Vine frigul! Este pregătită RADET să dea drumul la căldură?

1353
Vine frigul! Este pregătită RADET să dea drumul la căldură? - fondliviupopadirectorradet4-1602179435.jpg

Articole de la același autor

Încet-încet, toamna îşi va intra în drepturi. Chiar dacă încă mai avem parte de zile călduroase, nu putem să nu ne gândim că în scurt timp va veni frigul. Ori, în aceste condiţii, este musai să ştim cum ne vom încălzi, în ce condiţii, la ce preţuri, toate acestea în condiţiile în care articolele de îmbrăcăminte nu ne vor mai putea oferi confortul termic de care avem nevoie.

La acest moment, Regia Autonomă de Distribuire a Energiei Termice (RADET) se pregăteşte de zor pentru noul sezon, pentru a putea da startul la furnizarea căldurii în apartamentele constănţenilor. În ceea ce priveşte data începerii furnizării energiei termice, aceasta nu este sigură, pentru că ţine de temperaturile exterioare. „Există o reglementare potrivit căreia, în momentul în care începe furnizarea căldurii într-o localitate, regula prevede ca noi să dăm drumul la căldură după trei nopţi consecutive, în care temperatura medie este de 10 grade Celsius sau sub 10 grade Celsius. Deci, suntem condiţionaţi de evoluţia temperaturilor exterioare”, a declarat directorul instituţiei, Liviu Popa, pentru „Cuget Liber”.

Oricum, la această dată, regia este pregătită pentru noul sezon rece, pentru că pe tot parcursul verii, imediat după oprirea căldurii, au aprovizionat, din timp, necesarul de materiale pentru realizarea lucrărilor prevăzute în planul de revizii şi reparaţii anuale, plan care, la RADET se execută mereu în timpul sezonului cald. În plus, au avut un plan de investiţii cu forţe proprii, pe care l-au finalizat.

La acest moment, a subliniat directorul, sunt pregătiţi cu toate materialele necesare pentru a face faţă avariilor, pe întreaga perioadă a sezonului rece. În plus, de la începutul lunii ianuarie 2020 au primit în administrare şi reţeaua de transport a agentului termic primar de la Consiliul Local, reţea care a fost cumpărată de la Electrocentrale Constanţa, în scopul modernizării şi înlocuirii acesteia, pe fonduri europene.

Aproximativ 2.000 de cereri de debranşare

„Din câte ştiu, a fost semnată deja cererea pentru finanţare, a sumei de 49 milioane de euro, pentru înlocuirea reţelei. Aceasta este o veste foarte bună pentru noi şi pentru consumatorii noştri, întrucât, odată înlocuită reţeaua de transport, vor dispărea în următorii 20-25 de ani toate lucrările care ţin acum de avarii pe reţeaua de transport, de asfaltări. În acelaşi timp, vor fi eliminate costurile cu intervenţiile, costuri care înseamnă materiale, manoperă, utilaje, dar în primul rând, disconfortul pentru consumatorii cărora li se opreşte furnizarea căldurii sau a apei calde, din cauza avariilor, cât şi disconfortul creat în oraş, pe arterele de circulaţie, cu înlocuirea reţelelor”, a explicat reprezentantul RADET.

Desigur, ca în fiecare an, mulţi cetăţeni au cerut să se debranşeze de la regie, optând pentru iarnă, pentru alte surse de încălzire. Conform legislaţiei, fiecare cetăţean îşi poate alege varianta optimă de încălzire. Aşa că, în această vară, s-au înregistrat aproximativ 2.000 de cereri de debranşare. Totuşi, a adăugat Popa, au existat şi solicitări de rebranşare, pentru că nu toţi cei care s-au debranşat în anii trecuţi au fost mulţumiţi de soluţia pe care au ales-o la momentul respectiv.

În ceea ce priveşte preţul gigacaloriei de anul acesta, încă nu se cunoaşte care va fi acesta. Vă întrebați de ce? „Preţul gigacaloriei nu este în atributul operatorului, este stabilit de către Consiliul Local. Primăria aprobă tarifele, iar operatorul execută”, a mai spus directorul RADET. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5622 secunde