Ultima strigare! Constănțenii dau năvală să-și cumpere vechime pentru pensie

1580
Ultima strigare! Constănțenii dau năvală să-și cumpere vechime pentru pensie - pensii2-1544972921.jpg

Articole de la același autor

Timp de peste doi ani, din octombrie 2016 și până în

prezent, constănțenii au depus la Casa Județeană de Pensii (CJP) aproximativ 12 milioane de lei pentru a-și acoperi

perioadele lipsă din contractele de muncă. Potrivit purtătorului de cuvânt al CJP, Kristina Mutiș, în tot acest timp au fost

înregistrate 2.171 contracte.

Constănțenii au mers în număr mare să își cumpere vechime la pensie, mai ales că legea le permite ca până la finalul anului în curs să poată achita pentru perioada în care nu au fost asigurați în sistem, nu au avut contract de muncă sau au aflat că angajatorul nu le-a plătit contribuția. De precizat că plata se poate face doar pentru o anumită perioadă, iar sumele datorate pot fi achitate în rate.

Mai mult decât atât, legea le permite celor care nu au lucrat în ultimii cinci ani sau pentru care nu s-au plătit contribuții să poată cumpăra vechimea în muncă. Cererea se depune la sediul Casei de Pensii din Constanța, iar procedura este foarte simplă. Este nevoie doar să vă prezentați la ghișeul CJP cu buletinul și veți primi câteva documente pe care trebuie să le completați.

"Se începe cu un contract de asigurare, apoi o declarație că nu ați fost asigurat în acea perioadă, nu ați primit șomaj, nu ați urmat un stagiu militar sau alte

cursuri postuniversitare, dar și o declarație privind protecția datelor", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al CJP, Kristina Mutiș.

Deocamdată, nu se știe, însă, dacă perioada de achitare a acestor ani lipsă din contractul de muncă se va prelungi și în 2019. Cei care doresc să facă acest lucru până la finele lui 2018 trebuie să știe că plata celor cinci ani îi costă 20.996 lei. Desigur, oamenii pot opta și pentru plata unei luni, trei, cinci, un an, patru, deci - efectiv - cât au nevoie.

Venitul asigurat pentru care se plătește contribuția retroactivă trebuie ales în așa fel încât să nu fie mai mic decât salariul de bază minim brut, corespunzător fiecărei luni din perioada pentru care se solicită asigurarea în sistemul public și nici mai mare decât valoarea a de cinci ori câștigul salarial mediu brut, în calcul luându-se cota de contribuție pentru condiții normale de muncă, valabile în luna/lunile anterioare pentru care se face plata.

"La încheierea contractului de asigurare socială, solicitantul, respectiv mandatarul acestuia, va completa o declarație, din care să reiasă perioada pentru care se solicită asigurarea, că nu a avut calitatea de asigurat pentru pensii în perioada respectivă și nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii, dar și că nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului", explică reprezentantul CJP Constanța.

Astfel, vechimea se poate cumpăra pentru lunile nemuncite din perioada noiembrie 2011 - octombrie 2016. Rețineți, persoanele care au împlinit între timp vârsta legală de pensionare mai pot cumpăra vechime retroactiv doar pentru perioada până la care au împlinit această vârstă, în ultimii cinci ani.

Înregistrarea contractelor se poate face zilnic, la CJP, de luni până joi, între orele 8.00 - 16.00, și vineri, între orele 8.00 - 13.30, la etajul I, camera 109. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 22 Septembrie 2018
Stire din Social : Când pot fi recalculate pensiile
Marţi, 09 Octombrie 2018
Stire din Social : Toate pensiile vor fi virate pe card
Pagina a fost generata in 0.4131 secunde