Undă verde pentru construirea unui Spital Regional la Constanța. Avem teren pentru construcție, se caută bani

4074
5

Articole de la același autor

După aproape șapte ani de așteptări, iată că județul Constanța va avea, în sfârșit, un Spital Regional. Guvernul a aprobat, ieri, printr-un memorandum, demararea procedurilor necesare pentru construirea a cinci spitale regionale în Timișoara, Târgu-Mureș, Constanța, Brăila-Galați și Brașov.

Așadar, în perioada următoare, vor fi inițiate demersuri pentru identificarea soluțiilor de finanțare pentru construirea celor cinci spitale regionale, cu încadrarea în țintele anuale de deficit și, în cazul în care va fi necesară contractarea unor împrumuturi la nivel guvernamental, aceasta se va face cu respectarea legislației privind datoria publică.

În același timp, vor fi demarate consultările cu autoritățile administrației publice locale pentru identificarea terenurilor care să permită funcționarea în condiții optime și la standarde de calitate atât din punct de vedere al respectării circuitelor funcționale, cât și al asigurării tuturor utilităților. La Constanța, însă, acest teren există deja, în cartierul Viile Noi, în zona serelor.

"Aceasta este o veste foarte bună, iar pentru Constanța este de importanță vitală, pentru că este absolut necesară asigurarea unei asistențe medicale de înaltă calitate. Spitalul Regional este un deziderat mai vechi de-al nostru. Inițial, când s-a luat decizia construirii acestuia, s-au făcut niște documentații, dar, ulterior, totul a fost abandonat din cauza lipsei fondurilor. Acum, rămâne de văzut care va fi finanțarea", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul DSP Constanța, dr. Constantin Dina.

La rândul său, directorul celei mai mari unități sanitare constănțene, Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU), dr. Cătălin Grasa este de părere că a avea la malul mării încă o structură medicală este un lucru extraordinar.

"Era mai mult decât necesară apariția unor structuri sanitare noi, pentru că SCJU este deja prea mic pentru nevoile județului, Dobrogei, în general. Constanța chiar avea nevoie de așa ceva, mai ales că vara numărul bolnavilor crește considerabil odată cu sosirea turiștilor pe litoral. În concluzie, acesta este un pas extraordinar pentru constănțeni", a explicat dr. Grasa.

De aceeași părere sunt toți medicii și îndeosebi pacienții.

"Da, este nevoie de un astfel de spital în Constanța. Desigur, la noi ar continua să fie tratați bolnavii care se încadrează în categoria urgențe medicale, iar la Regional ar putea fi duși bolnavii cu probleme cronice. În primul rând, această unitate sanitară ar trebui să aibă toate specialitățile. Oricum, aceasta ar fi, în mod evident, un câștig nu numai pentru județ, cât și pentru județele limitrofe. Totuși, orice spital nou înseamnă încadrare de medici, asistente, deci forța de muncă se va redistribui, așa vor apărea și locuri de muncă pentru tineret. Trebuie să recunoaștem că spitalul acesta este vechi și oricât de mult l-am cârpi, tot vechi este. Un spital nou, cu toate standardele care se impun acum, este un lucru foarte bun. Spitalul Județean a fost proiectat pentru un anumit număr de secții și acum cred că numărul acestora s-a dublat, mai ales din cauza supra-specializărilor", a declarat și dr. Ildiko Toldișan, medic neurolog.

Pentru șeful secției Neurochirurgie, dr. Bogdan Davidescu, ideea construirii unui spital regional este una excepțională.

"Constanța chiar are nevoie de așa ceva. La noi vine toată lumea, iar vara, îndeosebi, avem mereu probleme cu locurile, care sunt insuficiente, deci înființarea unei alte unități sanitare ar fi de bun augur", și-a exprimat medicul punctul de vedere.

Comentează știrea

Sindbad
2 noiembrie 2017
Uimiți-ne!

