Vaccinul antigripal, la mare căutare! „Deja nu mai am doze şi am cerut o suplimentare”

298
Vaccinul antigripal, la mare căutare! „Deja nu mai am doze şi am cerut o suplimentare” - fondvaccinantigripal1-1638296020.jpg

Articole de la același autor

Cabinetele medicilor de familie au fost luate cu asalt, în ultimele săptămâni, de către constănţenii dornici să îşi facă vaccinul antigripal. Unii dintre ei sunt bătrâni sau suferă de boli cronice şi le fac gratuit. Alţii, în schimb, şi le-au cumpărat din farmacii şi merg la medic pentru a le fi administrate.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa (DSPJ), Tudorel Ene, până la acest moment au fost administrate un număr de 46.555 doze. Am întrebat mai multe persoane dacă s-au imunizat, iar răspunsul a fost, în general, afirmativ. La fel au răspuns şi medicii. „Am în faţă lista cu cei care m-au sunat şi au cerut vaccin antigripal şi sunt chiar mai mulţi ca anul trecut”, a precizat un medic de familie.

„La mine, la cabinet, vaccinarea merge foarte bine. Deja nu mai am doze şi am cerut o suplimentare. Pacienţii ştiu că acest vaccin trebuie făcut. Au văzut că le este bine cu el. Din păcate, nu întâlnim aceeaşi situaţie în ceea ce priveşte vaccinul anti-Covid, în cazul căruia oamenii sunt reticenţi, în continuare, dar îl fac cu drag pe cel antigripal”, ne-a declarat dr. Zitta Popa, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie „Tomis”.

La rândul său, dr. Sergiu Taşinschi, medic epidemiolog, sfătuieşte populaţia să se imunizeze, pentru că aceasta este singura cale de a nu face gripă sau au şanse reduse de a avea complicaţii în sezonul rece, pentru că, dacă aceasta se asociază cu Covid-ul, pacientul ar putea avea grave probleme de sănătate. Mai mult decât atât, sunt multe persoane care au afecţiuni cronice care se agravează, în caz că fac gripă.

Reamintim că în cadrul campaniei de imunizare împotriva gripei sezoniere au dreptul la vaccinare gratuită, la medicul de familie, persoanele în vârstă de peste 65 de ani, bolnavii cronici, în special cei cu boli respiratorii şi cardiovasculare, copiii şi gravidele.

Peste tot, medicii spun că gripa este o boală contagioasă şi este important să ne imunizăm, pentru că, în unele cazuri se poate dovedi că este fatală.

Atenţie, însă! În caz că aveţi dubii, gripa se poate deosebi de viroza respiratorie obişnuită prin simptome mai severe, ce conduc la alte complicaţii, unele foarte grave, cum este pneumonia. Mai rar, gripa provoacă şi decesul, aşa că, potrivit specialiştilor, în sezonul rece, vaccinul antigripal pare să fie singura soluţie împotriva bolii.

Din păcate, boala poate să se facă simţită brusc şi este foarte molipsitoare. Deseori, ea debutează cu stări generale de rău, febră foarte mare, dureri de cap, dureri musculare, congestie nazală sau tuse. Aceasta se poate transmite rapid prin tuse şi strănut şi bolnavii îi pot contamina pe ceilalţi în următoarele zile. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4365 secunde