Turismul la negru este în floare. Președintele CCIR, Mihai Daraban, propune impozitarea exponențială a proprietarilor de vile

1227
5
Turismul la negru este în floare. Președintele CCIR, Mihai Daraban, propune impozitarea exponențială a proprietarilor de vile - fotofondturism-1488992090.jpg

Articole de la același autor

Regiunile turistice s-au umplut de căsuțe și pensiuni unde oaspeții sunt primiți mai bine ca la hotel, au condiții mai bune și plătesc mai puțin. Însă o mare parte din aceste structuri așa-zis turistice nu sunt deloc înregistrate la Ministerul Turismului sau, chiar dacă au clasificare, lucrează la negru, neînregistrând nici turiștii, nici veniturile.


Cu toții îi vedem vara, pe marginea drumului sau în gară, pe cei care stau cu cheile în mână și le oferă turiști-
lor prețuri imbatabile față de cele din hoteluri. Turistul este mulțumit, proprietarul este mulțumit, iar statul rămâne cu buza umflată. "Vedem ce se întâmplă iarna pe Valea Prahovei, vara pe litoral. Poliția numără mașinile și raportează 250.000 de persoane, în timp ce INS spune că sunt 84.625, iar Ministerul Turismului spune că sunt 107.239. Unde sunt restul? Nu ne ies niște cifre", este de părere președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban.


Prezent la Constanța, la simpozionul "Turismul de litoral - sezonul 2017", organizat de Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agicultură Constanța, acesta a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește turismul la negru. "Din păcate, este o realitate și, după părerea mea, poate fi eliminat numai prin taxe și impozite impuse de autoritățile locale. Cred că, în mod real, dacă s-ar impozita și turismul la negru, am avea cel puțin 5 la sută din PIB provenit din turism", consideră Mihai Daraban.


Mai multe camere, impozit mai mare


Președintele CCIR vine chiar și cu o propunere, ca proprietarii de vile să plătească impozite în funcție de numărul de camere. "De exemplu, proprietarii de case cu mai multe camere decât mem-brii familiei pot fi impozitați exponențial. Să presupunem că avem o familie cu patru membri, că sunt toți certați între ei și fiecare are camera lui, că mai au o cameră pentru oaspeți, dar restul pot fi impozitate diferit", propune Mihai Daraban. Ulterior, banii obținuți din impozite pot fi utilizați pentru dezvoltarea infrastructurii zonei, pentru atragerea de noi turiști.


Ministerul Turismului face lege nouă


Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, consideră, la rândul său, că turismul la negru există, însă este mai optimist și crede că se va ajunge astfel încât cetățeanul să-și dorească singur să intre în circuitul turistic. "Ministerul Turismului nu poate să intre pe proprietatea cuiva. Însă este simplu să identifici și să afli dacă o structură de cazare este licențiată. Dar cred că este normal să ajungem la o maturitate și să reglementăm aceste chestiuni și din punct de vedere al cetățeanului. Va intra Legea Turismului și va conține prevederi astfel încât cetățeanul să își dorească să intre în circuitul turistic și să intre în legalitate", spune ministrul Turismului.


Comentează știrea

Peda Gogu
9 martie 2017
Practici abuzive

Patronii astia din turism nu știu ce sa mai inventeze sa jegmaneasca la maxim turistul , când este ceva în avantajul lor ,ex. TVA 9%, practicarea tarifelor în euro dar nu la cursul oficial, ci unul inventat de ei, atunci le fată vaca, dar când legislația le impune anumite standarde, le moare vițelul.

zoro
9 martie 2017
la munca !

Statul sa puna mana la munca nu la intins mana ! Statul vrea sa stea si sa primeasca de la toti cei care fac cate ceva. Statul este cel mai prost adminstrator, dovedit in atatia si atatia ani de ciordeala si incompetenta. Fiecare ban dat la stat este pierdut pe vecie, o gaura neagra.

De la Mazare
9 martie 2017
Mostenire

Intr-un club al pensionarilor,prin anul 2010,Mazare a tinut sa le precizeze seniorilor si senioarelor ca el da voie sa-si inchirieze locuintele la negru pentru ca numai asa sarmanii(adica seniorii) isi pot "completa veniturile".Au urmat aplauze prelungite,cantece ,dansuri si au curs multe lacrimi.Mazare era pe vremea aia un mic Ceausescu local.El era si alfa si omega,el stabilea plafonul impozitelor locale,el stabilea cine plateste impozit,el stabilea cine trebuie sa moara,Mazare era izvorul vietii.Pe vremea aia Mihai Daraban era la butoane(cred) la Camera de Comert Constanta si in spatele lui Mazare se aflau doi scoleri care isi luau notite cu seriozitate.Scolerii erau Dobre&Tatii,menestrul de azi al Turismului adica Emanatul lui Mazare si Decebal Fagadau,adica Cel ales de Mazare sau Fagadau cel Fericit de Mazare.Pe vremea aia,toti scolerii au stat cuminti si l-au aplaudat pe Mazare cel care a dat frau liber evaziunii fiscale in turismul local.Uite-i ce curati sunt ei,scolerii lui Mazare dupa aproape sapte ani.La Mamaia au fost construite zeci,sute de apartamente toate pentru inchiriat pe timpul verii fara plata taxelor locale.Asta a fost inventia lui Mazare ,Cel regretat de Dragnea.Cand am spus ca golanii astia sunt nemuritori,ca sunt mereu proaspeti ori se reinventeaza dupa fiecare catastrofa,nu am gresit.

turistul de la cort
9 martie 2017
despre nudism nimic

Don Daraban a luat-o pe aratura facind o neiertatoare limitare a turismului numai la cazarea de hotel .Pai turistul vine si poata sa doarma si sa manance nu neaparat la hotelul lu....nea Caisa..Turistul poate sa vina cu rulota,cu cortul,cu masina mai pricopsita.Turistul poate sa manance rosii cu branza din gradina proprie si de la vaca lui ecologica.Mamaia este supra aglomerata .Turistii prefera sa mearga in locuri lipsite de inghesuiala fac plaja si dupa acea se retrag unde vrea muschiul lor.Cat despre Mazare,el nu s-a referit la cei cu spatii de cazare in statiune ,ci la acei cetateni care stau cu cheile si care in 2-3 luni isi rotunjeste si el venitul sa plateasca gazele si caldura pe timpul iernii.

Pupaza din tei
22 aprilie 2017
Don Daraban,

zi saru-mana ca vin totusi turisti in cea mai murdara zona de facut plaja,indiferent ca vin la negru,gri,sau alta culoare din codul vostru de evaziune.Sunt oricum preturi de Coasta de Azur,iar muncitorul roman(cati or mai fi)prefera sa stea la gazda(adica la evazionisti)De ce?Simplu,un om normal nu-si PERMITE sa dea 80 euro pe noaptea de cazare-adica de persoana!In mult-laudata "statiune" Mamaita,preturile trebuiau sa fie muuult mai mici.Cand voi astia care va ocupati de turism nu faceti nimic cu zecile de ani,ba din contra,DISTRUGETI,asta e rezultatul,adica haos si romanii plecand din tara lor(mai mare rusinea!)sa faca plaja la bulgari,CA E MAI IEFTIN si mult mai bine!Rusine,ba,"hotelierilor"!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0405 secunde