De cât timp este podul de la Agigea în reparații? Câți banii s-au tăiat anul ăsta de la investiții? Când s-a făcut la Cta ceva pt. cei care chiar plătesc taxe și impozite, care chiar produc ceva? Hai să nu ne îmbătam cu apă rece, la alba-neagra ciumei roșii cu Spitalul Regional Paștele Cailor. Uitați-vă de când se lălăie cu renovarea Cazinoului, darămite construire de la zero. Să te ții, contestații, studii, etc. Se va construi tot cu firmele de reabilitează Parcul Arheologic și Podul de la Butelii? Veșnicele abonate.

Gogu
2 noiembrie 2017
Cine va mai crede mai praduitorilor ?

Voi nu sunteti in stare sa reabiltati un parc si visati la constructii de anvergura !

MIHAI
2 noiembrie 2017
INCA O PROMISIUNE BOLNAVA DE DEMAGOGIE

In urma alegerilor castigate de PSD ( ALDE fiind doar partener parazitar ) traim o noua epoca a politicianismului romensc . Toate promisiunile tin strict de viitor . Se va face , se va drege , facandu-ne sa credem ( doar pe cei naivi ) ca va curge lapte si miere pe canalele infundate ale Romaniei . Cu putina imaginatie , vom intelege cum vor evolua lucrurile de la promisiune la realizare : memorandum , demararea procedurilor , demersuri pentru identificarea solutiilor de finantare , incadrarea in tintele anuale de deficit , contractarea imprumuturilor , consultari cu autoritatile locale , etc . Terenul se afirma ca exista , dar in final pe el se va infiinta un cimitir atat de necesar bolnavilor care vor asteapta sa fie tratati in noul spital . Si dupa discutii si controverse interminabile , studii peste studii , corectari si reveniri , se va constata ca ori nu mai sunt banii necesari , disparand potrivit traditiei , ori nici n-au fost . In sfarsit , sa admitem ca spitalul , va fi dat in folosinta , dar atunci nu vor mai exista bolnavi , acestia decedand plini de sperane . Pai bine mai ticalosilor , voi care nu sunteti in stare nici sa starpiti gandacii din actualul spital judetean , cand bolnavii de cancer trebuie sa mearga la Bucuresti sau la Cluj pentru cele mai elementare tratamente , voi politicinianistii care ati guvernat sau guvernati , aveti tupeul , indrazneala si nerusinarea sa faceti asemenea promisiuni ? Nu este exclus ca sa va creada chiat victimele inapacitatii voastre si sa va voteze iar si iar indiferent ca e vorba de PSD sau PNL . Stim ca va conduceti dupa vechiul dicton " mens sana in corpore sano " in traducere libera , sa fiti voi sanatosi pana cand veti vedea cele cinci spitale . Mai degraba le veti vedea daramate pe cele existente . Reamintim morala unei fabule scrise de Toparceanu : " Cine crede tot ce-i spui , este vai de capul lui " .

unul
2 noiembrie 2017
nu ai ce alege

Cei care vor veni din judetele invecinate la spitalul regional nu vor trece pe podul de la Agigea, iar cei din sudul litoralului, da-i in ma-sa, ce nevoie au sa vina?! PSD = CIUMA rosie, PNL= HOLERA, ALDE = LEPRA, USR = ZIKA, PMP = DENGUE, UDMR= EBOLA etc. Nu are rost sa mai alegeti nimic, indiferent cine va veni la guvernare, statul acesta este deja unul ESUAT.

Răspuns la: Uimiți-ne!
Adăugat de : Sindbad, 2 noiembrie 2017
De cât timp este podul de la Agigea în reparații? Câți banii s-au tăiat anul ăsta de la investiții? Când s-a făcut la Cta ceva pt. cei care...
Sictir
5 februarie 2018
Hai Sictir

Madam Toldisan care e habarnamista rau in tot si toate ajunge sa si mai dea cu parerea. Ea nu stie nimic, e dusa cu pluta rau.

Pagina a fost generata in 0.9629 secunde