€ 4.7581
£ 5.5051
$ 4.2739

Mai multe ştiri online:

Undă verde pentru construirea unui Spital Regional la Constanța. Avem teren pentru construcție, se caută bani

Ştire online publicată Joi, 02 Noiembrie 2017. Autor: Mirabela ȘERBĂNESCU
După aproape șapte ani de așteptări, iată că județul Constanța va avea, în sfârșit, un Spital Regional. Guvernul a aprobat, ieri, printr-un memorandum, demararea procedurilor necesare pentru construirea a cinci spitale regionale în Timișoara, Târgu-Mureș, Constanța, Brăila-Galați și Brașov.

Așadar, în perioada următoare, vor fi inițiate demersuri pentru identificarea soluțiilor de finanțare pentru construirea celor cinci spitale regionale, cu încadrarea în țintele anuale de deficit și, în cazul în care va fi necesară contractarea unor împrumuturi la nivel guvernamental, aceasta se va face cu respectarea legislației privind datoria publică.

În același timp, vor fi demarate consultările cu autoritățile administrației publice locale pentru identificarea terenurilor care să permită funcționarea în condiții optime și la standarde de calitate atât din punct de vedere al respectării circuitelor funcționale, cât și al asigurării tuturor utilităților. La Constanța, însă, acest teren există deja, în cartierul Viile Noi, în zona serelor.

„Aceasta este o veste foarte bună, iar pentru Constanța este de importanță vitală, pentru că este absolut necesară asigurarea unei asistențe medicale de înaltă calitate. Spitalul Regional este un deziderat mai vechi de-al nostru. Inițial, când s-a luat decizia construirii acestuia, s-au făcut niște documentații, dar, ulterior, totul a fost abandonat din cauza lipsei fondurilor. Acum, rămâne de văzut care va fi finanțarea”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, directorul DSP Constanța, dr. Constantin Dina.

La rândul său, directorul celei mai mari unități sanitare constănțene, Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU), dr. Cătălin Grasa este de părere că a avea la malul mării încă o structură medicală este un lucru extraordinar.

„Era mai mult decât necesară apariția unor structuri sanitare noi, pentru că SCJU este deja prea mic pentru nevoile județului, Dobrogei, în general. Constanța chiar avea nevoie de așa ceva, mai ales că vara numărul bolnavilor crește considerabil odată cu sosirea turiștilor pe litoral. În concluzie, acesta este un pas extraordinar pentru constănțeni”, a explicat dr. Grasa.

De aceeași părere sunt toți medicii și îndeosebi pacienții.

„Da, este nevoie de un astfel de spital în Constanța. Desigur, la noi ar continua să fie tratați bolnavii care se încadrează în categoria urgențe medicale, iar la Regional ar putea fi duși bolnavii cu probleme cronice. În primul rând, această unitate sanitară ar trebui să aibă toate specialitățile. Oricum, aceasta ar fi, în mod evident, un câștig nu numai pentru județ, cât și pentru județele limitrofe. Totuși, orice spital nou înseamnă încadrare de medici, asistente, deci forța de muncă se va redistribui, așa vor apărea și locuri de muncă pentru tineret. Trebuie să recunoaștem că spitalul acesta este vechi și oricât de mult l-am cârpi, tot vechi este. Un spital nou, cu toate standardele care se impun acum, este un lucru foarte bun. Spitalul Județean a fost proiectat pentru un anumit număr de secții și acum cred că numărul acestora s-a dublat, mai ales din cauza supra-specializărilor”, a declarat și dr. Ildiko Toldișan, medic neurolog.

Pentru șeful secției Neurochirurgie, dr. Bogdan Davidescu, ideea construirii unui spital regional este una excepțională.

„Constanța chiar are nevoie de așa ceva. La noi vine toată lumea, iar vara, îndeosebi, avem mereu probleme cu locurile, care sunt insuficiente, deci înființarea unei alte unități sanitare ar fi de bun augur”, și-a exprimat medicul punctul de vedere.

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

Social
vineri, 19 aprilie Foto : A murit unul dintre cei mai gospodari primari din judetul Constanța 3779 vizite, 0 comentarii A murit unul dintre cei mai gospodari primari din judetul Constanța
Cultură-Educație
vineri, 19 aprilie Foto : "Sunt prea multe și prea dese schimbările". Dar de buget nu vorbește nimeni? 1254 vizite, 0 comentarii "Sunt prea multe și prea dese schimbările". Dar de buget nu vorbește nimeni?
Economie
vineri, 19 aprilie Foto : Shipping-ul internațional declară  război corupției din porturile lumii 1115 vizite, 0 comentarii Shipping-ul internațional declară război corupției din porturile lumii
ziare & stiri Revista presei
Inchide
Pagina a fost generata in 0.8944 secunde