Verdețurile, mai scumpe decât carnea, în piețele constănțene!

670
2

Articole de la același autor

Primăvara a venit și în piețele constănțene. În plin post, tarabele comercianților sunt pline de legume de sezon. Puțini se pot apropia însă de legumele viu colorate, în condițiile în care prețurile sunt comparabile cu cele la carne. 


O sacoșă de verdețuri pentru o salată sau o ciorbă sănătoasă de legume verzi ajunge să ne coste 20 - 30 de lei. Constănțenii trec, se uită, bombăne la prețurile afișate și își cumpără strictul necesar, gândindu-se de două ori dacă au nevoie de atâtea legume. 
Dacă, în anii trecuți, tarabagiii puneau pe seama iernii grele prețurile piperate la legume, acum spun că s-a scumpit motorina, că îi costă mult mai mult producția și că aproape vând în pagubă. Spanacul gata curățat, pentru gospodinele mai ocupate, ajunge la 8 - 10 lei kilogramul, urzicile sunt 6 - 7 lei kilogramul sau 2 - 3 lei grămăjoara. Ștevia, loboda, leurda, toate se vând la 1 leu legătura cu câteva fire. Morcovii, românești ce-i drept, după cum îi recomandă chiar vânzătorul, sunt 2 lei legătura, iar trei, cinci fire de ceapă verde sunt între 75 de bani și 1 leu.  
Doar ridichile sunt mai accesibile. În Piața Tomis 3, de exemplu, ele se vând cu 0,5 lei până la 1 leu legătura, iar la magazine se găsesc cu 5 - 6 lei kilogramul. Pe principiul "reclama este sufletul comerțului", toate ridichile sunt fragede și, mai ales, sunt "de România". Orice tarabagiu a-i întreba de unde sunt legumele lui, îți va spune că sunt de la noi, din România, cele mai multe din județul Con-stanța, zona Poiana. În realitate, mulți habar nu au de unde vin legumele lor, în-afară de verdețurile locale, majoritatea fiind de import. 
Roșiile, castraveții, ardeii grași, ardeii ascuțiți, chiar și salatele acelea uriașe sunt, în mare parte, din Spania, Ungaria, Polonia sau Bulgaria. La 7 lei kilogramul de roșii, 8 lei de castraveți și 10 lei de ardei, salatele constănțenilor încă se rezumă la bunătățile locale cu ridichi, ceapă verde, o legătură de leurdă, o mână de spanac proaspăt și eventual și câteva fire de pătrunjel. Chiar și așa, un bol de verdețuri poate să coste cât un sandviș la un fast-food. 
"Îți lasă gura apă când treci prin piață și vezi atâtea legume. Dar când începi să cumperi, ți se golește așa de repede portofelul. Parcă nici legume nu mai putem să mâncăm. Înainte, fasolea era mâncarea săracului, acum este 12 lei kilogramul. Este enorm. Păi, cu banii ăștia iei un pui și faci două feluri de mâncare. Hai că noi, bătrânii, nu mai suntem așa de pretențioși, dar tinerii ăștia și familiile cu copii mici… ei trebuie să mănânce bine ca să crească sănătoși, dar este foarte scumpă mâncarea în ziua de astăzi!", ne-a spus, tristă, o femeie ieșită la cumpărături, în zona Griviței. 


Comentează știrea

adamirator
4 aprilie 2014
asta nu-i nimic

acum sunt trufandale si proprietarii de solarii trebuie sa-si scoata investitia. Nu vreti, nu cumparati! Dar mielul se scumpeste cu 10%. Asta nu va spune nimic? (Vis-a-vis de economia regimului Ponta.) Inca nici un economist nu mi-a raspuns de ce (in Constanta, in principal) carnea de oaie este la acelasi pret sau mai scumpa decat carnea de porc? Oaia maninca doar iarba si mai are si alte produse vandabile (brinza, miei... lina... ce sa mai vorbim, s-a dus). Cum se fac socotelile la stini, abatoare si la negustori? Poate cineva sa raspunda?

EscorteDinRomania.ro
5 aprilie 2015
EscorteDinRomania.ro - Escorte Constanta, Escorte Cluj, Escorte Bucuresti, Escorte Iasi...

EscorteDinRomania.ro - Escorte Constanta, Escorte Cluj, Escorte Bucuresti, Escorte Iasi... www.EscorteDinRomania.ro -Escorte Constanta, Escorte Bucuresti, Escorte Brasov, Escorte Cluj, Escorte Iasi, Escorte Timisoara, Escorte Arad, Escorte Craiova, Escorte Targu Mures, Escorte Mures, Escorte Oradea, Escorte Satu Mare, Escorte Tulcea, Escorte Buzau, Escorte Pitesti... Lista detaliata pe judete pentru servicile de escorte din Romania si saloane de masaje erotice din Romania pe: www.EscorteDinRomania.ro escorte unice...

Articole pe aceeași temă

Marţi, 04 Februarie 2014
Stire din Diverse : Așa rumenești legumele la cuptor
Marţi, 17 Septembrie 2013
Stire din Diverse : De ce e bine să mâncăm ardei gras
Pagina a fost generata in 0.5722 secunde