Victime pe Internet. Cum ne dăm seama că un copil e hărţuit online

286
Victime pe Internet. Cum ne dăm seama că un copil e hărţuit online - fotofondvictimepeinternet12-1601224550.jpg

Articole de la același autor

În vremuri în care comunicarea, informarea şi, mai nou, chiar şi şcolarizarea se fac online, foarte mulţi copii ajung să petreacă prea mult timp pe Internet şi devin victime ale unor abuzuri pe care nici nu ni le imaginam vreodată.

Navigarea pe Internet a copiilor poate părea, la prima vedere, ceva normal și care nu ar trebui să presupună neapărat o educație în acest sens. Până la urmă, Internetul este peste tot și poate fi accesat de oricine. Lucrurile se schimbă însă atunci când copiii, neinformați, sunt puși față în față cu pericolele din mediul online, cum ar fi viruși, hărţuire online, spam, divulgarea informațiilor personale, conținut neadecvat etc..

La nivel global, hărţuirea online este una dintre cele mai întâlnite probleme cu care se confruntă copiii și adolescenții în mediul online și care îi afectează în mod negativ. Potrivit specialiştilor, cel mai adesea, un act de bullying online îi va umili, îi va face să își piardă încrederea în sine și să se simtă neputincioși iar în cele din urmă se poate ajunge la izolarea de ceilalți și chiar la depresie.

Conform unui sondaj efectuat recent, în rândul copiilor și adolescenților din România, cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani, 73% dintre elevi spun că ei sau prietenii lor au fost victimele unui act de hărțuire în mediul online.

A fost lansat Ghidul familiei

Concret, hărțuirea online constă în utilizarea tehnologiei pentru a agresa sau a umili o persoană, prin intermediul unor fotografii, materiale video sau texte cu caracter sexual, cu limbaj neadecvat, agresiv sau care conțin informații personale. Acest fenomen este cel mai des întâlnit pe rețelele de socializare populare în rândul tinerilor, dar și pe platformele de mesagerie directă, în comunitățile de gaming online și nu numai.

„În astfel de situații, copiii trebuie să știe că este recomandat să discute cu un adult, fie că vorbim despre un părinte, un bunic sau chiar un profesor. Îndrumarea și sfaturile primite din partea unui adult atunci când un copil este pus în fața unui act de hărțuire online, poate preveni agravarea situației și poate proteja copilul de eventualele consecințe”, explică psihologul Alexandra Iancu.

Cu toate acestea, lipsa educării și informării atât a copiilor, cât și a părinților, cu privire la pericolele din mediul online, îi pune, atât pe cei mici, cât și pe adulți, în situația de a nu ști cum să reacționeze cu privire la un act de hărțuire online. Mulți dintre copii spun că aleg să nu vorbească deloc despre această situație, iar peste 45% dintre elevi spun că vor discuta această problemă mai degrabă cu un prieten decât cu un părinte.

Pentru a-i ajuta pe părinţi şi pe profesori să ştie cum să discute cu copiii despre pericolele din online, echipa Eroii Internetului a realizat o platformă de educaţie, unde pe lângă sfaturi şi jocuri, este chiar şi un Ghid al familiei, ce cuprinde recomandări pentru siguranţa online. Astfel, ghidul cuprinde informaţii despre ce şi cum să distribuie copiii pe Internet, despre cum trebuie să fie atenţi şi să nu se lase păcăliţi, despre cum pot fi securizate informaţiile personale, secretele unei familii, dar şi despre cum să fii amabil pe Internet şi dacă ai îndoieli, să întrebi specialiştii. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3685 secunde