Vine "ploaia înghețată" peste România! MARE ATENȚIE LA UN DETALIU!

6903
Vine

Articole recomandate

După episodul de ger cumplit, este foarte posibil să ne confruntăm zilele viitoare cu fenomenul de "ploaie înghețată", pe măsură ce precipitațiile vor fi tot mai mult de ploaie și lapoviță. Ploaia înghețată va transforma străzile într-un uriaș patinoar. 



Ploaie înghețată se formează atunci când ploaia întâlnește o suprafață rece și îngheață instantaneu, fie că e vorba de metal sau de asfalt. Concluzia: suprafața respectivă o să se alunece foarte tare.

Fenomenul de "ploaie înghețată" va cuprinde la început zonele Banat, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, dar la sfârșitul săptămânii ar putea afecta și regiuni extinse din Transilvania, a precizat la Realitatea TV meteorologul ANM Gabriela Băncilă, scrie realitatea.net

Fenomenul "Freezing rain" apare de obicei atunci când un front atmosferic de aer cald se suprapune peste unul rece, aflat sub temperatura de îngheț. Mișcarea se întâmplă cel mai des în apropierea unor suprafețe de apă. Practic, fulgii de zăpadă intră în contact cu stratul de aer cald, se topesc și se transformă în ploaie.

Apoi, picăturile ajung din nou în stratul de aer rece, aproape de suprafața pământului, și se răcesc brusc, fără însă să înghețe complet. Înghețul are loc instantaneu, la contactul cu suprafețele reci de la sol: asfalt, cabluri de elctricitate, copaci, avioane sau orice altă suprafață rece.

Unul dintre cele mai mari pericole pe care le pune ploaia înghețată este ruperea cablurilor electrice. Gheața care se depune pe cabluri poate provoca ruperea lor și apariția unor pene extinse de curent electric.

Dar pericolul real este acela că șoselele devin patinoare. Atenție, nu confunda ploaia inghetata cu poleiul! Daca patinezi pe polei, poti controla masina imediat ce iesi de pe portiunea respectiva. În cazul ploii inghetate totul, dar absolut totul e sticla.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4391 secunde