€ 4.7619
£ 5.507
$ 4.2322

Mai multe ştiri online:

Undă verde reformei în domeniul drepturilor de autor. Cine câștigă și cine pierde din mega-afacerea media

Ştire online publicată Miercuri, 12 Septembrie 2018. Autor: Cuget Liber Online.
Europarlamentarii au votat, astăzi, în favoarea extrem de sensibilei reforme în domeniul drepturilor de autor, obiectul unei bătălii fără precedent între artiști și editori de presă pe de o parte, și giganții din digital și activiști pentru libertate pe internet pe de altă parte, informează agenția AFP, consultată de Agerpres.

Reuniți în plen la Strasbourg, europarlamentarii au aprobat noua versiune a textului respins la 5 iulie, care a creat un nou „drept conex” pentru editorii de presă.

Dintre cei 703 de europarlamentari prezenți, 438 au votat în favoarea textului, 226 împotriva lui și 39 s-au abținut.

Acest vot deschide astfel calea negocierilor cu Consiliul Uniunii Europene (unde sunt reprezentate cele 28 de state membre, care deja au ajuns la un compromis la 25 mai) și Comisia Europeană, pentru a conveni asupra unui text final.

După ce Comisia Europeană a prezentat la 14 septembrie 2016 proiectul său de directivă, al cărei obiectiv principal este de a moderniza drepturile de autor în epoca revoluției digitale, discuțiile între europarlamentari au fost complexe și ținta unui lobby intens din toate părțile.

Principiul reformei este de a incita platformele, printre care YouTube, deținut de Google, să remunereze mai bine creatorii de conținuturi (articolul 13), dar și să creeze un nou „drept conex” al drepturilor de autor pentru editorii de presă (articolul 11), care le va permite publicațiilor sau agențiilor de presă să ceară a fi remunerate în urma reutilizării online a producției lor.

Discuțiile în spatele ușilor închise ar putea începe între reprezentanți ai Parlamentului European, ai Consiliului și ai Comisiei, tratative denumite „trilog” în jargonul UE. Ele ar putea dura mai multe luni înainte de a duce la text de compromis între colegislatori și executivul european. Acest text ar urma să fie supus din nou votului în Parlamentul European.

Distribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

Social
luni, 15 aprilie Foto : ANUNȚ DE LA ANM. Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni 2801 vizite, 0 comentarii ANUNȚ DE LA ANM. Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni
Economie
sambata, 13 aprilie Foto : Care este viitorul profesiei de navigator? 1363 vizite, 0 comentarii Care este viitorul profesiei de navigator?
Cultură-Educație
sambata, 13 aprilie Foto : Semnal de alarmă. „Învățământul profesional este înțeles greșit de părinți!“ 1027 vizite, 0 comentarii Semnal de alarmă. „Învățământul profesional este înțeles greșit de părinți!“
ziare & stiri Revista presei
Inchide
Pagina a fost generata in 0.8188 secunde