Vine 1 Mai, să sfârâie grătarele! Mititeii de pe piață au uitat însă cum arată carnea

1194
4
Vine 1 Mai, să sfârâie grătarele! Mititeii  de pe piață au uitat însă cum arată carnea - fotofondmici3-1461601010.jpg

Articole de la același autor

Minivacanța de 1 Mai este la numai câteva zile distanță.

Românii se pregătesc deja de ieșirile la iarbă verde, curăță grătarele și fac listele de cumpărături. Cum vedeta grătarelor de 1 Mai sunt întotdeauna mititeii, atenție de unde îi cumpărați, pentru că multe din sortimentele de pe piață conțin puțină carne și foarte multe substanțe chimice.

Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat din hiper și supermarketuri 25 de tipuri de mititei, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestor produse și potențiale efecte asupra sănătății consumatorilor.

Au fost analizate sortimente de mici fabricate sau distribuite de către Auchan, Integra, Suraki, Cora, Galli Gallo, Agro Ardeal, Doly Com Distribuție, Carrefour, Valmar, Angst, Mega Image, Pedra Meat Expres, Smithfield, Westfleisch, Lidl, Penny și Kaufland. Studiul a fost realizat de către o echipă de experți a APC, coordonată de către conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele asociației.

În mod normal, mititeii sunt semipreparate culinare realizate din amestec de cărnuri, provenite de la o specie sau mai multe specii, apă, condimente, sare și bicarbonat de sodiu. Însă, mititeii analizați sunt foarte departe de rețeta originală. La fabricarea mititeilor analizați s-au folosit numeroase ingrediente, conținutul de carne fiind diferit de la un sortiment la altul. Au fost identificate ingrediente precum: carne de porc, carne de vită, carne de oaie, carne de căprioară, carne de cerb, carne de urs, piept de pui cu piele, pulpe de pui cu piele, slănină, seu de vită, apă, sare, sare iodată, sare de mare neiodată, chimion, ardei iute, cimbru, coriandru, ienibahar, boia iute, boia dulce, chimen, piper, extract de boia de ardei, usturoi, usturoi deshidratat granulat, nucșoară, ceapă, pătrunjel, măghiran, dextroză, maltodextrină, zahăr, hidrolizate proteice vegetale, supă de vită, supă de oase de vită, ulei de floarea soarelui, fibră de soia, fibre vegetale, arome, aromă de fum, ascorbat de sodiu, acid ascorbic, acetat de sodiu, acid citric, carmin, nitrat de potasiu, bicarbonat de sodiu, carbonați de sodiu, lactat de sodiu, izoascorbat de sodiu, procolor, superfrich și monoglutamat de sodiu.

Aproape jumătate din conținut este altceva decât carne…

Conținutul de carne la produsele analizate variază între 61,5 și 90 la sută. Astfel, în top zece al mititeilor cu cea mai mare cantitate de carne, pe locul întâi se află mititeii de oaie și vită de la Valmar de la Pleșcoi, cu 90 la sută carne. Pe locul al doilea, sunt mititeii din carne de curcan de la Galli Gallo, cu 85 la sută carne, după care, pe locul al treilea, sunt mititeii din carne de porc, vită și oaie sau din carne de porc sau din carne de vită și oaie sau din carne de porc și vită, de la Auchan, cu 83,68 la sută carne.

Pe locul al patrulea, se situează mititeii din carne de porc și vită de la Mega Image (83 la sută carne), urmați de mititeii din carne de porc și vită de la Agro Ardeal (82 la sută carne), mititeii din carne de porc și vită și oaie de la Cora (77 la sută carne), apoi cei de la Smithfield, din carne de porc, vită și oaie (72 la sută carne), urmați de mititeii din carne de vită și berbecuț de la Angst (72,63 la sută carne). Pe ultimele două locuri în top zece se află mititeii Doly, din carne de vită, porc și oaie, de la Kaufland (cu doar 71,5 la sută carne) și mititeii Doly, din carne de porc și vită, tot de la Kaufland, cu 61,5 la sută carne.

Se încalcă legea etichetării produselor

La aproape un sfert din produsele analizate nu se specifică deloc conținutul de carne, fapt ce contravine prevederilor legale aplicabile etichetării produselor. Următoarele mărci nu au menționată cantitatea de carne ce se regăsește în rețeta de mititei aflată la comercializare: Auchan, la micii populari realizați din carne de porc și vită, Integra, la micii din carne de porc, vită și oaie, Suraki, la micii vânătorești și la micii de berbecuț, Carrefour, la micii realizați din carne de vită și porc, Mega Image, la micii formați, și Pedra, la micii din carne de pui.

"La alegerea unei caserole de mici trebuie să se aibă în vedere pe de o parte conținutul de carne sau cărnuri, de pe etichetă, care ar trebui să depășească 85 la sută din conținutul caserolei, iar pe de altă parte celelalte ingrediente din compoziție. Trebuie să evitați acei mici care au în compoziție arome, aromă de fum și aditivii alimentari, precum: glutamatul monosodic, nitratul de potasiu, acidul citric, citratul de sodiu și izocorbatul de sodiu. Totodată, trebuie evitate produsele cu adaos de zahăr, ulei vegetal, hidrolizate proteice vegetale, fibre vegetale și fibră de soia, care, împreună cu aditivii alimentari, maschează calitatea scăzută a cărnurilor folosite în rețeta respectivă. Alte aspecte la fel de importante de urmărit sunt termenul de valabilitate (cinci - șapte zile de la data producerii) și condițiile de păstrare (0 - 4 grade Celsius) pe pe-rioada valabilității", ne recomandă conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele APC.

Studiul privind calitatea mititeilor face parte din Campania Națională de Informare și Educare "Hrană sănătoasă - o investiție pe termen lung în sănătatea noastră". Prin această campanie, Asociația Pro Consumatori (APC) își dorește să promoveze un stil de viață sănătos și să tragă un semnal de alarmă în privința unor produse alimentare bogate în sare, zahăr și grăsimi și a unor aditivi alimentari care prezintă un risc ridicat asupra sănătății consumatorilor.

Comentează știrea

Florin
26 aprilie 2016
Castig suplimentar

Oportunitate relaxanta de castig! Niciodata nu a fost mai usor ca acum sa obtii castiguri suplimentare in timpul liber, intr-o colaborare deosebit de interesanta si profitabila! Iti faci cum vrei programul si nu ai nicio obligatie! Oferta este numai pentru oamenii foarte seriosi! Cere acum detalii mai multe la adresa mea de email: [email protected]

jj
26 aprilie 2016
jj

Cu ocazia 1 MAI se scapa de carnea ramasa nevanduta si stricata de peste an. Pofta buna!

Sorin
26 aprilie 2016
Si afara ploua,ploua...

Pe timpul asta mai mult va sfarai scuipatul intre dinti.

eugen
26 aprilie 2016
1 mai=pastele

sa lasam dusmania si injuriile atunci cand nu suntem bine informati // http://www.obiectivonline.ro/nu-exista-alta-credinta-afara-de-cea-ortodoxa/

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4329 secunde