Un munte de tristețe și un licăr de speranță pentru Sinagoga din Constanța

974

Articole de la același autor

Pitită pe o străduță măruntă din Peninsulă, Sinagoga din Constanța, sau ce a mai rămas din ea, stă departe de ochii vizitatorilor. Porțile îi sunt ferecate cu lanțuri grele, zidurile îi sunt rupte, geamurile îi sunt sparte. Nimeni nu îi mai trece pragul, totul pare că se năruie. Singura speranță de a mai fi salvată este urgentarea procedurilor pentru demararea lucrărilor de restaurare. Dar și aici șansele sunt extrem de mici.

Sunt mai bine de 25 de ani de când Sinagoga de rit așkenaz din Constanța a găzduit o slujbă religioasă. Edificiul cu o arhitectură specială, cu ornamente unicat și ziduri ce poartă pe ele istoria unei națiuni, este într-o stare avansată de degradare. Acoperișul s-a prăbușit acum ani buni, nu mai are uși, nu mai are ferestre.

Construită în anul 1911, Sinagoga are decorații în stil maur. Unele sunt distruse, cu ornamentele rupte, însă, dincolo de zidurile ce stau să cadă, este un monumental templu.

Într-o liniște monumentală, în arșița de iulie, am găsit-o și noi, zilele trecute, la orele amiezii. Fără acoperiș, cu geamurile sparte, singurele sunete care se aud în interiorul Sinagogii sunt sunetele pescărușilor, ce par și ei deznădăjduiți de soarta acestei clădiri superbe. În curte, sunt mormane de gunoaie, de mobilă veche. Chiar pe prispa din fața intrării, cineva pare că s-a apucat de treabă și și-a lăsat la vedere o cutie cu var și două trafalete în interior. Prin geamurile sparte, se văd bucăți din tencuiala originală, arsă de soare și umezită de picăturile de ploaie și uscată de crivățurile aprige ale iernilor ce au trecut peste ea. În tot acest peisaj dezolant, pe grinzile care încă mai stau în picioare, cresc deja copăcei.

"Este o insultă pentru artiștii care au ridicat-o!"

Chiar și așa, Sinagoga rămâne o clădire impunătoare pe care o poți observa de cum cobori pe strada C.A. Rosetti, aproape de colțul cu strada Petru Rareș. Alături de ea, își plâng soarta amară alte două clădiri vechi, uitate și lăsate pradă vremurilor. Mai mulți tineri, cu aparate de fotografiat pe umăr, se opresc și privesc cu mirare spre zidurile sfărâmate. Par să caute o plăcuță, ceva care să le explice ce este cu această bijuterie arhitecturală distrusă.

"Este incredibil, este revoltător, este strigător la cer ca o astfel de clădire să fie lăsată să se prăbușească. Am văzut multe imobile distruse pe aceste străduțe. Auzisem de unele, mai citisem despre ele, dar aceasta este o crimă ce se petrece aici! Este o bătaie de joc și o insultă pentru acei artiști care au gândit-o și apoi ridicat-o", ne-a spus, extrem de supărat, un tânăr, culmea, student la Arhitectură, care recunoaște că, deși a mai venit la Constanța, acum este pentru prima dată când se plimbă prin Peninsulă, ale cărei clădiri vechi le privește cu ochii unui aproape-specialist.



O licitație anulată și un contract reziliat…


Un licăr de speranță pare că totuși mai există. Prezentă la Constanța, Manuela Pătrășcoiu, director al Companiei Naționale de Investiții, a anunțat, zilele trecute, din curtea Cazinoului, că se fac toate demersurile pentru a salva Sinagoga.

"Clădirea ne-a fost predată în 2017, pentru lucrările de reabilitare. Am avut prima licitație în 2018. Din păcate, a fost anulată din cauză că toate ofertele au fost neconforme. Ulterior, am contractat actualizarea documentației. Însă, în anul 2019, am reziliat contractul deoarece firma de proiectare nu și-a îndeplinit obligațiile. 
Astăzi, deja este la semnat celălalt contract, cu o nouă societate de proiectare. Sperăm ca până la sfârșitul anului să fie aprobați indicatorii și pentru Sinagoga din Constanța și să o licităm", a declarat Manuela Pătrășcoiu. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9328 secunde