Urgența, sufocată de cei care au mâncat și au băut în neștire

2047
Urgența, sufocată de cei care au mâncat și au băut în neștire - solicitarispital2-1514293943.jpg

Articole de la același autor

Ca în fiecare an, atât medicii din cadrul Seviciului de Ambulanță Județean (SAJ), cât și cei din Unitatea de Primire a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța au fost luați cu asalt în această perioadă de constănțeni bolnavi, dar și care au mâncat sau au băut fără măsură.

Potrivit purtătorului de cuvânt al SAJ, dr. Claudia Tătărici, din prima zi de Crăciun, 25 decembrie, și până ieri, la ora 5.00, un număr de 313 constănțeni au sunat la numărul de urgență 112 pentru a chema ambulanța. Aceștia au acuzat o serie de probleme medicale.

Așa cum era de așteptat, a crescut patologia digestivă: colici abdominale, colici biliare, vărsături, colecistite, pancreatite dar, în mod special, consumul exagerat de alimente încărcate de grăsime și bineînțeles, consumul exagerat de alcool.

Pentru a nu exista probleme, SAJ și-a suplimentat deja numărul de echipaje, atât în municipiu, cât și în substațiile din județ și s-a aprovizionat cu tot ce trebuie pentru bolnavii care le vor solicita ajutorul. La acest moment, predomină patologia respiratorie, cum ar fi virozele, gripele, pneumoniile, dar și afecțiunile cardiace, care se decompensează.

Reprezentanții SAJ primesc în jur de 300 de apeluri telefonice în numai 24 de ore, dar din acest total, un procent semnificativ nu reprezintă urgențe majore. Spre exemplu, pacienții cu dureri de cap, de dinți, dureri abdominale sau cu dureri de tip artrozic pot fi tratați cu ușurință în cabinetele medicilor de familie sau policlinici.

Și în Unitatea de Primire a Urgențelor s-a lucrat la foc continuu. Aici, s-au prezentat sute de persoane, care au acuzat tot felul de probleme de sănătate, unele reale și chiar foarte grave, dar și altele care puteau fi tratate cu ușurință acasă.

Din păcate, însă, ambulatoriul și cabinetele medicilor de familie au fost închise zilele acestea, motiv pentru care bolnavii nu au avut cui să se adreseze și, în acest fel, au aglomerat Urgența.

"Ca și anul trecut, și de data aceasta ne-am confruntat cu cazuri grave, precum stopuri cardio-respiratorii, accidente cerebrale vasculare, agravări ale unor boli chirurgicale sau alte afecțiuni. Cei mai mulți care au ajuns la spital în aceste zile au fost bolnavi cu afecțiuni digestive, cărora li s-au adăugat, desigur, traumatismele dobândite în urma consumului exagerat de alcool", au declarat medicii constănțeni.

Se pare că, deși sunt conștienți că excesele de orice fel dăunează grav sănătății, mulți au mâncat în neștire și chiar dacă li s-a făcut rău, au continuat să mănânce, până când și-au dat seama că trebuie să se prezinte de urgență la spital.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5469 secunde