Valul 3 de COVID a ajuns la malul mării. Constanţa, la un pas de noi restricții

2902

Articole de la același autor

Este explozie de cazuri noi de COVID-19 în judeţul Constanţa. După săptămâni bune în care numărul îmbolnăvirilor zilnice a fost de ordinul zecilor, marţi, Direcţia de Sănătate Publică a raportat peste 200 de pacienţi diagnosticaţi cu infecţie cu noul coronavirus. Valul al treilea despre care vorbesc specialiştii se pare că a ajuns la Constanţa, iar autorităţile s-ar putea reuni astăzi pentru a stabili noi restricţii.

Municipiul Constanţa a reintrat în scenariul roşu, în cursul zilei de ieri, când a fost raportată o incidenţă de 3,11 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică, ieri, erau 971 de cazuri active în oraş şi 1.596 în întreg judeţul, din care 212 depistate în ultimele 24 de ore.

În aceste condiţii, şi spitalele COVID încep să se aglomereze din nou. Luni, 8 martie, erau internaţi 297 de pacienţi. Alte 1.054 de persoane erau izolate la domiciliu, fiind confirmate cu infecţia cu SARS-CoV-2. Iar, 2.044 de persoane erau în carantină la domiciliu, fie pentru că sunt considerate contacţi direcţi ai celor confirmaţi cu noul coronavirus, fie pentru că s-au întors recent din zone cu risc epidemiologic.

Cei mai mulţi pacienţi cu COVID se află internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa, unde, din cele 120 de paturi disponibile, sunt ocupate 91. La Spitalul de Pneumoftiziologie, sunt 31 de locuri ocupate din cele 100, la Spitalul Municipal Medgidia sunt 57 de pacienţi internaţi şi mai sunt libere 97 de paturi, iar, la Spitalul Municipal Mangalia, sunt 69 de pacienţi şi mai sunt 52 de locuri libere. Pacienţi sunt şi la Spitalul Militar – Sistem Modular de pe stadionul „Portul”, unde există 34 de locuri ocupate din cele 56 libere, dar şi la Secţia Exterioară Agigea – unde sunt 15 locuri ocupate şi 40 încă libere.

Noi restricţii, stabilite astăzi

Conform prevederilor legale, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă se poate întruni în termen de 48 de ore de la data modificării ratei de incidenţă. Astfel, potrivit reprezentanţilor Prefecturii Constanţa, CJSU va fi convocat în şedinţă în cursul zilei de miercuri, 10 martie, dacă raportarea la zi se va menţine cu trend crescător.

În ce priveşte unităţile de învăţământ, acestea se supun prevederilor Ordinului Comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii, drept urmare, modificarea scenariilor se realizează o dată pe săptămână, luni, prin constatarea ratei de incidenţă de vineri. Conform prevederilor legale, în municipiul Constanţa, dacă incidenţa se menţine şi vineri peste 3 îmbolnăviri la mia de locuitori, preşcolarii şi şcolarii din clasele primare vor merge în continuare la şcoală, iar, la clasele terminale, a VIII-a şi a XII-a, se va relua sistemul hibrid, cu doar jumătate din efective în clase şi jumătate acasă.

Patru noi centre de vaccinare

Între timp, patru noi centre de vaccinare vor fi în județul Constanța, începând de luni, 15 martie. Este vorba despre noile centre de vaccinare autorizate de DSP Constanța, din localitățile Techirghiol, Cogealac, Năvodari și Eforie Nord. Imunizarea se va face cu vaccinul Moderna.

Activitatea de vaccinare va deservi categoriile de persoane din etapa a II-a conform Strategiei Naționale de vaccinare. Capacitatea este de 60 de persoane vaccinate pe flux, în fiecare zi.

Conform statisticii DSP Constanţa, până în prezent, în judeţul Constanţa au fost efectuate 78.105 doze. Dintre acestea, 50.288 au reprezentat doza 1 şi 27.817 rapelul. Astfel, 37.537 de constănţeni s-au vaccinat cu serul Pfizer, 3.391 cu serul Moderna şi 9.360 cu serul AstraZeneca.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5463 secunde