Vești bune pentru bolnavii de cancer! Constănțenii s-ar putea trata la Constanța

798

Articole de la același autor

Aproape 23.000 de constănțeni sunt înregistrați, la această oră, ca fiind bolnavi de cancer. Iar numărul lor crește alarmant de la o zi la alta. Toți aceștia sunt, însă, nevoiți să ia drumul Capitalei, pentru a face tratamentul fără de care riscă să se stingă. Și asta pentru că, la Constanța, nu există un aparat funcțional de radioterapie. Singurul care le putea da o șansă este vechi de mai bine de 30 de ani și, din aprilie 2016, nu mai are autorizație de funcționare pentru că emite radiații mult prea puternice și periculoase.


Situația se va schimba, însă, în câteva luni, când vor ajunge la Constanța noile echipamente, cumpărate de Ministerul Sănătății cu bani de la Banca Mondială. Cel puțin asta promit autoritățile locale. 


"A fost semnat contractul și Spitalul Județean de Urgență Constanța va primi echipamente de radioterapie noi, la cele mai înalte standarde mondiale, în valoare de peste 1,8 milioane de euro. Sperăm ca de la începutul anului viitor, bolnavii să nu mai fie nevoiți să plece la București pentru a se trata", a anunțat președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu.
Echipamentele vor fi achiziționate, în perioada următoare, și există speranțe ca, până în vară, Centrul de Radioterapie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Constanța să fie redeschis. 


"Am făcut studii în ce privește rezistența clădirii, dar și radioprotecția, și a reieșit că putem folosi în continuare același spațiu, unde a funcționat buncărul până pe 4 aprilie 2016. Atunci a expirat autorizația de funcționare a aparatului și Centrul de Radioterapie a fost închis. Vechiul echipament va fi demontat, zilele acestea, și în locul lui va fi adus noul accelerator de particule", a explicat managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, dr. Cătălin Grasa.


Potrivit acestuia, unul din cei doi medici care vor lucra cu echipamentele noi este deja familiarizat cu ele, pentru că a lucrat cu ele la București, iar cel de-al doilea va pleca, în scurt timp, la specializare. 


"De asemenea, și fizicianul va fi trimis să se pregătească pentru a ști să folosească aparatul, astfel încât să-l putem utiliza din prima zi", a mai spus dr. Cătălin Grasa.


Numărul cazurilor de cancer crește alarmant


În ce privește numărul de bolnavi de cancer, acesta a crescut alarmant în ultimii ani. 


"Acest nou echipament este esențial pentru pacienții de cancer. 22.600 de pacienți cu cancer avem, în prezent, în județul Constanța. Anual se mai adaugă în jur de 2.700 de persoane. Iar numărul de cazuri noi este în creștere. Un singur echipament, cum este cel pe care îl vom primi, este un început. Media europeană este de cinci astfel de echipamente la un milion de locuitori. Dobrogea are un milion de locuitori. Dar considerăm că este un început și că, în anii următori, vom putea să mai facem încă un centru în curtea spitalului, pentru că avem unde, cu două buncăre, cu încă două acceleratoare, mai puternice decât acesta, astfel încât să putem acoperi necesarul județului și regiunii", a mai adăugat managerul SCJU.


Un RMN și un CT nou-nouțe, pentru Constanța


La rândul său, președintele CJC a dezvăluit că se fac demersuri pentru ca, la Constanța, să fie construit un centru complet pentru tratamentul cancerului. 


"Sperăm ca, în următorii ani, să reușim să facem și un centru oncologic. Este evident că acesta este necesar. Cel mai important este că ne vom putea trata bolnavii acasă", a completat Horia Țuțuianu.


Deocamdată, sunt discuții la Guvern pentru ca, anul următor, să poată fi achiziționate, pentru Spitalul Județean Constanța, un aparat de RMN și un computer tomograf. De asemenea, președintele CJC va propune votului consilierilor județeni preluarea centrului de îngrijire a bolnavilor de cancer "Casa Soarelui" în subordinea Consiliului Județean Constanța. 
"Ulterior vrem să îl cedăm Spitalului Județean Constanța astfel încât, dacă avem un centru de radioterapie, bolnavii să aibă și acest spațiu unde să stea și să fie tratați", a mai spus președintele CJC.


În prezent, numeroși pacienți în stadiu terminal sunt internați în spital pentru că, în județ, nu există o secție pentru îngrijiri paliative.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3727 secunde