Veste bună la început de toamnă! A început salvarea Lacului Nuntași!

868

Articole de la același autor

Secat aproape integral, din cauza secetei, Lacul Nuntași va fi salvat. Cel puțin așa promit autoritățile și deja au început primele lucrări pentru a readuce apă în bazinul acestuia. Lacul se află în administrarea Rezervației Biosferei Delta Dunării și era renumit pentru salinitatea ridicată a apei.

Specialiștii Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral s-au mobilizat rapid și au demarat deja lucrările de decolmatare a canalelor care alimentează cu apă Lacul Nuntași din rețeaua hidrografică a deltei. Și, se pare că echipele Sistemului Hidrotehnic Dunăre din cadrul Sistemului de Gospodărirea Apelor Constanța al ABADL au avut rezultate încă din prima zi în care au fost efectuate lucrări de excavație. Apa a început să izvorască și să-și reia încet-încet cursul normal. Lucrările propuse se vor realiza pe canalul care face legătura între lacurile Nuntași și Istria și pe canalul ce face legătura dintre lacurile Sinoe și Istria.



"Până la începerea lucrărilor în teren au fost stabilite datele tehnice, s-a stabilit logistica necesară și s-au făcut documentațiile în acest sens. Apoi, încă din prima zi de excavație apa a început să izvorască, iar din primele ore am avut porțiuni de pe canale unde putem spune că apa avea un nivel cam de 10 cm, dar trebuie să fim realiști și răbdătorii pentru că acest lac nu se va umple cu apă peste noapte, ci este nevoie de timp și multă muncă", a declarat directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral, Bogdan Bola.

Pentru efectuarea lucrărilor a fost necesar un trailer cu ajutorul căruia a fost transportat excavatorul cu un braț lung de 18 metri, singurul care poate efectua astfel de lucrări în acea zonă, dar și de o autoutilitară, iar pământul rezultat în urma decolmatări va fi taluzat pe marginea canalelor cu ajutorul utilajelor, pe toată lungimea lucrărilor, în condițiile în care terenul permite acest aspect. În primă fază ABADL va executa lucrări de decolmatare, cu excavații și săpături.





Cercetători și specialiști, la un loc

Reamintim că la data de 10 august 2020, Primăria Istria a semnalat Prefecturii Constanța că Lacul Nuntași este secat în proportie de 95%, iar în data de 12 august, la Prefectura Constanța a avut loc o ședință de lucru la care au participat reprezentanți ai ABADL, ARBDD, Agenției pentru Protecția Mediului Constanța și ai comunei lstria, în cadrul căreia s-a evaluat situația lacului și s-au stabilit pașii următori pentru găsirea unei soluții. "ARBDD, în calitate de administrator al Lacului Nuntași a solicitat sprijinul tehnic și logistic al ANAR - ABADL și, în urma discuțiilor purtate cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, s-a decis încheierea unui protocol între ANAR-ABADL și ARBDD. Ne-am decis să acordăm tot sprijinul cu scopul îmbunătățirii condițiilor hidrologice în zonă și evitarea unei astfel de situații pe viitor", a declarat directorul Administrației Naționale Apele Române, Ervin Molnar.



Astfel, la solicitarea adiministratorului lacului - ARBDD, cercetătorii Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării au fost prezenți în teren pentru a efectua măsurători și a evalua situația din zonă, iar datele colectate din teritoriu și cele istorice au fost puse la dispoziția ABADL, pentru a stabili cea mai bună intervenție prin care să refacă nivelul apei în Lacul Nuntași, dar și care să îmbunătățească și să regleze circulația apei în lacurile învecinate, prin întreținerea canalelor de legătură dintre acestea.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8874 secunde