în cazul în care nu plouă, anul nu va fi unul roditor. O altă superstiție spune că dacă te scufunzi în Vinerea Mare în apă rece de trei ori, vei fi sănătos tot anul.

 Credincioșii au un motiv fundamental pentru a ține post negru în Vinerea Mare. Este ziua în care ne amintim că oamenii, semenii noștri, l-au omorât pe fiul lui Dumnezeu, pe Dumnezeu însuși.

Arhimandritul Ioachim Pârvulescu, starețul Mănăstirii Lainici, a explicat semnificația postului negru, care este modul în care oamenii sunt solidari cu patimile Mântuitorului.

Starețul spune că postul negru înseamnă, practic, că nu trebuie să consumi nimic, nici măcar apă.

Postul negru înseamnă o jertfă pe care i-o aducem pentru moartea și suferința Mântuitorului: "Atunci când cineva din neamul nostru moare, încercăm să facem și noi o jertfă pentru el: postim, ne rugăm, dăm milostenie și ne întristăm. Așa și omul, când se gândește că l-a omorât pe Dumnezeu, ține doliu, postește pentru Dumnezeu, ca să se schimbe. Postul este tot o lucrare duhovnicească ca să simți puterea credinței, pentru că degeaba cunoaștem numai teoretic, dar dacă nu experimentăm, să postim nu cunoaștem adevărata credință".

În această zi, se pomenesc sfintele și mântuitoarele și înfricosătoarele Patimi ale Domnului nostru Iisus Hristos pe care le-a primit de bunăvoie pentru noi.

Părintele Ilarion Argatu, unul dintre cei mai iubiți duhovnici ai României, recunoscut pentru numeroasele exorcizări pe care le săvârșea, căutat de credincioși din țară și din străinătate, ne-a lăsat câteva învățături pentru cea mai importantă perioadă din viața creștinilor: postul, scrie adevarul.ro.

1. În ziua în care ajunezi sau ții post negru nu mănânci nimic toată ziua.

2. În zilele de post, nu trebuie să te cerți cu nimeni, orice s-ar întâmpla, oricât te-ar supăra cineva, orice ispite ai avea, nici cu cei din afară și nici cu cei din casă. Îți învingi orgoliile, îți stăpânești firea, treci cu vederea orice umbră a răului sau a răutății cuiva, rabzi și ierți orice. Altfel, ți-a "furat" diavolul postul, degeaba mai postești.

3. Postul nu este numai abținere de la mâncare și băutură, ci și abținere de la orice păcat și răutate.

4. Nu trebuie să dormi în ziua postului, pentru ca nu cumva, diavolul să "râdă" că ai vrut să treacă mai ușor și mai repede postul ca să nu simți osteneala și greutatea lui.

5. Nu te duci în vizite în ziua când postești, pentru a nu fi servit cu ceva de mâncare și să te descoperi că postești. Când postești, nu trebuie să spui la nimeni și să nu știe nimeni, adică "când postești închide-te în cămara ta, ca să nu te arăți oamenilor că postești".

6. Mâncarea pe care ar fi trebuit s-o mănânci în acea zi împarte-o la săraci, n-o păstra pentru când ai să termini de postit. Diavolii pot să râdă și să zică că ai făcut economie sau că ai recuperat ce trebuia să consumi. Postul întotdeauna trebuie însoțit de milostenie. Dacă ești sărac, măcar o felie de pâine dă celui flămând.

7. Dacă te simți slăbit și simți că nu mai poți duce postul, poți lua în cursul zilei o bucățică de anaforă și 3 înghițituri de aghiazmă.

8. Dacă nu poți duce postul toată ziua și-l întrerupi, atunci nu mânca mai mult decât o singură masă și tot de post. Dacă ai mâncat prea mult diavolii ți-au furat postul, spunând că ai mâncat cât pentru toată ziua în care ai postit.

