VEȘTI BUNE PENTRU BOLNAVI! Noi medicamente vor fi undă verde să apară pe piață

94
VEȘTI BUNE PENTRU BOLNAVI! Noi medicamente vor fi undă verde să apară pe piață - image20180282227466970sorinapint-1537689530.jpg

Articole de la același autor

În șase luni se vor crea premisele pentru autorizarea unor noi medicamente pe piața românească, a afirmat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.


"Eu spun că în șase luni de zile. Dar până atunci nu înseamnă că ne uităm pacienții, nu înseamnă că nu încercăm să grăbim procesele de autorizare. Anul acesta s-au introdus 37 de molecule noi. Este mult, este puțin. Nu știu. Asta trebuie s-o spună pacienții. Din păcate, n-am reușit să acoperim toată patologia care ar avea nevoie de tratamente noi. Dar în octombrie vom mai introduce câteva molecule noi. Deci chiar se fac eforturi. Din punctul meu de vedere, cea mai mare problemă în acest moment este problema studiilor clinice, care ar putea intra pe piața din România și, din păcate, din cauza procedurilor de evaluare au întârziat foarte mult", a spus, sâmbătă, Sorina Pintea la Digi 24.


Ministrul Sănătății a recunoscut și faptul că există "probleme și cu studiile clinice".


"Da, sunt probleme și cu studiile clinice. Am primit o situație și există studii clinice depuse pentru aprobare care au o întârziere de peste 400 de zile, studii clinice care ar putea intra în România și care ar furniza medicamente pentru mulți din pacienții noștri, în special pentru bolile oncologice", a spus ministrul Sănătății.


Sorina Pintea a anunțat că luni va fi publicat în transparență decizională un proiect privind reorganizarea Agenției Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale (ANMDM).


"Specialiști vor apărea pentru că sunt cursuri în derulare, tocmai asta vă spuneam. Creezi posturi noi pentru a putea angaja acești specialiști, creezi premisele finanțării din venituri proprii a acestor posturi, astfel încât să nu grevăm bugetul de stat, reorganizăm modalitatea de funcționare a echipelor de autorizare din țară, deci sunt mai multe lucruri benefice și așteptate. Este un act normativ care se discută de cinci ani. Așa mi s-a spus. Prima măsură și cea mai importantă este reorganizarea agenției. Apoi, de la 1 ianuarie 2019, crearea premiselor pentru a bugeta aceste posturi pe care le vom crea în plus. Agenția are capacitatea din veniturile proprii să-și plătească angajații", a spus ministrul.


Sorina Pintea a explicat că ANMDM are nevoie de 500 de angajați, față de cei 200 câți are în prezent.


"În acest moment, ANM are în jur de 200 de angajați. Are nevoie, în total, de 500, astfel încât lucrurile să poată funcționa normal, astfel încât lipsa de personal și nu neapărat rea-voință a guvernanților, așa cum s-a spus de multe ori, conduce la foarte multe întârzieri pe care le recunosc și pe care încerc, împreună cu colegii mei din MS și de la ANM, să le rezolvăm. Dar uneori se fac eforturi supraomenești. (...) 500 de oameni ar fi necesari pentru a acoperi întregul obiect de activitate, inclusiv de a avea oameni în teritoriu pentru a autoriza farmaciile", a mai precizat ea.
Ministrul a spus că dintre cei 200 de angajați ai ANMDM, doar cinci sunt implicați în autorizarea medicamentelor.
"ANM nu se ocupă doar de autorizări. Sunt mai multe obiecte de activitate pe care le desfășoară această agenție pentru că o simplă semnătură pe o cerere de autorizare nu este suficientă. Medicamentele se testează. Dacă cineva dorește să introducă pe piața din România un medicament nou, atunci angajați ai agenției se deplasează la locul de producție al medicamentului în străinătate să vadă dacă se respectă normele, dacă acel medicament poate fi pus pe piață în România. (...) Apoi există angajați în țară care autorizează farmaciile, deci obiectul de activitate al agenției este foarte vast", a spus Pintea.
Întrebată despre situația Departamentului de evaluare a Tehnologiilor Medicale din cadrul ANMDM, Sorina Pintea a explicat că acesta are doar doi angajați, nefiind organizat concurs pentru completarea schemei din cauză că "nu au fost găsiți specialiști pe piață".


"Pentru a lucra în acel departament este nevoie de oameni foarte bine pregătiți, pentru că aici se iau decizii care schimbă destine. Am avut o intenție de concurs, dar nu sunt specialiști. Acești oameni urmează niște cursuri speciale care nu s-au mai organizat în România. Ministerul Sănătății are un contract de consultanță din 2015 plătit de Banca Mondială, inclusiv pentru a pregătit personal", a mai spus ministrul.


Ea a menționat că au existat câteva întâlniri cu reprezentanții firmei respective.


"Am stabilit criterii, condiții de lucru, astfel în luna noiembrie ne vor livra prima procedură pentru România, modernizată. Vor începe cursurile de pregătire, deci e o chestiune mai delicată. (...) Din punctul meu de vedere și din ceea ce am discutat cu conducerea ANMDM, ar trebui să fie în jur de 20 de specialiști care să lucreze pentru autorizarea medicamentelor. (...) Nu este vorba că nu există posturi bugetate, nu există că nu sunt bani pentru aceste posturi, există problema pregătirii acestor oameni. Este singura problemă. Pentru că vă dați seama ce înseamnă să evaluezi un medicament, să-l treci pe o listă de compensate și acel medicament să aibă o valoare de piață anuală de 30 de milioane de dolari, de exemplu", a mai declarat Sorina Pintea.


Sursa: Agerpres


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 22 Septembrie 2018
Stire din Social : COD GALBEN LA CONSTANȚA!
Pagina a fost generata in 0.7053 secunde