Vești bune pentru vârstnici. De la 1 septembrie crește punctul de pensie

Luni, 08 Iulie 2019
1912
Peste mai puțin de două luni, vârstnicii vor primi mai mulți bani la pensie. Noua Lege a pensiilor a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, iar aceasta prevede, pe lângă alte noi condiții, și creșterea valorii punctului de pensie.


Începând cu 1 septembrie, punctul de pensie va crește cu 165 de lei. Practic, pensiile vor crește, în unele cazuri și cu sutele de lei. Vestea, deși este bună pentru vârstnici, presupune un efort bugetar uriaș, ceea ce îi îngrjiorează pe mulți analiști economici. 


Majorarea este prevăzută în noua Lege a pensiilor, promulgată în cursul zilei de ieri de președintele Klaus Iohannis. Documentul legislativ prevede creșteri etapizate ale punctului de pensie, până în anul 2021. Astfel, prima majorare va avea loc la 1 septembrie 2019, punctul urcând de la 1.100 de lei la 1.265 de lei. Apoi, în 2020 va ajunge la 1.775 de lei, iar, în 2021, la 1.875 de lei. Din anul 2022, valoarea punctului de referință se va indexa anual cu rata inflației și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.


În proiectul noii legi se menține contractul de asigurare facultativă, care suferă, totuși, câteva modificări. Astfel, dacă în actuala lege se poate plăti doar pentru cinci ani consecutivi retroactivi, pe viitor, persoana își va putea alege perioade diferite necontributive ca să totalizeze cinci ani. Plata se va putea face în rate, dar nu mai târziu de 1 an de la încheierea contractului. În cazul neplății integrale, se va lua în calcul suma parțial achitată.


Vești bune și pentru cei încă tineri. Masteratul și doctoratul vor fi asimilate stagiului de cotizare, ca perioade necontributive. Proiectul prevede tot patru categorii de pensii, mai exact, de limită de vârstă, anticipată, de invaliditate și de urmaș. Sunt aceleași patru categorii ca și în vechea lege, dar unele au suferit modificări de structură.
Și femeile se bucură de noua lege. Cele care au născut trei copii, i-au crescut până la vârsta de 16 ani și au realizat stagiul minim de cotizare beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani. Începând cu al patrulea copil se adaugă câte un an în plus, pentru fiecare copil.


Pensia de urmaș se menține și, în plus de actualele prevederi, apare o nouă prestație, și anume ajutorul pentru soțul supraviețuitor, care va primi 25% din pensia soțului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie.


Noi metode de calcul 
Pensia minimă se calculează raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv. Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară. Persoanele cu vechime între 10 ani și 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară.
Proiectul prevede că se valorifică toate drepturile de natură salarială, pentru care s-au plătit contribuții, cum ar fi sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii și alte bonusuri. Se va acorda un procent de 10% din oficiu, care va putea fi majorat dacă pensionarul va aduce acte doveditoare din care să rezulte un procent mai mare. Dacă după recalcularea conform adeverințelor aduse rezultă o pensie mai mică, atunci se păstrează pensia calculată cu majorarea de 10% acordată inițial.


Pagina a fost generata in 0.3179 secunde