Veste bună pentru copiii cu autism de la „Orizont”: terapeuții vor merge acasă la ei

389

Articole de la același autor

Specialiștii de la Centrul de Zi pentru Copii cu Autism „Orizont” au început să meargă acasă la micuții beneficiari, pentru ședințele de terapie. Mai mult, de la 1 iulie, cinci săli de clasă din incinta Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Delfinul” vor fi puse la dispoziția terapeuților pentru desfășurarea ședințelor cu copiii cu autism. Toate aceste măsuri sunt necesare, având în vedere că imobilul în care își desfășura activitatea Centrul de Zi pentru Copii cu Autism „Orizont” este în reparații capitale.

Într-o ediție anterioară a „Cuget Liber” semnalam situația în care se află specialiștii și micuții beneficiari ai Centrului de Zi pentru Copii cu Autism „Orizont”, rămași fără sediu pe perioada în care imobilul de pe aleea Horia Agarici se află în reabilitare. Numărul copiilor cu autism din județul nostru este în creștere, terapia necesară este costisitoare, astfel că, pentru multe familii, Centrul de Zi pentru Copii cu Autism „Orizont” este singura speranță. Însă, în contextul pandemiei de coronavirus și al reabilitării generale a clădirii, ședințele de terapie pentru cei 45 de copii cu autism, beneficiari ai centrului, au fost mutate, încă din noiembrie 2020, în mediul online. „Terapia se desfășoară online, mediată de părinții care sunt consiliați de către specialiștii centrului sau prin furnizarea de materiale structurate sub forma unor mape de lucru, care sunt preluate de părinți, rezolvate la domiciliu și returnate apoi specialiștilor pentru analiză”, au precizat reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului pentru „Cuget Liber”, în urmă cu puțin timp. Dar, așa cum punctam și în materialul precedent, o bună parte dintre beneficiari sunt din mediul rural și nu au acces la internet, iar părinții nu au pregătirea necesară pentru susținerea ședințelor de terapie.

Situația nu putea rămâne astfel o perioadă îndelungată, așadar specialiștii DGASPC Constanța au luat măsuri.

„În mod evident, reprezentanții DGASPC Constanța au întreprins toate demersurile pentru identificarea celor mai bune soluții care să vină în sprijinul persoanelor ce ni se adresează. Astfel, vă comunicăm că, în momentul actual, specialiștii care își desfășoară activitatea la Centrul de Zi pentru Copii cu Autism din cadrul DGASPC Constanța se deplasează la domiciliul copiilor diagnosticați cu tulburări din spectrul autist, pentru continuarea ședințelor de terapie”, ne-au precizat reprezentanții direcției. Astfel, în loc să trimită materialele terapeutice părinților, prin intermediul mesageriei sau internetului, și să urmărească progresul copiilor la telefon, o dată la una sau două săptămâni, cum s-a procedat în ultimele luni, specialiștii se deplasează acasă la micuții beneficiari și fac terapia necesară în mediul lor. „Până în momentul actual, 19 părinți și-au exprimat acordul scris pentru a continua terapia la domiciliu. În ceea ce privește copiii ai căror părinți încă nu și-au exprimat intenția pentru terapia la domiciliu, ședințele se derulează în continuare online sau prin telefon”, au mai arătat specialiștii DGASPC.

Ședințele de terapie se vor ține la „Delfinul”

Pe de altă parte, după cum arătam și în materialul precedent, reprezentanții direcției au făcut demersuri pentru găsirea unui spațiu pentru desfășurarea terapiei. Deocamdată, pentru perioada verii, această problemă a fost soluționată. „Începând cu 1 iulie, Centrul Școlar pentru Educație Inclusivă „Delfinul” va pune la dispoziție cinci săli de clasă, unde specialiștii Centrului de Zi pentru Copii cu Autism vor putea desfășura activitățile și ședințele de terapie față în față cu beneficiarii”, se mai arată în comunicarea direcției. Rămâne de văzut însă ce soluție se va aplica din toamnă, când elevii de la „Delfinul” se vor întoarce în bănci, mai ales că cel mai probabil imobilul din Tomis Nord, al centrului „Orizont” va fi indisponibil până la sfârșitul acestui an.

Florentina BOZÎNTAN

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8057 secunde