Un nou medicament contra HIV-SIDA este disponibil și în România

291
Aptivus, un nou medicament pentru tratarea pacienților adulți diagnosticați cu HIV care au dezvoltat rezistență la tratament antiretroviral, este disponibil și în România.
Având ca substanță activă tripanavirul, Aptivus are o activitate antivirală foarte bună și este recomandat pacienților la care alte medicamente de acest tip de pe piață nu au fost eficiente. Tratamentul cu Aptivus este activ împotriva majorității tulpinilor HIV.
Potrivit dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infecțioase "Dr. Matei Balș", tratamentul unui bolnav infectat cu HIV costă între 500 și 1.500 de euro pe lună. Dacă în schema de tratament a unui pacient este introdus și Aptivus, costul lunar al tratamentului acestuia ajunge la 750 de euro.
Medicamentul a fost deja folosit la tratarea pacienților români, în ultimii doi ani, printr-o donație a companiei farma-ceutice producătoare.
Din martie 2006 până în iulie 2008, Aptivus a fost folosit de medici la tratarea a 56 de pacienți infectați cu HIV, care nu mai aveau alte soluții terapeutice. "Preparatul Aptivus este deja foarte bine stăpânit de toți medicii români, iar pacienții îl tolerează foarte bine. Medicamentele noi aduc un suport în plus pentru menținerea speranței de viață a pacienților și pentru a le asigura acestora o viață de calitate", a precizat Streinu-Cercel.
Potrivit statisticilor Comparti-mentului pentru Monitorizarea și Evaluarea Infecției HIV/SIDA, în România, la sfârșitul lunii iunie 2008, erau înre-gistrați 7.719 pacienți infectați cu virusul HIV, dintre care ponderea cea mai mare o au cei cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani. Din totalul pacienților infectați, 6.603 sunt în tratament antiretroviral.
Speranța de viată a bolnavilor infectați cu HIV/SIDA  a crescut considerabil în ultimii 18 ani, de la doar șase luni la începutul anilor 90, la cel puțin 20 de ani în momentul de față. Acest lucru se datorează tratamentelor existente, cu ajutorul cărora medicii pot stăpâni mai bine boala încă de la începutul ei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9653 secunde