9. Nu poți întrerupe postul la orice oră. Dacă ții post pentru izbăvire de vrăji și descântece, pentru că vrăjitorii au anumite ore când îi trimit pe diavoli la treabă, trebuie să ții cont de acest lucru. Unii trimit la ora 15.00, alții la ora 18.00, la ora 21.00, la ora 24.00. Trebuie să duci postul până la aceste ore pentru ca să te găsească în post și să poți respinge loviturile vrăjitorilor.

10. Postul-ajunare începe la ora 18.00 din ziua anterioară și ține până în ziua de post la ora 24.00. Cine nu poate duce până la ora 24, se poate opri așa cum am arătat, la ora 15.00, la ora 18.00, la ora 21.00. Ora până la care duci postul reprezintă momente ale pătimirii Mântuitorului Iisus Hristos, și anume: la ora 12.00 – a fost răstignit; la ora 15.00 – și-a dat duhul pe Cruce; la ora 18.00- a fost dat jos de pe Cruce și îngropat; la ora 21.00- s-a așezat piatra pe mormânt fiind pecetluită; la ora 24.00 – s-a coborât la iad sfărâmând porțile de aramă, risipind pe diavoli și scoțând pe cei drepți din iad.

sursa: realitatea.net


Comentează știrea

Liviu Chilian
6 aprilie 2018
Rromarlanii si cre(s)tinismul

Motto:"Mai lesne este a trece camila prin urechile acului, decat sa intre bogatul in Împărăția lui Dumnezeu"(Mântuitorul catre un...Rromarlan bokkt). --- Merdialqaedanii bolșevici, stahanovisti, coMuisti, ceausisti etc, faceau propaganda dementiala muncii, oamenilor muncii, 'realizarilor epokkle', proprietatii poporului etc. Merdialqaedanii-satanizati Rromarlani fac RECLAMA, propaganda schizofrenic-paranoică bokktziei, imbokktzirii cu orice pret, bokktului, decadenței abisale, ultracleptomaniei etc. Doazecisicinci de ore pe zi, pe siteurile "ziarelor" rromarlanesti, citesti si te crucesti despre cazurile de imbokktzire peste noapte a diversi...gnomi de succesuri, kkpIUDAlisti geniali; reclama ce se vrea a incita SULIMEA sa iubeaska kkpIUDAlismul, sa ia exemplu de la tânărul, tanara ce s'a imbokktzit pornind de la o idee simpla, pornind din nimic! Propaganda coMuista pare o bagatelă comparată cu cea kkpIUDAlista, INVENTIVITATEA korifeilor kkpIUDAlismului atingând grotescul...pur, aparent insurmontabil. --- Aceeasi merdialqaedani ce acum un minut ne asaltau cu SUPERIORITATEA kkpIUDAlismului, ne dojenesc si INFORMEAZA, vedem, cu...binefacerile crestinismului. Cu rolul postului NEGRU din Vinerea Seacă. Seka'le'ar inventivitatea! Îndeosebi celor din Tampitopole. Te crucesti ce titluri vezi pe siteurile cre(s)tine tampitopolene gen StiripeZuze. Numai bombe, explozive, incendiare, furtuni, colosal, distrugeri etc. Nimic modest, crestinesc, fratesc! Cel mai plastic spus, merdialqaeda rromarlanesti sunt, de fapt, The Midnight Killer din...Grădina Maicii Domnului! Merdialqaeda se fac a nu sti ca BLASFEMIA e pedepsită de Mantuitor. Cu harapnicul. Si vorba sincera: VIPERE!!--- In oceanul pestilențial de URA impotriva Crestinului, impotriva Omului Român, ce este bantustanul atemporal Rromarlania, mai găsești, rar, cate'o barca de salvare. Găsiți pe Adevarul. O cugetare...libera semnata de Plesu. Incepe asa: Sunt pline ziarele si emisiunile(citeste vânturile, farturile, flatulentele) de televiziune rromarlanesti de "stiri bomba"...

Articole pe aceeași temă

Joi, 28 Decembrie 2017
Stire din Social : Încă o zi liberă pentru români!
Pagina a fost generata in 0.5424 secunde