Veşti bune pentru cei care vor să adopte un copil. Proceduri simplificate şi sprijin în bani

346
Veşti bune pentru cei care vor să adopte un copil. Proceduri simplificate şi sprijin în bani - fondvestibune2-1627583811.jpg

Articole de la același autor

Deşi numărul copiilor care au fost adoptaţi în ultima perioadă este în creştere faţă de anii anteriori, încă sunt mult prea mulţi micuţi care aşteaptă să aibă şi ei o familie şi să se simtă iubiţi. Cu birocraţie excesivă şi o legislaţie destul de rigidă şi învechită, adopţiile ajung să dureze ani de zile, descurajându-i pe părinţii care aleg această cale. Cu paşi mărunţi totuşi, autorităţile încearcă să simplifice procedurile şi să ofere ajutor familiilor.

Guvernul a aprobat, săptămâna aceasta, normele metodologice de aplicare a Legii adopţiei, care flexibilizează procedurile actuale şi creşte sprijinul acordat de stat familiilor care adoptă. Practic, actul normativ asigură accesul echitabil pentru intrarea pe liste în procesul de potrivire pentru toţi adoptatorii sau familiile adoptatoare, stabilind un singur criteriu de ierarhizare, respectiv vechimea atestatelor. De asemenea, introduce obligativitatea anunţării adoptatorului sau familiei adoptatoare cu privire la rezultatul potrivirii, prezentarea motivelor pentru care procedura de potrivire practică nu a fost iniţiată şi stabilirea unui termen în acest sens.

În plus, documentul proaspăt adoptat stabileşte şi procedura de acordare a drepturilor băneşti, adică indemnizaţia de sprijin şi suma fixă în cuantum de 1.500 lei. După prelungirea valabilităţii atestatului de familie adoptatoare de la doi la cinci ani, normele de aplicare ale legii stabilesc procedura de verificare anuală a îndeplinirii condiţiilor care au stat la baza eliberării atestatului. Verificarea presupune realizarea a cel puţin unei vizite acasă la familie şi a unei şedinţe de consiliere psihologică cu cel puţin două luni înainte de îndeplinirea termenului de un an de la eliberarea atestatului sau, după caz, de la ultima evaluare. „Noile norme metodologice elimină birocratizarea excesivă a anumitor etape ale procesului de adopţie, prin înlocuirea copiilor legalizate după anumite documente, cu copii certificate pentru conformitate cu originalul”, explică ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan.

150 de familii, înscrise pentru adopţie

În judeţul Constanţa, pandemia a încetinit puţin procesul adopţiilor. „În 2020, din cauza măsurilor restrictive impuse de situaţia sanitară, pe durata lunilor martie şi aprilie, au fost suspendate activităţile de potrivire practică dintre copii şi familia sau persoana adoptatoare, procesul de adopţie fiind reluat imediat după ieşirea din starea de urgenţă. Între timp, însă, au fost desfăşurate activităţi online încurajând familiile ori persoanele respective să menţină legătura cu cei mici, telefonic sau prin intermediul apelurilor video. Astfel, în primele cinci luni ale anului 2020, s-au înregistrat 10 adopţii”, au declarat, pentru „Cuget Liber”, reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa.

Apoi, în perioada ianuarie – iunie 2021, au fost deschise 34 de proceduri de adopţie şi s-au înregistrat 16 încredinţări în vederea adopţiei. „În prezent, 150 de familii doresc să adopte un copil şi se află în diferite etape ale procesului de adopţie. 50 de copii sunt declaraţi adoptabili, alţii fiind prinşi deja în diferite etape ale procesului de adopţie, fiind fie în perioada de potrivire, fie în perioada de încredinţare în vederea adopţiei”, au mai precizat reprezentanţii DGASPC.

Toate informațiile referitoare la procedura de adopție se regăsesc pe site-ul DGASPC Constanța – www.dgaspc-ct.ro. De asemenea, informații se pot obține și telefonic, apelând numerele de telefon ale Biroului Adopții și Postadopții din cadrul DGASPC Constanța, 0241/480.858 sau 0241/480.873.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4579 secunde