Viața în rulotă

850
Viața în rulotă - 134989bc144d25bde7754e0d419f93bf.jpg
O femeie în vârstă de 60 de ani și fiul ei locuiesc, de patru ani, într-o rulotă, în zona ICIL. Au avut casă în Mangalia, dar au pierdut-o și tot ce și-au mai permis a fost acest vehicul, pentru care au făcut împrumut la bancă.

Înțelepciunea populară spune că în viață este important să construiești o casă, să plantezi un copac și să faci un copil. Cornelia Manea le-a făcut pe toate trei. Greutățile nu au ocolit-o însă și a ajuns, la 60 de ani, să locuiască, cu fiul ei, într-o rulotă, pe o străduță din zona ICIL. Nu se plânge, din contră, este mulțumită că au un locșor al lor. O întristează însă răutățile oamenilor din jur.
Cornelia Manea spune că a muncit de tânără. Inițial în Șantierul Naval de la Mangalia, apoi în construcții, ca zugrav. După Revoluție, a pierdut însă locul de muncă și câțiva ani buni nu a mai reușit să se angajeze. "Aveam casă în Mangalia, dar veniturile erau foarte mici. Trăiam din alocația copilului și din șomaj, apoi din ajutorul social pe care îl primeam de la primărie. Nu ne-am descurcat, mai ales că nu am găsit de muncă vreo patru ani și a trebuit să vindem casa", își aduce aminte femeia.

"Ne-am permis doar o rulotă"
Banii obținuți, adică vreo 30 de milioane de lei vechi, i-au pus în bancă, iar ei s-au mutat în chirie în Lazu. "Din banii aceia am plătit chiria, am dat copilul la școală. Ne-am descurcat", a continuat Cornelia Manea.
Din Lazu au venit în Constanța, unde s-au tot mutat de colo - colo, până în 2007, când au reușit să cumpere rulota unde locuiesc în prezent. "După ce m-am angajat la fabrica de pâine, am făcut împrumut în bancă și am cumpărat rulota aceasta cu 60 de milioane de lei vechi. Voiam să avem ceva al nostru, dar atât ne-am permis. Am venit apoi prin zonă, ne-am uitat unde am putea să ne instalăm și am rămas pe străduța aceasta. Mi-a spus o femeie că nu este bună zona, că vom avea probleme din cauza vecinilor, dar era aproape de locul unde munceam", ne-a spus femeia.

Copiii vecinilor aruncă cu pietre în "casa" lor
Nu este casa ideală, dar se descurcă. Spațiul este destul de restrâns, dar au strictul necesar. Cornelia a improvizat și o curticică lângă rulotă, pe care a delimitat-o cu o prelată, unde îngrijește flori și plante medicinale. Este pasiunea ei și poate povesti ore în șir, despre fiecare în parte.
În rulotă este mai bine decât în toate locurile unde au stat în chirie. "La un moment dat, am stat într-o baracă fără acoperiș, la CET. Este mai bine aici", a continuat Cornelia.
Probleme sunt însă cu vecinii. În urmă cu patru ani, când au instalat rulota, vecinii i-au reclamat la primărie că ar arunca murdăria pe stradă. "Au venit atunci inspectori de la primărie, au văzut că aruncam totul la canalizare și nu ne-am spus nimic. Și noi ne preocupăm să fie totul curat, până la urmă este vorba de sănătatea noastră", a afirmat bătrâna.
Între timp, rolurile s-au inversat: Cornelia Manea este cea care cere ajutorul polițiștilor din cauza vecinilor. Mai bine zis, din cauza copiilor vecinilor. "Nu am intrat niciodată la nimeni în curte și nu am luat nimic. Nu mi-a plăcut violența și nu am nimic cu nimeni. Dar sunt copii care aruncă cu pietre în noi, în rulotă. Acum câteva zile, am acoperit ferestrele cu polistiren din cauza asta. Mă amenință că mă vor călca cu mașina, îmi fură lucrurile de lângă rulotă", se plânge femeia. Polițiștii vin, vorbesc și cu vecinii, dar situația se liniștește doar câteva zile, după care problemele încep din nou. De teamă că va rămâne și fără puținul avut pe care îl mai au, femeia se teme să mai plece de "acasă". De aceea, doar Solomon, fiul ei, mai merge la muncă.
Cornelia Manea spune că ar vrea să plece din această zonă, dar nu vor renunța la rulotă. Mai ales că încă nu au terminat de plătit ratele la împrumutul bancar. "Chiar dacă ne găsim în altă parte, luăm și rulota cu noi", ne-a mai spus femeia.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.414 secunde