VEȘTI BUNE PENTRU CEI CARE VOR ȘOMAJ

307
VEȘTI BUNE PENTRU CEI CARE VOR ȘOMAJ - 646x404-1512644021.jpg

Articole de la același autor

Guvernul a aprobat în ședința de astăzi un proiect de Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă și pentru modificarea Legii nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale.


Documentul aprobat de Guvern redefinește sintagmele "stagiu de cotizare" și "asigurat" și introduce noi tipuri de persoane în categoria persoanelor asigurate obligatoriu, prin efectul legii, în sistemul asigurărilor pentru șomaj. Acest lucru este determinat de extinderea bazei de calcul a contribuției asiguratorii pentru muncă, în această situație fiind, printre alții, administratorii societăților, companiilor/societăților naționale și regiilor autonome, desemnați/numiți în condițiile legii, care desfășoară activitate pe baza de contract de mandat.


Actul normativ reglementează și unele excepții de la categoriile de persoane asigurate obligatoriu, prin efectul legii, în sistemul asigurărilor pentru șomaj. Măsura a fost luată ținând cont de eliminarea contribuțiilor la bugetul asigurărilor pentru șomaj și de veniturile care constituie baza de calcul a contribuției asiguratorie pentru muncă. De asemenea, s-a avut în vedere și faptul că pentru aceste persoane nu există, în prezent, obligația de plată a contribuțiilor la bugetul asigurărilor pentru șomaj. În această situație sunt persoanele care au statut de pensionar și, prin urmare nu mai pot fi asigurate pentru șomaj, precum și președintele asociației de proprietari sau alte persoane care desfășoarã activitate în baza contractului de mandat.


Documentul mai prevede că pentru beneficiarii indemnizațiilor de șomaj nu se vor mai plăti contribuțiile pentru asigurări sociale de sănătate din bugetul asigurărilor pentru șomaj. Această plată a fost eliminată din categoria cheltuielilor bugetului asigurărilor pentru șomaj, persoanele respective fiind exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate conform modificărilor care au intervenit asupra Codului Fiscal.


Totodată, sumele care se cuvin angajatorilor pentru măsurile de stimulare a ocupării forței de muncă finanțate din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pentru a căror acordare este necesară încheierea de convenții cu agențiile pentru ocuparea forței de muncă, nu se mai deduc începând cu anul fiscal 2018 din contribuția asiguratorie pentru muncă (pe care acești angajatori sunt obligați să o plătească), ci se acordă de către agențiile pentru ocuparea forței de muncă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 02 Noiembrie 2017
Stire din Economie : Mozaic economic
Pagina a fost generata in 0.6816 secunde