Vila Dalas, salvată de la demolare? Clădirea ar putea fi inclusă pe lista monumentelor istorice

2025

Articole de la același autor

La doar câteva săptămâni de la decizia de a demola vila "Dalas" de pe bulevardul Ferdinand, Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) ar fi de acord cu propunerea USR de clasare ca monument istoric a acestei clădiri. 


Ca urmare, reprezentanții DJC vor cere respingerea avizului de demolare, la momentul în care va fi depusă documentația pentru avizare, având în vedere atât amplasarea în situl urban zona comercială centrală și în situl arheologic Necropola orașului antic Tomis, cât și valoarea arhitecturală a clădirii. 
În plus, Direcția Județeană pentru Cultură Constanța s-a arătat de acord cu propunerea USR Constanța de declanșare a procedurii de clasare de urgență a clădirii ca monument istoric, dar la acest moment instituția nu dispune de documentele juridice, tehnice și istorice necesare.


Până la finalizarea acestei proceduri, Direcția Județeană pentru Cultură Constanța are dreptul de a opri lucrările și de a aplica sancțiuni conform prevederilor legale.


Referitor la această situație, directorul Muzeului de Artă, Doina Păuleanu a declarat pentru "Cuget Liber" că dacă numai așa se poate salva o casă frumoasă a Constanței, atunci este de acord cu așa ceva. "După părerea mea, însă, doar criterii mai largi îi pot permite accesul la categoria de monument istoric, dar, dacă nu sunt luate astfel de măsuri, riști să vezi casa jos. Oricum, nu sunt foarte multe case frumoase în Constanța, mai ales în această zonă, în toată «pădurea» de blocuri de acolo, iar o casă cu o arhitectură mai specială este, clar, un reper arhitectonic, care ar trebui păstrat, dar având în vedere și conjunctura urbană în care se află. Spre exemplu, dacă o asemenea casă s-ar afla în Peninsulă, eu nu cred că ar fi declasată", a explicat Păuleanu. 


La rândul lui, directorul Muzeului Militar din Constanța, Costin Scurtu este de părere că acest gen de imobile trebuie păstrate și conservate. "Trebuie  restaurate toate obiectivele istorice, cu ajutorul cărora să putem să ne prezentăm istoria, identitatea și evoluția noastră. Progresul societății noastre înseamnă păstrarea și promovarea reperelor și obiectivelor istorice, nu distrugerea lor", a subliniat acesta.


"Ne demolăm istoria"


În plus, directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie,  Sorin Colesniuc a completat că vila "Dalas", la fel ca și alte clădiri mai vechi din Constanța, reprezintă un important segment din istoria Dobrogei și din istoria noastră națională. 
"Din neglijență, multe clădiri vechi din orașul Constanța, dar și din județ, de o mare valoare arhitecturală, istorică și culturală nu au fost incluse pe lista monumentelor istorice. Într-o situație oarecum asemănătoare este și clădirea în care a funcționat muzeul din Mangalia, de pe strada Izvor nr. 3. Clădirea este în paragină de ani de zile și probabil că în scurt timp va fi demolată. În general, oamenii de afaceri sunt interesați de câștiguri mari și rapide și prea puțin sunt interesați de istorie și de patrimoniul național. Demolând clădirile vechi, în locul lor oamenii de afaceri construiesc altele noi, moderne, care le aduc venituri substanțiale. În astfel de situații, autoritățile ar trebui să țină cont de importanța acestor clădiri pentru istoria Dobrogei. Înainte de a emite avize pentru demolare, autoritățile ar trebui să se consulte cu specialiștii în domeniu. Eu m-aș bucura ca toate clădirile vechi, reprezentative, să fie restaurate și conservate pentru generațiile care vin după noi. Demolând clădiri precum vila Dallas, ne «demolăm» istoria", a declarat cercetătorul științific.


În acest context, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității "Ovidius", prof.univ.dr. Emanuel Plopeanu este de părere că județul Constanța, spre deosebire de alte orașe are un patrimoniu destul de redus numeric, dar nu ca importanță. "Nu se compară cu Bucureștiul, Craiova sau Iașiul și dacă mai dispare câte o clădire, este încă un pas spre dispariția completă", a adăugat cadrul didactic. 


Reamintim că Vila Dalas de pe bd. Ferdinand, care a găzduit ani buni Alianța Franceză, una dintre construcțiile emblematice ale Constanței, este foarte aproape de a deveni istorie. În momentul de față, clădirea este proprietate privată a unui constănțean iar Primăria Constanța a emis certificatul de urbanism pentru demolare, decizie ce a generat un val de indignare în rândul constănțenilor, care speră să mai existe soluții pentru a opri lama buldozerului.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5507 secunde