Primăvara a venit și în piețele constănțene. În plin post, tarabele comercianților sunt pline de legume de sezon. Puțini se pot apropia însă de legumele viu colorate, în condițiile în care prețurile sunt comparabile cu cele la carne.
O sacoșă de verdețuri pentru o salată sau o ciorbă sănătoasă de legume verzi ajunge să ne coste 20 - 30 de lei. Constănțenii trec, se uită, bombăne la prețurile afișate și își cumpără strictul necesar, gândindu-se de două ori dacă au nevoie de atâtea legume.
Dacă, în anii trecuți, tarabagiii puneau pe seama iernii grele prețurile piperate la legume, acum spun că s-a scumpit motorina, că îi costă mult mai mult producția și că aproape vând în pagubă. Spanacul gata curățat, pentru gospodinele mai ocupate, ajunge la 8 - 10 lei kilogramul, urzicile sunt 6 - 7 lei kilogramul sau 2 - 3 lei grămăjoara. Ștevia, loboda, leurda, toate se vând la 1 leu legătura cu câteva fire. Morcovii, românești ce-i drept, după cum îi recomandă chiar vânzătorul, sunt 2 lei legătura, iar trei, cinci fire de ceapă verde sunt între 75 de bani și 1 leu.
Doar ridichile sunt mai accesibile. În Piața Tomis 3, de exemplu, ele se vând cu 0,5 lei până la 1 leu legătura, iar la magazine se găsesc cu 5 - 6 lei kilogramul. Pe principiul "reclama este sufletul comerțului", toate ridichile sunt fragede și, mai ales, sunt "de România". Orice tarabagiu a-i întreba de unde sunt legumele lui, îți va spune că sunt de la noi, din România, cele mai multe din județul Con-stanța, zona Poiana. În realitate, mulți habar nu au de unde vin legumele lor, în-afară de verdețurile locale, majoritatea fiind de import.
Roșiile, castraveții, ardeii grași, ardeii ascuțiți, chiar și salatele acelea uriașe sunt, în mare parte, din Spania, Ungaria, Polonia sau Bulgaria. La 7 lei kilogramul de roșii, 8 lei de castraveți și 10 lei de ardei, salatele constănțenilor încă se rezumă la bunătățile locale cu ridichi, ceapă verde, o legătură de leurdă, o mână de spanac proaspăt și eventual și câteva fire de pătrunjel. Chiar și așa, un bol de verdețuri poate să coste cât un sandviș la un fast-food.
"Îți lasă gura apă când treci prin piață și vezi atâtea legume. Dar când începi să cumperi, ți se golește așa de repede portofelul. Parcă nici legume nu mai putem să mâncăm. Înainte, fasolea era mâncarea săracului, acum este 12 lei kilogramul. Este enorm. Păi, cu banii ăștia iei un pui și faci două feluri de mâncare. Hai că noi, bătrânii, nu mai suntem așa de pretențioși, dar tinerii ăștia și familiile cu copii mici… ei trebuie să mănânce bine ca să crească sănătoși, dar este foarte scumpă mâncarea în ziua de astăzi!", ne-a spus, tristă, o femeie ieșită la cumpărături, în zona Griviței.