Un obiectiv ce nu trebuie ratat! Istorie, tradiție, artă populară

218

Articole de la același autor

Pe zi ce trece, Muzeul Satului Dobrogean de la Mănăstirea Dervent a început să arate tot mai bine și să prindă contur prin adăugarea de noi anexe gospodărești și a unei fântâni de la începutul secolului al XX-lea, care întregesc imaginea satului dobrogean tradițional.

O întreagă echipă de specialiști condusă de directorul Muzeului de Artă Populară, Maria Magiru, s-a deplasat, în urmă cu câteva zile, la fața locului și a făcut tot posibilul ca frumoasele piese descoperite în acest colț de Rai să fie cât mai bine conservate și puse în evidență. Facem referire aici la cele care alcătuiesc interiorul casei țărănești de la Oltina.

La acest moment, casa reprezintă un important punct de atracție pentru pelerinii care vin la mănăstire, fiind rezultatul unei mai vechi colaborări, între starețul lăcașului monahal, părintele Andrei Tudor, și directorul muzeului constănțean, cea care, în urmă cu aproximativ 42 de ani, a desfășurat în zonă o amplă și importantă activitate de cercetare științifică pentru conservarea arhitecturii tradiționale dobrogene.

Apoi, casa a fost cumpărată în anul 2004 de la urmașii familiei Deacu și strămutată de la Oltina (comună locuită de români, menționată pentru prima dată în defterul turcesc de la 1573) în anul 2005, în spatele stăreției.

De atunci, au fost păstrate piatra de la temelie, fragmente din prispa cu parapet, grinzile de peste beci și ușa de la beci. Ulterior, temelia s-a completat cu piatră de carieră, la fel ca cea originală, fiind refăcută de meșteri cioplitori în piatră.

În plus, pe parcurs, țăranii au făcut chirpici, iar acoperișul a fost învelit cu olană, astfel încât, în 2006, casa a fost gata.

"A urmat reconstituirea elementelor de arhitectură interioară, casa fiind formată dintr-o tindă compartimentată și în bucătărie, cu două camere laterale: una în stânga, unde era camera de zi în care se desfășurau toate activitățile gospodăriei, și camera curată, pe dreapta. După aceea, a fost reconstituit patul din pământ bătut specific Dobrogei și soba. La bucătărie, s-a reconstituit soba cu plită, iar în camera curată, soba, patul cu tăblii, lada de zestre, o masă și o banchetă. Aceste lucrări au fost finalizate în anul 2011. Mai târziu, a urmat o nouă etapă: organizarea interiorului. În camera de zi a fost așezat războiul de țesut, montat chiar de părintele stareț, a fost refăcut colțul cu patul, cu fețe de perne și țesături de perete specifice Dobrogei, cu icoana în colțul de răsărit. Pe jos au fost puse rogojini și preșuri", a declarat Maria Magiru.

v v v

În imediata vecinătate a casei tradiționale de la Oltina, au început deja lucrările pentru construirea unei anexe gospodărești, cu rol de depozitare, care va avea stâlpi din lemn și acoperiș din olană. Pe viitor, a rămas ca aici să fie adăpostite elemente de tehnică populară, folosite în viticultură: un teasc cu cumpănă, un teasc cu șurub și o corâtă, realizate din lemn în prima jumătate a secolului al XX-lea.

Și pentru ca zona să atragă cât mai mulți vizitatori, lângă casa tradițională de la Oltina va fi amplasată o fântână veche de peste o sută de ani, care a fost așezată cândva între Canlia și Pîrjoaia (denumirea veche a satului Izvoarele). Fântâna are doi stâlpi din piatră și o arcadă cu inscripție referitoare la meșterii care au ridicat-o și la anul construcției (1904).

De precizat că lucrările de extindere la Muzeul Satului Dobrogean de la Mănăstirea Dervent continuă, iar locul va arăta, la final, cu siguranță, foarte bine. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9458 secunde