Vin sărbătorile! De unde este bine să cumpărăm carnea de porc

357
Vin sărbătorile! De unde este bine să cumpărăm carnea de porc - porci2-1575408222.jpg

Articole de la același autor

În scurt timp, constănțenii vor începe să își cumpere carne de porc, dar, pentru a fi siguri că și-au procurat-o dintr-o sursă sigură și că nu vor avea probleme de sănătate după ce o consumă, este nevoie să țină cont de câteva recomandări. 


În scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă, precum și pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane, reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Constanța consideră necesară dispunerea unor măsuri specifice, precum și intensificarea controalelor sanitare veterinare în vederea verificării condițiilor de igienă, în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de porc și alte produse de origine animală destinate consumului uman. 


În același timp, DSVSA Constanța recomandă populației să achiziționeze produsele alimentare (implicit carnea de porc și produsele cu specific tradițional) numai din unități autorizate sau înregistrate sanitar veterinar. 


"Menționăm că sacrificarea porcilor pentru consum public se realizează numai în abatoare autorizate, unde se realizează obligatoriu și examenul trichineloscopic, carnea rezultată fiind marcată în conformitate cu prevederile legislației sanitare veterinare în vigoare. Sacrificarea porcilor în gospodăriile populației se realizează numai pentru consum familial, examenul trichineloscopic în aceste cazuri fiind efectuat în mod obligatoriu, de către proprietarii animalelor, în locațiile stabilite la nivelul județului Constanța. 


Examenul trichineloscopic este metoda principală de decelare a parazitului din carnea de porc, mistreț, urs, cal, nutrie, parazit care poate provoca afecțiuni ce se pot finaliza chiar cu decesul persoanelor care au consumat carne infestată", au declarat specialiștii DSVSA. 


Ei au precizat că sacrificarea porcilor și consumarea lor în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului și a salubrității cărnii obținute, poate avea consecințe grave asupra sănătății consumatorilor. Practic, aceștia se supun unui risc major, putându-se  îmbolnăvi de trichineloză, care se poate realiza prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic care conține larve infestante.


Mai mult decât atât, nu trebuie consumată nicio parte anatomică din porcul crescut în gospodăriile particulare, până la efectuarea examenului trichineloscopic și comunicarea rezultatului. 


Unde se face examinarea trichineloscopică 
În această perioadă, inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Constanța asigură examinarea trichineloscopică în punctele special amenajate aflate în piața "Brick", piața "Griviței" și în cadrul circumscripțiilor sanitare din orașele Mangalia, Cernavodă, Medgidia și Năvodari. 


Este interzisă vânzarea porcilor vii și comercializarea cărnii de porc în locuri neaprobate sanitar veterinar. Totodată, în această perioadă, prin echipe special desemnate, DSVSA Constanța va asigura verificarea condițiilor sanitar-veterinare de producere, prelucrare, depozitare, livrare, transport și comercializare pe întreg lanțul alimentar în unități de vânzare cu amănuntul de tipul carmangerii, măcelării, magazine desfacere carne, hale și piețe agroalimentare, magazine alimentare etc. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0935 secunde